Το drone που καταγράφει με 350 km/h και μπορεί να αλλάξει την τηλεοπτική μετάδοση της Formula 1 (vid)
i

© PrtScr

Το drone που καταγράφει με 350 km/h και μπορεί να αλλάξει την τηλεοπτική μετάδοση της Formula 1 (vid)

Γιάννης Λιβανός 08:39 - 28.02.2024

Το drone RBD-1 μπορεί να πετάξει και να καταγράψει σε HD με ταχύτητα 350 km/h!

Η τεχνολογία «κάνει θαύματα» στις μέρες μας και γίνεται όλο και πιο ενεργά κομμάτι της καθημερινότητας μας. Οι καινοτομίες στον χώρο της τεχνολογίας βέβαια έχουν εδώ και μερικά χρόνια εισαχθεί και στον χώρο του αθλητισμού, βελτιώνοντας ή παρουσιάζοντας πράγματα που πριν πολύ καιρό ήταν εντελώς άγνωστα.

Κάπως έτσι τα τεχνολογικά μέσα έχουν μπει για τα καλά και στον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού και ένα τρανό παράδειγμα της εξέλιξης είναι τα drones.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έβλεπα ένα drone να πηγαίνει τόσο γρήγορα μόνο και μόνο για να καταγράφει υλικό από την κάμερα», λέει ο Max Verstappen, ο οποίος προκάλεσε τον εαυτό του ενάντια στο RBD-1, το drone δηλαδή που μάλιστα είναι βαμμένο στα χρώματα της Red Bull και είναι ικανό να πετάει και να καταγράφει υλικό σταθερά με ταχύτητα 350 km/h.

Το εν λόγω drone έχει διάρκεια ζωής μπαταρίας τρία λεπτά και εμβέλεια σήματος 10 χιλιομέτρων, αρκετή για δύο γύρους σε μια πίστα ή για να καταγραφεί οποιαδήποτε μονομαχία σε ένα grand prix σε υψηλή ευκρίνεια.

Η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει την ένταση των εικόνων σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ πριν, αν πάρουν το ΟΚ από την FOM για να χρησιμοποιήσουν τη νέα εφεύρεση, η οποία είναι ικανή να στρίβει και να πετάει με εκπληκτική ευελιξία.

«Με εξέπληξε πραγματικά το πόσο γρήγορα μπορούσα να ακολουθήσω τον ρυθμό και επίσης το πόσο κοντά μπορούσα να φτάσω στις στροφές, το πώς στρίβει. Δίνει μια λίγο διαφορετική οπτική για να παρακολουθείς τη Formula 1», πρόσθεσε ο Ολλανδός πιλότος της Red Bull.

Χρειάστηκε περισσότερο από ένας χρόνος για να δημιουργηθεί ένα drone που θα μπορούσε να επιταχύνει δύο φορές πιο γρήγορα από ένα αυτοκίνητο F1, φτάνοντας τα 300 χλμ/ώρα σε μόλις 4 δευτερόλεπτα, με τελική ταχύτητα άνω των 350 χιλιομέτρων την ώρα. Το drone πιλοτάρεται επίσης χειροκίνητα και με πεντάλ ποδιού.

Ο χειριστής drone, Ραλφ Χόκενμπιρκ, γνωστός και ως Shaggy FPV, συμπατριώτης του Μαξ Φερστάπεν, είναι αυτός που κατάφερε να προκαλέσει τον εν ενεργεία πρωταθλητή της F1 σε έναν γύρο στην πίστα του Silverstone.

Ο Ραλφ φοράει γυαλιά που του δίνουν την ίδια εικόνα του drone σε χαμηλότερη ανάλυση και που είναι σε θέση να ρυθμίζει ταυτόχρονα με το πεντάλ του ποδιού, το οποίο απαιτεί ακρίβεια και υψηλό συντονισμό για να αποδώσει ένα ομαλό κοντινό πλάνο ενός αυτοκινήτου της F1 με ταχύτητα 300 χιλιομέτρων την ώρα.

Στην πραγματικότητα, για την ανάπτυξή του drone, συνεισέφεραν τα μέγιστα από την Red Bull Advanced Technologies, έναν μηχανολογικό βραχίονα της ομάδας Formula 1, ο οποίος σχεδίασε και κατασκεύασε την ελαφριά αεροδυναμική, τα φέρινγκ και τους δομικούς βραχίονες τοποθέτησης του κινητήρα.

Αυτό το έκαναν για να μειώσουν τη συνολική μάζα του drone κατά περίπου 10%. Το drone είναι μοναδικό καθώς περιλαμβάνει την στροφή, την επιτάχυνση, την επιβράδυνση και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Διαθέτει επίσης συνδεσιμότητα μεταξύ του drone, του δέκτη και του πιλότου, καθώς και πλοήγηση πάνω από γέφυρες και κάτω από διαφημιστικές πινακίδες. Με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, ένα είναι το σίγουρο: Δεν υπάρχει άλλο παρόμοιο drone με αυτές τις δυνατότητες!