Ο Λεκλέρ στην πολ ποζίσιον και για τον σημερινό Sprint Race στο Μπακού

Και σήμερα πολ ποζίσιον για τον Λεκλέρ

Ο Λεκλέρ στην πολ ποζίσιον και για τον σημερινό Sprint Race στο Μπακού

Δημήτρης Μπαλής 12:26 - 29.04.2023 / Ανανεώθηκε: 16:44 - 29.04.2023

Ο Σαρλ Λεκλέρ της Ferrari, μολονότι χτύπησε στον τοίχο το μονοθέσιο, στο τέλος της διαδικασίας του Sprint Shootout, εντούτοις πήρε την πολ ποζίσιον.

Μια ακόμα πολ ποζίσιον για τον Σαρλ Λεκλέρ, αυτή τη φορά για τον Sprint Race του Σαββάτου, σήμερα το απόγευμα.

Ο Μονεγάσκος οδηγός της Ferrari, όπως και χθες ήταν ταχύτερος όλων.

Στην τελική διαδικασία, για τις πρώτες θέσεις στο γκριντ του Sprint Race, στο SQ1 των 8 λεπτών, όλοι οι οδηγοί με μαλακή γόμα της Pirelli, είχαν λίγες ευκαιρίες να κάνουν έναν γρήγορο γύρο. Ουσιαστικά 6 γύροι είναι αυτή η διαδικασία και μέχρι να ζεστάνουν ελαστικά, μιλάμε για δύο τρεις γύρους προσπάθεια για τον καλύτερο χρόνο.

Ο Μαξ Φερστάπεν παραλίγο να έρθει σε επαφή με τον τοίχο, χάνοντας ελαφρά το πίσω μέρος της Red Bull. Ωστόσο, δεν το απέφυγε ο Λεκλέρ, στο τέλος της διαδικασίας, καθώς έσπασε την μπροστινή πτέρυγα της Ferrari, χωρίς συνέπειες στον χρόνο του.

Στο SQ2 των 10 λεπτών είχαμε και κίτρινη σημαία, που δεν επηρέασε πολύ τη διαδικασία. Ο Κάρλος Σάινθ μπλοκάρισε τους τροχούς της Ferrari και πήγε ευθεία, μη μπορώντας να βελτιώσει τον χρόνο του. Εκτός τελικής διαδικασίας του SQ1 έμειναν οι: Πιάστρι, Χούλκενμπεργκ, Οκον, Μάγκνουσεν και Σάρτζεντ, που δεν πήρε μέρος λόγω του ατυχήματος.

Κόκκινη σημαία στο τέλος της διαδικασίας των 12 λεπτών στο πρώτο σκέλος του Sprint Shootout, στο SQ3, των κατατακτήριων δοκιμών, όταν ο Λόγκαν Σάρτζεντ διέλυσε τη Williams στου τοίχους του Μπακού και θεωρείται απίθανο να προλάβει το Spint Race σήμερα, αλλά θα τρέξει οπωσδήποτε αύριο στον αγώνα.

Ο Σαρλ Λεκλέρ με τη Ferrari ήταν ο ταχύτερος σε αυτό το σκέλος, στο SQ1, με δεύτερο τον Σέρχιο Πέρες με τη Red Bull και τρίτο τον Μαξ Φερστάπεν με την άλλη Red Bull.

Εκτός συνέχειας, για το SQ2 ήταν ο Τσουνόντα, που με την κόκκινη σημαία δεν μπόρεσε να βελτιώσει τον χρόνο του, ο Ζου, ο Μπότας, ο Γκασλί και ο ντε Βρίες. Οι δύο τελευταίοι είχαν διαλύσει χθες τα μονοθέσιά τους, στο ίδιο σημείο.

Αναλυτικά οι κατατακτήριες δοκιμές του Sprint Shootout

Αυτό που είχε φανεί στις κατατακτήριες δοκιμές για τον αγώνα της Κυριακής στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, συνεχίστηκε και στο Sprint Shootout, εκεί όπου κρινόταν η πολ ποζίσιον για τον Sprint Race. Η Ferrari με τον Σαρλ Λεκλέρ κατάφερε να εξασφαλίσει την πρώτη θέση στην εκκίνηση, έστω και αν οι Σέρχιο Πέρες και Μαξ Φερστάπεν έκαναν ό,τι μπορούσαν. Πίεσαν την RB19 στα όριά της, αλλά η Ferrari ήταν πολύ σκληρή για να πεθάνει. Ο Τζορτζ Ράσελ με Mercedes βρήκε τα έξτρα δέκατα που χρειαζόταν, ενώ απογοήτευσαν οι Aston Martin, καθώς αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα με το DRS ή για την ακρίβεια, δεν μπόρεσαν να λύσουν τα προβλήματα που έχουν με το DRS στο Μπακού.

Στη 12λεπτη διαδικασία του SQ1, όλοι οι οδηγοί τοποθέτησαν ως όφειλαν τη μέση γόμα της Pirelli, τη C4 δηλαδή και από την αρχή φάνηκε ποιοι θα μονομαχούσαν για την κορυφή. Αυτοί ήταν οι οδηγοί των Red Bull και Ferrari, με τον Χάμιλτον να ακολουθεί. Στο τέλος της SQ1, πρώτος αναδείχτηκε ο Λεκλέρ, αλλά δεν έλειψαν τα... επεισόδια και πιο συγκεκριμένα η κόκκινη σημαία, περίπου 20 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, όταν ο Σάρτζεντ δεν υπολόγισε σωστά τη διαφορά που είχε από μια Ferrari και προσέκρουσε στον τοίχο της στροφής 15, καταστρέφοντας μεγάλο τμήμα της Williams. Με τον χρόνο που απέμενε, κανείς δεν μπόρεσε να συνεχίσει την προσπάθειά του, κάτι που συνεπαγόταν στο γεγονός πως αποκλείστηκαν οι Ζου, Μπότας, Τσουνόντα, Γκασλί και Ντε Βρίες. Για τον προτελευταίο, πραγματικά πρόκειται για ένα πολύ άσχημο διήμερο έως τώρα, καθώς δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που να μην του έχει συμβεί. Το νέο πρόβλημα αφορούσε διαρροή λαδιού στο turbo. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί πως οι ανώτατες ταχύτητες των μονοθεσίων, αγγίζουν περίπου τα 335χλμ./ώρα, καθώς η ζώνη DRS στην ευθεία εκκίνησης/τερματισμού μειώθηκε κατά 100 μέτρα, άρα δεν θα δούμε ποτέ τα 378χλμ./ώρα του Μπότας που είχε σημειώσει πριν από μερικά χρόνια, όταν αγωνιζόταν στη Williams.

Το SQ2, διάρκειας 10 λεπτών, καθυστέρησε να ξεκινήσει λίγο, διότι η πίστα έπρεπε να καθαριστεί από τα κομμάτια της χτυπημένης σε μερικά σημεία της Williams του Σάρτζεντ. Η ουρά στα πιτ ήταν για μια ακόμα φορά πολύ μεγάλη, λόγω της μικρής διάρκειας της διαδικασίας, με όλους τους οδηγούς να έχουν τοποθετήσει εκ νέου τη μέση γόμα, ακολουθώντας τους κανονισμούς. Με τη θερμοκρασία στους 24 βαθμούς Κελσίου, 16 παραπάνω από τις κατατακτήριες για την πολ ποζίσιον του αγώνα την Κυριακή, όλοι οι οδηγοί ξεκίνησαν την προσπάθειά τους. Από τα πρώτα λεπτά οι Red Bull και Ferrari έκαναν γνωστές τις διαθέσεις του, όχι, όμως και οι δύο Aston Martin, που εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με το DRS, με τον Αλόνσο να επηρεάζεται περισσότερο. Από τους τηλεοπτικούς δέκτες φαινόταν πως το DRS της AMR23 δεν άνοιγε. Πρώτος τερμάτισε ο Φερστάπεν και τον ακολούθησαν οι Ferrari των Λεκλέρ και Σάινθ, με τους Πέρες, Αλόνσο και Χάμιλτον να ακολουθούν. Αποκλείστηκαν οι Πιαστρί, Χούλκενμπεργκ, Οκόν, Μάγκνουσεν και Σάρτζεντ, που ναι μεν είχε τρακάρει στο SQ1, αλλά είχε προλάβει να σημειώσει χρόνο που του επέτρεπε να προκριθεί στο SQ2, απλά δεν συμμετείχε σε αυτό, αφού οι μηχανικοί του δεν προλάβαιναν να επισκευάσουν το μονοθέσιό του.

Το 8λεπτο SQ3 ξεκίνησε με όλους τους «πιλότους» να έχουν τοποθετήσει τα μαλακά ελαστικά C5 της Pirelli, όπως επιβάλλουν οι κανονισμοί. Κανείς δεν έχασε χρόνο, όλοι βγήκαν στην πίστα γιατί δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια και στις πρώτες θέσεις βρέθηκαν οι Λεκλέρ, Πέρες, Φερστάπεν, Σάινθ και Χάμιλτον. Η μονομαχία ήταν μεγάλη και σπουδαία και συνεχίστηκε έως το τέλος, εκεί όπου ο Μονεγάσκος είχε μια άτυχη στιγμή, πέφτοντας στον τοίχο της στροφής 15. Το μόνο που επλήγη ήταν η εμπρός πτέρυγά του, καθώς είχε ήδη σημειώσει χρόνο που του έδινε την πολ ποζίσιον για τον Sprint Race. Ο Πέρες με τον Φερστάπεν δεν μπόρεσαν να απειλήσουν τον οδηγό της Ferrari και θα ξεκινήσουν από τη 2η και 3η θέση αντίστοιχα, ενώ ο Ράσελ κατάφερε εν τέλει να βρει τον καλό του εαυτό και να σημειώσει τον τέταρτο καλύτερο χρόνο. Πέμπτος ήταν ο Σάινθ και ακολούθησαν οι Χάμιλτον, Άλμπον, Αλόνσο, Στρολ και Νόρις.

Ο Sprint Race ξεκινά στις 16:30.

Tags: