Τους διέλυσε και πάλι ο Φερστάπεν

Μαξ Φερστάπεν

i

©Redbullcontentpool

Τους διέλυσε και πάλι ο Φερστάπεν

Δημήτρης Μπαλής 17:40 - 30.07.2023 / Ανανεώθηκε: 17:56 - 30.07.2023

Νικητής και στο Σπα ο Ολλανδός της Red Bull που «κατάπιε» και τον ομόσταβλό του Σέρχιο Πέρες.

Ακόμα μία νίκη σημείωσε στο φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 ο Μαξ Φερστάπεν, που είτε βρέχει είτε έχει ήλιο, δεν καταλαβαίνει τίποτα. 

Ο Ολλανδός πρωταθλητής κατάφερε να επικρατήσει στο Βέλγιο, περνώντας σε μια φάση τον Σέρχιο Πέρες, ενώ το τρίτο σκαλί του βάθρου πλαισίωσε ο Σαρλ Λεκλέρ. Τέταρτος τερμάτισε ο Λιούις Χάμιλτον, πέμπτος ο Φερνάντο Αλόνσο και έκτος ο Τζορτζ Ράσελ. Οι Λάντο Νόρις, Εστεμπάν Οκόν, Λανς Στρολ και Γιούκι Τσουνόντα ήταν οι οδηγοί που συμπλήρωσαν τη βαθμολογούμενη 10άδα. Άτυχος ο Κάρλος Σάινθ που εγκατέλειψε.

Η βροχή έλειπε και αυτό βοήθησε τους οδηγούς να ρισκάρουν περισσότερο. Με το που δόθηκε η εκκίνηση ο Λεκλέρ κατάφερε να κρατηθεί πρώτος, με τον Πέρες να κλείνει τον Χάμιλτον, που ήταν τρίτος. 

Ο Πιάστρι αντιμετώπισε πρόβλημα με την πτέρυγά του, χάνοντας θέσεις, ενώ ο Μεξικανός δεν κρατήθηκε πολύ πίσω από τον Λεκλέρ, τον οποίο και πέρασε στην ευθεία μετά την Eau Rouge. Πρόβλημα, αλλά με το sidepod αντιμετώπισε ο Σάινθ. Ο Πιάστρι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει και υψώθηκε κίτρινη σημαία, αλλά για λίγο.

Τέταρτος ήταν ο Φερστάπεν, που κυνηγούσε τον Χάμιλτον και ακολουθούσαν οι Σάινθ, Αλόνσο και Τσουνόντα. Η μάχη των δύο Ισπανών κατέληξε με νικητή τον πρώτο για τις θέσεις 5-6, αλλά το σπασμένο sidepod ήταν εκείνο που επηρέαζε τον Σάινθ. Στην κορυφή, στον πέμπτο γύρο, ο Πέρες είχε ανοίξει τη διαφορά από τον Λεκλέρ στα 2,3 δευτερόλεπτα, ο Χάμιλτον βρισκόταν στο +0,9 από τον Μονεγάσκο και ο Φερστάπεν στο +0,5 από τον Βρετανό.

Στον έκτο γύρο ο Ολλανδός πρωταθλητής πέρασε εύκολα τον Χάμιλτον και επόμενος στόχος του ήταν ο Λεκλέρ. Ήδη μερικοί οδηγοί είχαν μπει στα πιτ για αλλαγή ελαστικών, αλλά κανείς από τους πρωτοπόρους. Ο Σάινθ, που θα περίμενε κάποιος να εγκαταλείψει, μπήκε για αλλαγή και συνέχισε την προσπάθειά του, με τον Φερστάπεν να έχει μειώσει στον ένατο γύρο τη διαφορά από τον Λεκλέρ στα 0,4 δέκατα. Τον προσπέρασε εν τέλει στην ευθεία μετά την Eau Rouge.

Ο Αλόνσο εισήλθε στα πιτ στον 11ο, αλλά τον πέρασε ο Χούλκενμπεργκ για τις θέσεις 8-9, όμως, ο Ισπανός δεν τα παράτησε, συνέχισε τη μονομαχία και πέρασε τον Γερμανό. Σειρά για τα πιτ πήρε μετά ο Χάμιλτον, βάζοντας τη μέση γόμα και βγήκε τέταρτος, ενώ τον ακολούθησαν και οι Πέρες, Λεκλέρ, που εξήλθαν δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα. 

Ο Φερστάπεν δεν είχε μπει ακόμα και από τον ασύρματο, όταν ρωτήθηκε να μάθει περισσότερες πληροφορίες, ο επικεφαλής της Red Bull Κρίστιαν Χόρνερ του είπε να ακολουθήσει τις εντολές του και να μείνει συγκεντρωμένος στην οδήγησή του. Στόχος, όταν έρθει η βροχή, να μην έχει κάνει δύο πιτ, αλλά να τοποθετήσει με τη μία τα ενδιάμεσα ή βρόχινα. Εν τέλει ο Ολλανδός μπήκε στα πιτ και βγήκε πίσω από τον Πέρες στα 2,2 δευτερόλεπτα.

Μάλιστα, δεν χρειάστηκε να χάσει πολύ χρόνο για να περάσει επικεφαλής, κάτι που έκανε στον 17ο γύρο. Απίστευτος ο Ολλανδός, που άρχισε τον αγώνα από την έκτη θέση. 

Οι προβλέψεις για τον καιρό έκαναν λόγο πως η βροχή θα άρχιζε σιγά σιγά και όντως οι πρώτες ψιχάλες έγιναν αντιληπτές στον 19ο. Παρόλα αυτά, ο Στρολ έβαλε τα μαλακά ελαστικά και βρέθηκε προτελευταίος, εμπρός από τον Σάινθ, που δεν μπορούσε να κάνει πολλά με την «τραυματισμένη» του Ferrari. Ο Ισπανός εν τέλει εγκατέλειψε.

Στον 25ο ο Ράσελ τοποθέτησε κι αυτός τα μαλακά, περνώντας τον Σάρτζεντ στη Στάβελο και μετά τον Ζου, αλλά και τον Νόρις, την ίδια ώρα που ο Φερστάπεν είχε ανοίξει τη διαφορά του από τον Πέρες στα 6,7 δευτερόλεπτα. 

Ο Χάμιλτον στον 28ο έβαλε τα μαλακά, βλέποντας πως αυτή η στρατηγική αποδίδει, ενώ όσον αφορά στη βροχή ή καλύτερα στις ψιχάλες, ο ήλιος είχε πάρει τη θέση τους. Η απάντηση ήρθε αμέσως από τον Λεκλέρ, βάζοντας κι αυτός τα μαλακά και βγαίνοντας λίγο εμπρός από τους Χάμιλτον και Αλόνσο για τις θέσεις 3-4-5. Ο Πέρες ακολούθησε στον 30ό, ο Αλόνσο, αλλά και ο Φερστάπεν.

Εκείνη την ώρα, τον ταχύτερο γύρο τον είχε ο 15ος Χούλκενμπεργκ, αλλά τον πήρε εύκολα ο παγκόσμιος πρωταθλητής. Στον 34ο γύρο είχε απόσταση 12 δευτερολέπτων από τον Πέρες, πίσω από τον Μεξικανό βρισκόταν ο Λεκλέρ και 1,9 δευτερόλεπτα από τον Μονεγάσκο, ο Χάμιλτον. Αλόνσο, Ράσελ, Νόρις, Στρολ, Τσουνόντα και Οκόν συμπλήρωναν την πρώτη 10άδα, με τον Χόρνερ να λέει στον Φερστάπεν να προστατέψει τα ελαστικά του, καθώς απέμεναν περίπου 10 γύροι και από τη Red Bull δεν ήθελαν να δουν τη μαλακή γόμα να μην έχει άλλη πρόσφυση.

Στους γύρους που απέμεναν, το μόνο που άλλαξε αναφορικά με τις βαθμολογούμενες θέσεις, ήταν το προσπέρασμα του Οκόν στον Τσουνόντα και τον Στρολ, με τον Γάλλο να κατατάσσεται όγδοος. Τον ταχύτερο γύρο τον σημείωσε ο Χάμιλτον, που πήρε τον έξτρα πόντο και αφού μπήκε πολύ αργά στα πιτ για να τον αφαιρέσει από τον Φερστάπεν.

Επόμενος αγώνας στην Ολλανδία στις 27 Αυγούστου.

Tags: