Ο Φερστάπεν έκλεισε τη σεζόν με νέο ρεκόρ στο γκραν πρι του Άμπου Ντάμπι

Μαξ Φερστάπεν

i

©Red Bull Content Pool

Ο Φερστάπεν έκλεισε τη σεζόν με νέο ρεκόρ στο γκραν πρι του Άμπου Ντάμπι

Άγγελος Φραγκισκάτος 17:00 - 26.11.2023 / Ανανεώθηκε: 00:11 - 27.11.2023

Ο Μαξ Φερστάπεν ολοκλήρωσε μια χρονιά απόλυτης κυριαρχίας με τη 19η νίκη του σε 22 αγώνες, κάνοντας έναν υγιεινό περίπατο και στο γκραν πρι του Άμπου Ντάμπι.

Ολοκλήρωσε ιδανικά την ονειρεμένη για εκείνον φετινή σεζόν της Formula 1 στο Άμπου Ντάμπι ο Μαξ Φερστάπεν. Ο οδηγός της Red Bull πανηγύρισε τη 19η φετινή νίκη του μέσα στο μονοθέσιο της αυστριακής ομάδας, κάτι που αποτελεί ρεκόρ.

Στη 2η θέση βρέθηκε ο ομόσταβλος του Ολλανδού, Σέρχιο Πέρες, όμως λόγω ποινής έπεσε στη 4η και στο βάθρο των νικητών ανέβηκαν ο Σαρλ Λεκλέρ της Ferrari ως δεύτερος και ο Τζορτζ Ράσελ της Mercedes ως τρίτος. 

Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα για τελευταία φορά φέτος, ο Μαξ Φερστάπεν κατάφερε να στρίψει πρώτος και να κρατήσει πίσω του τον Σαρλ Λεκλέρ. Ωστόσο ο Μονεγάσκος δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε να επιτίθεται, όμως ο Ολλανδός δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα για να διατηρήσει τη πρώτη θέση.   

Πίσω ακολούθησαν οι δύο McLaren των Όσκαρ Πίαστρι και Λάντο Νόρις, με τον πρώτο να ηγείται του Βρετανού, ενώ ο Τζορτζ Ράσελ έχασε θέσεις και έπεσε πέμπτος. 

Στο μεταξύ ο Φερστάπεν έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα από όλους και γρήγορα βγήκε εκτός της ακτίνας DRS του Λεκλέρ. Ωστόσο ο οδηγός της ιταλικής ομάδας είχε άλλα προβλήματα, καθώς ο Νόρις τον πίεζε. Τελικά ο Βρετανός δεν μπόρεσε να απειλήσει τον Μονεγάσκο και έτσι παρέμεινε πίσω του.  

Αντίθετα πολύ πιο επιθετικός ήταν ο Ράσελ, ο οποίος στην αρχή δυσκολεύτηκε αλλά τελικά κατάφερε να περάσει τον Πιάστρι για την 4η θέση.   

Εκεί που όλοι περίμεναν ότι ο Φερστάπεν θα απομακρυνόταν γύρο με το γύρο ο Λεκλέρ δεν τον άφησε να ανοίξει τη διαφορά του, η οποία πήγε στο 1,5 δευτερόλεπτο.  

Ο Αλόνσο άνοιξε τον χορό των pits στον 13ο γύρο. Έναν γύρο μετά ακολούθησε και ο Πιάστρι. Ο Φερστάπεν μπήκε για αλλαγή ελαστικών ένα γύρο πριν από τον Λεκλέρ και έτσι είχε το πλεονέκτημα, παραμένοντας μπροστά του. 

Μετά το pit stop ο Φερστάπεν κινήθηκε ταχύτερα από τον Λεκλέρ και έτσι μέσα σε λίγους γύρους ανέβασε τη διαφορά τους πάνω από 5 δευτερόλεπτα. 

Την ίδια ώρα ο ομόσταβλος του Ολλανδού, Πέρες έκανε την κίνηση και πέρασε τον Αλόνσο για την 6η θέση. Ο Μεξικανός σε εκείνο το σημείο του αγώνα ήταν πολύ γρήγορος, με αποτέλεσμα να περάσει και τον Πιάστρι για να ανεβεί στην 5η θέση. 

Στον 34ο γύρο ο Νόρις μπήκε για δεύτερη αλλαγή ελαστικών. Αυτό ανάγκασε την Mercedes να φωνάξει στον επόμενο γύρο τον Ράσελ για να καλύψει το undercut. Στον 36ο μπήκε και ο Λεκλέρ και έτσι οι δύο Red Bull πέρασαν στο 1-2.Μετά και τη δεύτερη ελαστικών, ο Φερστάπεν διατήρησε την άνετη πρωτοπορία του από τον Λεκλέρ, ενώ πίσω τους ακολουθούσε ο Ράσελ.

Στο μεταξύ ο Πέρες πέρασε διαδοχικά τους Πιάστρι και Νόρις για να βρεθεί στη 4η θέση της κατάταξης. Ωστόσο ο οδηγός της Red Bull ήταν πολύ επιθετικός στη «μάχη» του με τον Ράσελ και πήρε ποινή πέντε δευτερολέπτων.

Όσα συνέβαιναν πιο πίσω ελάχιστα απασχολούσαν τον Φερστάπεν, ο οποίος έκανε περίπατο για ακόμη μία φορά για φέτος και έτσι πήρε τη 19η νίκη του. 

Ο Λεκλέρ βρέθηκε στη 3η θέση αφού ο Πέρες που τερμάτισε 2ος είχε ποινή 5 δευτερολέπτων. Το τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Ράσελ λόγω της ποινής του Μεξικανού της Red Bull. 

Ακολούθησαν οι Σέρχιο Πέρες (Red Bul), Λάντο Νόρις (McLaren), Όσκαρ Πιάστρι (McLaren), Φερνάντο Αλόνσο (Aston Martin), Γιούκι Τσουνόντα (AlphaTauri), Λιούις Χάμιλτον (Mercedes) και Λανς Στρολ (Aston Martin).

Η φετινή χρονιά της Formula 1 ολοκληρώθηκε με το γκραν πρι του Άμπου Ντάμπι. Η σεζόν του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει στις 2 Μαρτίου με τον αγώνα στο Μπαχρέιν.

Tags: