Ένα διαμάντι 109 καρατίων
i

ΑΡΗΣ 109 ΧΡΟΝΙΑ

Ένα διαμάντι 109 καρατίων

Αλέξης Σαββόπουλος 12:44 - 25.03.2023 / Ανανεώθηκε: 13:06 - 25.03.2023

Ημέρα γιορτής, μνήμης και χάραξης νέων στόχων για τα επόμενα… 109 χρόνια η σημερινή για έναν από τους λαοφιλέστερους συλλόγους της Ελλάδας.

Τον Άρη που… γερνάει αλλά δεν χάνει την λάμψη του. Αυτός είναι ο Άρης του δεύτερου αιώνα της ιστορίας του που σήμερα συμπληρώνει 109 χρόνια ένδοξης και πολυτάραχης ζωής.

Ο ιστορικός σύλλογος βίωσε μεγάλες χαρές αλλά και τεράστιες λύπες όλα αυτά τα χρόνια. Υπήρξε ο πρώτος πρωταθλητής Ελλάδας στη μεταπολεμική́ περίοδο 1945-46. Ήταν επίσης ο πρώτος νικητής του Κυπέλλου από́ τις ομάδες της Θεσσαλονίκης και της επαρχίας (1970) και φυσικά αυτός που για χάρη του δημιουργήθηκε το λεγόμενο ΠΟΚ αφού ήταν ο πρώτος σύλλογος της Θεσσαλονίκης που το διέσπασε και κατέλαβε την 3η θέση (1968-69).

Βίωσε στο πετσί του την αδικία όπως στο περίφημο μπαράζ της σεζόν 1979-80 αλλά και το έπος της Περούτζια. Ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που κέρδισε επί ισπανικού́ εδάφους (Ατλέτικο) αλλά́ και αυτή́ που πλήρωσε βαρύ́ το τίμημα με τρεις υποβιβασμούς σε 20 χρόνια.

Άλλοι, ενδεχομένως να μην είχαν αντέξει. Ο Αρης όμως δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Υπέμεινε στωικά την απαξίωση και την περιφρόνηση της δύσκολης τετραετίας 2014-2018 αλλά κατάφερε να επιστρέψει πιο δυνατός, έχοντας πάντα ως κινητήριος δύναμη, την πλατιά μάζα των οπαδών του που δεν του γύρισαν ποτέ την πλάτη.

Κακά́ τα ψέματα δεν είναι εύκολο να είσαι Αρης. Το γράφω κάθε φο-ρά με αφορμή τα γενέθλια του συλλόγου. Μεγάλη αλήθεια επίσης ότι δεν γίνεσαι Αρης ακολουθώντας το ρεύμα και τη μόδα της εποχής και φυσικά́ ουχί για τους τίτλους (αν και έζησε και τέτοιους με την περί-φημη μπασκετική ομάδα). Σαν Αρης βιώνεις περισσότερες λύπες παρά χαρές. Σαν μια αόρατη δύναμη να υποβάλει τους ανά́ τη γη αρειανούς σε μια δοκιμασία πίστης και αφοσίωσης που όμοιά́ της δεν έχει ζήσει άλλη ομάδα. Πρέπει να έχεις… γερό στομάχι για να μπορείς να αντέ-ξεις το βάρος.

Μόνο έτσι έρχεται και η λύτρωση και γεύεσαι παράφορα τις περιστασιακές είναι η αλήθεια χαρές που σου έχει προσφέρει τα τελευταία χρόνια. Κατά́ βάθος αυτός είναι και ο λόγος που συνεχίζεις να προκαλείς το θαυμασμό́ στους τρίτους, ενίοτε και τον φθόνο.

Ο φετινός εορτασμός βρίσκει τον ποδοσφαιρικό́ Άρη να παλεύει για το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Η δολοφονία του Άλκη έχει ρίξει μια βαριά σκιά και σε ένδειξη πένθους και σεβασμού και ο φετινός εορτασμός θα είναι συγκρατημένος. Τίποτα όμως δεν εμποδίζει τους χιλιάδες πιστούς του ανά τον κόσμο, να νιώθουν σήμερα υπερηφάνεια για όσα πρεσβεύει το σήμα με τον Θεό του πολέμου στο στήθος…