Ο Αλόνσο σκόπευε να αποσυρθεί το 2008-09

Φερνάντο Αλόνσο

i

©Photo by Qian Jun/MB Media/Getty Images

Ο Αλόνσο σκόπευε να αποσυρθεί το 2008-09

Δημήτρης Μπαλής 16:54 - 15.04.2023

Είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών σε γκραν πρι, κι όμως, σχεδίαζε να αποσυρθεί λίγα χρόνια μετά το ντεμπούτο του στη Formula 1.

Από τους καλύτερους οδηγούς όλων των εποχών στη Formula 1 είναι ο Φερνάντο Αλόνσο. Ένας οδηγός, που κατά την άποψη πολλών, θα μπορούσε να κατακτήσει παραπάνω από τους δύο τίτλους που έχει στο ενεργητικό του. Το ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε το μακρινό 2001 με τη Minardi και ακολούθησε η πιο πετυχημένη περίοδος της ζωής του με τη Renault. Έμεινε εκεί έως το 2006, εξασφαλίζοντας δύο παγκόσμιους τίτλους (2005, 2006), καταφέρνοντας να αφήσει πίσω του τον σπουδαίο Μίκαελ Σουμάχερ. Όσον αφορά στα περάσματά του από McLaren (δύο φορές) και Ferrari, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πετυχημένα, έστω και αν κόντεψε να κατακτήσει κι άλλους τίτλους.

Το 2018 αποφάσισε να αποχωρήσει από τη Formula 1, ασκώντας τα καθήκοντά του σε άλλα είδη μηχανοκίνητου αθλητισμού, επέστρεψε, όμως, το 2021 στην Alpine, ενώ από φέτος, αγωνίζεται με τα χρώματα της Aston Martin. Κι όμως, ενώ εξακολουθεί να συμμετέχει στο σπορ, έχοντας ολοκληρώσει 359 αγώνες, εννέα περισσότερους από τον Κίμι Ραϊκόνεν και 36 από τον Ρούμπενς Μπαρικέλο, αποκάλυψε πως το τέλος του το φανταζόταν τελείως διαφορετικό.

«Όταν ξεκίνησα την καριέρα μου στη Formula 1, σκοπός μου ήταν να παραμείνω 7-8 χρόνια», είπε ο 42χρονος στην εταιρεία Bang & Olufsen, συνεχίζοντας. «Μετά, κέρδισα δύο παγκόσμια πρωταθλήματα και είπα μέσα μου πως θα συνέχιζα ακόμα για 2-3 χρόνια. Μετά θα σταματούσα. Αυτό σκεφτόμουν. Τώρα βρίσκω τον εαυτό μου να έχει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια πορεία στη Formula 1 και νιώθω ακόμα φρέσκος, με κίνητρο. Χαίρομαι την κάθε ημέρα. Ξυπνάω το πρωί και είμαι ευτυχισμένος με αυτό που κάνω. Άρα, υπάρχουν ακόμα μερικά χρόνια μπροστά μου, ελπίζοντας πως θα μπορώ να διεκδικώ το πρωτάθλημα».

Από φέτος ο Ισπανός αγωνίζεται με την Aston Martin. Άφησε την Alpine, η οποία ταλαιπωρούταν από προβλήματα αξιοπιστίας, μην μπορώντας να διεκδικήσει νίκες, αλλά με τους Βρετανούς έχει αλλάξει εντελώς πορεία, η θέση του στο βάθρο είναι σχεδόν εξασφαλισμένη, άρα τι γίνεται από εδώ και πέρα; Ποιοι είναι οι στόχοι του; «Ο στόχος είναι να παλεύω για τις νίκες. Αλλά αυτή τη στιγμή θα πρέπει να έχουμε τα πόδια μας στο έδαφος. Θέλουμε να κάνουμε μια καλή σεζόν, η Aston Martin αντιμετώπισε κάποια προβλήματα το 2022, άρα για να τρέξεις, θα πρέπει πρώτα να περπατήσεις. Φέτος τα πράγματα είναι καλύτερα, γνωρίζουμε το αυτοκίνητο και ελπίζω να κατακτήσουμε ακόμα περισσότερα βάθρα. Θέλουμε νίκες επίσης, αλλά όσον αφορά στο πρωτάθλημα, έχουμε ακόμα δρόμο», ήταν τα λόγια του.

Ο Ισπανός οδηγός της Aston Martin αναφέρθηκε και στο ρεκόρ των επτά πρωταθλημάτων των Σουμάχερ και Λιούις Χάμιλτον. Παραδέχτηκε πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει – απίθανο θα λέγαμε εμείς- αλλά δεν αφήνει την ελπίδα να χαθεί. «Όταν αγωνίζεσαι για τόσα πολλά χρόνια, προφανώς θα αρχίσεις κάποια στιγμή να καταρρίπτεις ρεκόρ. Το μόνο που μετράει είναι οι νίκες και οι τίτλοι. Αυτή τη στιγμή, προφανώς είναι δύσκολο να γίνει το δεύτερο, λόγω των επτά τίτλων των Σουμάχερ και Χάμιλτον, αλλά στην τελική, αυτός είναι ο σκοπός».

Tags: