Τα Volvo EX90 και Polestar 3 πιο κοντά στην αυτόνομη οδήγηση
i

Volvo EX90 / © VOLVO

Τα Volvo EX90 και Polestar 3 πιο κοντά στην αυτόνομη οδήγηση

Δημήτρης Μπαλής 14:51 - 11.01.2023 / Ανανεώθηκε: 16:19 - 11.01.2023

Θα φέρουν την τεχνολογία χαρτών υψηλής ανάλυσης της Google.

Η Volvo θα κάνει ποδαρικό στο 2023 με ένα μεγάλο, αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το Volvo EX90, το οποίο ενσωματώνει πληθώρα τεχνολογιών αιχμής. Μάλιστα, θα είναι το πρώτο αυτοκίνητο της σουηδικής μάρκας, που μαζί με το Polestar 3, της θυγατρικής εταιρείας, θα μπορούν να προσφέρουν στους ιδιοκτήτες τους, την τεχνολογία χαρτών υψηλής ανάλυσης της Google.

Όλα αυτά γίνονται πράξη, επειδή τα αυτοκίνητα διαθέτουν lidar, 8 κάμερες και 5 ραντάρ, που συνεργάζονται για να κατανοήσουν το εξωτερικό περιβάλλον του αυτοκινήτου και βοηθούν οδηγό και επιβάτες να παραμένουν ασφαλείς.

Το Google HD Maps, είναι ένας ολοκληρωμένος χάρτης που σχεδιάστηκε ειδικά για κατασκευαστές αυτοκινήτων και παρέχει ενημερωμένες και ιδιαίτερα λεπτομερείς πληροφορίες, με ακρίβεια σε επίπεδο κυκλοφοριακής λωρίδας, ώστε να διευκολύνει λειτουργίες υποβοηθούμενης οδήγησης, όπως η υποβοήθηση αλλαγής λωρίδας και η τεχνολογία Pilot Assist της Volvo Cars, καθώς και μελλοντικές λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης, για μια πιο προβλέψιμη, ασφαλή και άνετη οδήγηση.

Volvo EX90 και Polestar 3 / © VOLVO

Στο μέλλον, το Google HD Maps θα υποστηρίξει την εισαγωγή προς την αυτόνομη οδήγηση, σε συνδυασμό με το πακέτο αισθητήρων, που απαρτίζεται από ένα lidar ενσωματωμένο στην οροφή, ραντάρ, κάμερες και υπερηχητικούς αισθητήρες, για να βελτιώσει περαιτέρω τη δυνατότητα του αυτοκινήτου να κατανοεί το περιβάλλον του.

Εξάλλου, οι ασύρματες (over-the-air) ενημερώσεις ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, ενώ λανσάρεται στις ΗΠΑ η δυνατότητα φωνητικών εντολών για συσκευές με Google Assistant.

Μέσω των ασύρματων αναβαθμίσεων, δεν χρειάζεται πλέον επίσκεψη σε κάποιο συνεργείο για την ενημέρωση με το πιο πρόσφατο λογισμικό, κάτι που είναι ιδιαίτερα βολικό.

Η ενδέκατη μεγάλη ασύρματη ενημέρωση που παρέχει η Volvo, αναμένεται να φθάσει σε 350.000 αυτοκίνητα πελατών σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό αυτοκινήτων που έχει καλύψει ποτέ με μόνο μία ενημέρωση.

Ο συνολικός αριθμός αγορών που καλύπτονται από την ενημέρωση έχει αυξηθεί σε 68, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το μισό όλων των αγορών παγκοσμίως, στις οποίες πωλείται το 95% και πλέον των αυτοκινήτων Volvo.

Οσον αφορά στις ελεγχόμενες εντολές μέσω του Google Assistant, που επιτρέπουν απρόσκοπτη συνδεσιμότητα ανάμεσα στις συσκευές Google και το αυτοκίνητο και παρέχονται με αυτή την ασύρματη αναβάθμιση, περιλαμβάνουν ενέργειες όπως ο έλεγχος του επιπέδου φόρτισης της μπαταρίας ή του επιπέδου πλήρωσης του καυσίμου, η εκκίνηση του συστήματος κλιματισμού και ο έλεγχος της κατάστασης φόρτισης του αυτοκινήτου ή ακόμη και η έναρξη ή ο τερματισμός της φόρτισης. 

Κι όλα αυτά μέσω μιας απλής, «Hey Google» εντολής στη συσκευή. Μάλιστα, τώρα τον χειμώνα, με την εντολή «Hey Google, προθέρμανε το αυτοκίνητό μου», μπορεί κάλλιστα να ξεκινήσει η λειτουργία του κλιματισμού.

Παρόλο που αυτή η λειτουργία είναι προς το παρόν διαθέσιμη μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τα αυτοκίνητα που μπορούν να λάβουν ασύρματη ενημέρωση, σχεδιάζεται η επέκτασή της και σε άλλες αγορές στο κοντινό μέλλον. Η λίστα των διαθέσιμων εντολών, επίσης, θα συνεχίσει να διευρύνεται στο μέλλον.

Στην πρόσφατη αναβάθμιση περιλαμβάνεται και η επέκταση της τεχνολογίας Care Key, που δίνει τη δυνατότητα να περιορίσει ο οδηγός εύκολα τη μέγιστη ταχύτητα στο αυτοκίνητό του, σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα από το ήδη ενσωματωμένο όριο.

Και είναι ιδανικό, για παράδειγμα, όταν κάποιος θέλει να δανείσει το Volvo του σε άλλα μέλη της οικογένειας ή λιγότερο έμπειρους οδηγούς. Χάρη στο Care Key, θα μπορούν να εξελίξουν τις οδηγικές τους ικανότητες, ενώ ο ιδιοκτήτης θα είναι ήσυχος ότι κινούνται με μια πιο ασφαλή ταχύτητα.

Η ενσωματωμένη συνδεσιμότητα παρουσιάζεται σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές: στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ισλανδία. Οι πελάτες απολαμβάνουν απρόσκοπτη συνδεσιμότητα, καθώς το πρόγραμμα δεδομένων ενσωματώνεται πλέον στην κάρτα SIM του αυτοκινήτου τους.