Ποιος οδηγός έχει τα περισσότερα βάθρα στην ιστορία της Formula 1;

Λιούις Χάμιλτον και Μαξ Φερστάπεν στο βάθρο του Αλμπερτ Παρκ με τον τρίτο Φερνάντο Αλόνσο

i

©Pirelli

Ποιος οδηγός έχει τα περισσότερα βάθρα στην ιστορία της Formula 1;

Άγγελος Φραγκισκάτος 18:41 - 13.04.2023 / Ανανεώθηκε: 18:42 - 13.04.2023

Ενημερωμένη είναι η λίστα των οδηγών με τους περισσότερους κορυφαίους τερματισμούς στο βάθρο στη Formula 1.

Στη Formula 1, οι τρεις οδηγοί που τερματίζουν έναν αγώνα στις P1, P2 και P3 λαμβάνουν βραβεία τα οποία συλλέγουν. Ο νικητής του αγώνα στέκεται στη μέση στο ψηλότερο σκαλοπάτι, αλλά ένας τερματισμός στο βάθρο οποιουδήποτε είδους θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στο άθλημα. 

Επί του παρόντος, 215 διαφορετικοί οδηγοί έχουν ανέβει στο βάθρο από τότε που επισημοποιήθηκε το πρωτάθλημα το 1950, αν και μερικοί έχουν καταφέρει αυτό το κατόρθωμα περισσότερο από άλλους καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας τους. Ο Ισπανός θρύλος Φερνάντο Αλόνσο είναι ένας από αυτούς, κατακτώντας το 100ο βάθρο της καριέρας του στο γκραν πρι της Σαουδικής Αραβίας το 2023.

Αλλά είναι αυτό το μεγαλύτερο στην ιστορία; Ας ρίξουμε μια ματιά στο ποιος έχει τους περισσότερους τερματισμούς στους τρεις κορυφαίους αγώνες στην ιστορία της F1.

Ποιος έχει τα περισσότερα βάθρα στην ιστορία της Formula 1;

Λιούις Χάμιλτον (192)

Σε όλη την ιστορία της F1, είναι ο Βρετανός οδηγός Λιούις Χάμιλτον που κατέχει το ρεκόρ για τα περισσότερα βάθρα στο άθλημα με 191 και πιθανότατα θα αυξηθούν στο μέλλον. Ο οδηγός της Mercedes ξεκίνησε την καριέρα του με τη McLaren το 2007, όταν κατέγραψε τρεις πρώτες θέσεις, στους εννέα πρώτους αγώνες του στη Formula 1.  Ξεκίνησε τερματίζοντας στην 3η θέση στο ντεμπούτο του στην Αυστραλία πριν κερδίσει το γκραν πρι του Καναδά το 2007 το πρώτο της καριέρας του. Από τότε, ο Χάμιλτον έχει γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής επτά φορές το ίδιο και ο Μίκαελ Σουμάχερ έχει δημιουργήσει τη φήμη ως αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος οδηγός αγώνων στην ιστορία του μότοσπορ. 

Σε αυτό το σημείο, ο απολογισμός του φαίνεται απίθανο να τον φτάσει κάποιος άλλος οδηγός, ειδικά αν μπορεί να προσθέσει ακόμη περισσότερα σε αυτό, αν και ο Ολλανδός αστέρας Μαξ Φερστάπεν φαίνεται απειλητικός με 80 τερματισμούς στο βάθρο ήδη. 

Οι 10 κορυφαίοι οδηγοί με τους περισσότερους τερματισμούς στο βάθρο στην ιστορία της Formula 1

1. Λιούις Χάμιλτον* 192

2. Μίκαελ Σουμάχερ 155

3. Σεμπάστιαν Φέτελ 125

4. Αλέν Προστ 106

5. Κίμι Ράικονεν 103

6. Φερνάντο Αλόνσο* 101

7. Άιρτον Σένα 

8. Μαξ Φερστάπεν* 80

9. Ρούμπενς Μπαρικέλο 68

10. Βάλτερι Μπότας* 67 

Το 2021, ο Μαξ Φερστάπεν σημείωσε νέο ρεκόρ 18 τερματισμών στο βάθρο σε μία μόνο σεζόν της F1. Κέρδισε 10 γκραν πρι και ήρθε δεύτερος οκτώ φορές σε 22 αγώνες, καθώς κέρδισε το πρώτο του πρωτάθλημα οδηγών. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχαν από κοινού οι Μίκαελ Σουμάχερ, Λιούις Χάμιλτον, Σεμπάστιαν Φέτελ των οποίων οι καλύτεροι τερματισμοί στο βάθρο για μια σεζόν ήταν 17 (ο Χάμιλτον κατάφερε αυτόν τον αριθμό σε πέντε ξεχωριστές σεζόν). 

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Γερμανός θρύλος Μίκαελ Σουμάχερ παραμένει ο μόνος οδηγός στην ιστορία της Formula 1 που έχει πανηγυρίσει βάθρα σε κάθε αγώνα μιας σεζόν. Στο δρόμο του για την κατάκτηση του τίτλου του παγκόσμιου πρωταθλήματος οδηγών το 2002, ο πιλότος της Ferrari κέρδισε 11 από τους 17 αγώνες, ενώ πήρε πέντε δεύτερες θέσεις και μία τρίτη θέση.