Υπόθεση «ΑΕΚ στο Γ. Καραϊσκάκης 2010»: Τι πραγματικά έγινε με το ευρωπαϊκό ματς της Ένωσης στο γήπεδο του Ολυμπιακού και το «σκάψιμο» στη Νέα Σμύρνη (vids+gallery)

Υπόθεση «ΑΕΚ στο Γ. Καραϊσκάκης 2010»: Τι πραγματικά έγινε με το ευρωπαϊκό ματς της Ένωσης στο γήπεδο του Ολυμπιακού και το «σκάψιμο» στη Νέα Σμύρνη (vids+gallery)

Γιώργος Σακελλαρίου 17:59 - 11.05.2024 / Ανανεώθηκε: 08:15 - 29.05.2024

Η ΑΕΚ έπαιξε το 2010 τη ρεβάνς με τη Νταντί Γιουνάιτεντ στο «Γ. Καραϊσκάκης» χωρίς να έχει οπαδούς. Αιτία οι καταστροφές που προκλήθηκαν στον αγωνιστικό χώρο της Νέας Σμύρνης, ώστε να μην φιλοξενηθεί εκεί η Ένωση.

Στην Ελλάδα, στη χώρα της φιλοξενίας, δεν έχουμε ακόμα την κουλτούρα να δούμε οπαδούς αντίπαλης ομάδας στο γήπεδό μας.

Ούτε καν τη διάθεση να παίξει εκεί, χωρίς να είναι παρόντες οι οικοδεσπότες. Ο Ολυμπιακός υπέταξε την Άστον Βίλα και την απέκλεισε με δύο νίκες, κερδίζοντας το εισιτήριο για τον τελικό του Europa Conference League.

Ο τελικός θα γίνει στην OPAP Arena και φυσικά στους οπαδούς της ΑΕΚ δεν αρέσει το γεγονός ότι στο νέο τους σπίτι θα βρεθούν χιλιάδες «ερυθρόλευκοι». Αυτό ισχύει φυσικά με όλους τους οπαδούς. Ούτε στη Λεωφόρο θα ήθελαν να γίνει ματς με οπαδούς του Ολυμπιακού και φυσικά το αντίστροφο. Ούτε στην Τούμπα θα ήθελαν φίλους του Άρη ή στο «Κλ. Βικελίδης» οπαδούς του ΠΑΟΚ.

Σε ξένες χώρες με τις οποίες δεν μπορούμε να συγκριθούμε, αυτά τα θέματα τα έχουν ξεπεράσει. Γίνονται στο Λονδίνο, στη Ρώμη, στο Παρίσι, σε πόλεις της Ισπανίας τελικοί (για το κύπελλο ως επί το πλείστον) και συρρέουν χιλιάδες οπαδοί άλλων συλλόγων. Δεν είναι ήσυχα παιδιά και στις υπόλοιπες χώρες, ωστόσο, γνωρίζουν τις περισσότερες φορές πως να μην αμαυρώσουν μία γιορτή.

Η ΑΕΚ έχει βιώσει το πετσί της τέτοια συμπεριφορά. Το 2010 ήταν «άστεγη», χρησιμοποιούσε το ΟΑΚΑ ως έδρα και τον Αύγουστο εκείνου του έτους γίνονταν στον χλοοτάπητα του μεγαλύτερου σταδίου εργασίες αποκατάστασης. Η ΑΕΚ στις 26 Αυγούστου 2010 έπρεπε να δώσει τη ρεβάνς του 0-1 στη Σκωτία, αλλά γήπεδο δεν είχε.

Καταρχάς, για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι, στις 22/8/10 ο Παναθηναϊκός, που είχε την ίδια έδρα, έπαιξε φιλικό με τη Τζένοα. Οι Ιταλοί από τα πρώτα λεπτά του αγώνα ήθελαν να φύγουν. Δείτε στη gallery τον λόγο που ουσιαστικά οδήγησε την ΑΕΚ και στο Γ. Καραϊσκάκης. Προκαλεί απορία ακόμα σε όσους το έζησαν τότε πως έγινε παιχνίδι σ’ αυτόν τον χλοοτάπητα!

Καταστροφές στη Νέα Σμύρνη

Η ΑΕΚ, λοιπόν, σε συνεννόηση με τον Πανιώνιο και την UEFA κατέληξαν στη λύση της Νέας Σμύρνης. Οι οπαδοί του Πανιωνίου, όμως, δεν ήθελαν την Ένωση στο σπίτι τους. Στις 24 Αυγούστου έκαναν κατάληψη του γηπέδου, μετά τα γραφεία του Ερασιτέχνη, διαμαρτυρόμενοι για την παραχώρηση του σταδίου στην ΑΕΚ, για τον αγώνα με τη Νταντί για το Europa League.

Στη συνέχεια προχώρησαν σε καταστροφές στον χλοοτάπητα και όχι μόνο. Η ΑΕΚ ήταν στον αέρα και επόμενη λύση ήταν το άδειο Καραϊσκάκη...

Μαρινάκης: «Είχα δώσει το Καραϊσκάκη στην ΑΕΚ το 2010 - Δεν καταλαβαίνω τις υπερβολές, να υπάρξει σεβασμός»
CONFERENCE LEAGUE

16:27 - 10.05.2024

Μαρινάκης: «Είχα δώσει το Καραϊσκάκη στην ΑΕΚ το 2010 - Δεν καταλαβαίνω τις υπερβολές, να υπάρξει σεβασμός»

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τόνισε πως δεν καταλαβαίνει τις υπερβολές σχετικά με το γεγονός ότι ο τελικός του Conference League θα γίνει στο γήπεδο της ΑΕΚ.

Οι οπαδοί του Πανιωνίου, λοιπόν, μπήκαν στο γήπεδο, έσκαψαν τον αγωνιστικό χώρο, ενώ έσπασαν πάγκους, τις εστίες και καθίσματα. Η αστυνομία όταν έφτασε είχαν όλα τελειώσει και δεν προχώρησε σε συλλήψεις.

Κλιμάκιο της UEFA επιθεώρησε το γήπεδο στις 25/8, διαπίστωσε ότι δεν ήταν εφικτό να γίνει εκεί το ματς, δεν έδωσε άδεια για λόγους ασφαλείας και η ΑΕΚ, με πρόεδρο τον Σταύρο Αδαμίδη τότε, ήρθε σε συμφωνία με τον Ολυμπιακό για την παραχώρηση του Σταδίου Γ. Καραϊσκάκης, όπου όμως θα έπρεπε να αγωνιστεί χωρίς τον κόσμο της. Αντίθετα, ήταν στο γήπεδο περίπου 500 οπαδοί της Νταντί Γιουνάιτεντ! Ήταν δηλαδή και πάλι σαν φιλοξενούμενη… Να σημειωθεί ότι η ΑΕΚ δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα τιμωρίας από την UEFA, αφού είχε λάβει έγγραφο από τον Ερασιτέχνη Πανιώνιο, ότι είναι υπεύθυνος για τις ζημιές.

Ποιος και γιατί δεν θέλει να γίνει ο τελικός στην OPAP Arena;

Ποιος και γιατί δεν θέλει να γίνει ο τελικός στην OPAP Arena;

Κατά τα φαινόμενα, ο Ολυμπιακός χαλάει(;) το... γλυκό. Γιατί δεν (μπορεί να) είναι τυχαία όλη αυτή η πρεμούρα, που τόσο αθώα «απλώνεται» στο διαδίκτυο εν είδη προβληματισμού «για την ασφάλεια διεξαγωγής του τελικού». Γράφει ο Γιώργος Περπερίδης.

Δείτε φωτορεπορτάζ με τις ζημιές στη Νέα Σμύρνη

Η ανακοίνωση των «Πανθήρων»

Οι «Πάνθηρες», οι οργανωμένοι οπαδοί του Πανιωνίου, στην ανακοίνωσή τους τότε ανέφεραν:

«Από σήμερα στις 18.00 τα γραφεία του Ερασιτέχνη ΠΓΣΣ τελούν υπό κατάληψη. Ο λόγος που αναγκαστήκαμε να προβούμε στην κίνηση αυτή, είναι η απόφαση του προέδρου του ερασιτέχνη του Πανιωνίου κ. Γεράσιμου Βεντούρη και μόνο αυτού, που χωρίς τη σύγκληση διοικητικού συμβουλίου προχώρησε στην παραχώρηση του γηπέδου του Πανιωνίου στην ΠΑΕ ΑΕΚ για τον ποδοσφαιρικό αγώνα του EUROPA LEAGUE με την DUNDEE UNITED.

Να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι την τελευταία φορά που παραχωρήθηκε το γήπεδο μας σε άλλη ομάδα, οι ζημιές ήταν ανυπολόγιστες σε αυτό και στους γύρω του γηπέδου χώρους. Επίσης, θα υπενθυμίσουμε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν δεν αποζημιώθηκαν ποτέ. Είναι απόφασή μας να συνεχίσουμε μέχρι να ανακληθεί η απόφαση αυτή. Κύριε Βεντούρη ο Πανιώνιος και η Νέα Σμύρνη δεν είναι μαγαζί σας να αποφασίζετε και να διατάζετε.

Υ.Γ. Η κατάληψη δεν αφορά 30 άτομα, αφορά όλον τον Πανιώνιο κόσμο και τους δημότες Νέας Σμύρνης!».

Δείτε βίντεο με τις ζημιές στη Νέα Σμύρνη

Η ΑΕΚ, λοιπόν, αναζήτησε έδρα, που να έχει πιστοποίηση από την ΟΥΕΦΑ. Για να μην ξεφτιλιστεί ακόμα περισσότερο το ελληνικό ποδόσφαιρο, παραχωρήθηκε το «Καραϊσκάκης», αλλά με τον όρο να μην υπάρχουν φίλοι της ΑΕΚ.

Σ’ εκείνο το ματς ο Πάπα Μπούπα Ντιόπ, σπουδαίο μεταγραφικό απόκτημα εκείνου του καλοκαιριού για την ΑΕΚ άνοιξε το σκορ, η Ένωση ισοφαρίστηκε για το τελικό 1-1, αλλά προκρίθηκε, αφού νίκησε στο πρώτο ματς 1-0 στη Σκωτία.

Τεχνικός της ήταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και χρησιμοποίησε τους εξής παίκτες: Σάχα, Γιάχιτς, Μανωλάς, Γεωργέας (46’ Γκέντσογλου), Λαγός, Μάκος, Ντιόπ, Καφές, Λεονάρντο (90’ Καράμπελας), Σκόκο, Τζιμπούρ (58’ Μπλάνκο).

Ο Μώραλης για τους οπαδούς της ΑΕΚ

Το στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και νυν δήμαρχος Πειραιά, ο Γιάννης Μώραλης είχε δηλώσει τότε: «Αποτελεί ντροπή για ορισμένους ανθρώπους που είναι μειοψηφία και δεν εκφράζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι μια πολύ άσχημη εικόνα για μια ομάδα όπως η ΑΕΚ να μην έχει γήπεδο. Από την αρχή ήμασταν θετικοί στο να παραχωρήσουμε το γήπεδο στην ΑΕΚ. Τις τελευταίες μέρες υπήρχαν συνεχείς επαφές μεταξύ των δύο πλευρών και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

Επίσης, θέλω να διευκρινίσω ότι δεν ασκήσαμε βέτο, ώστε να μην έρθουν οπαδοί της ΑΕΚ. Απλά γίνεται κατανοητό από όλους -και την πλευρά της ΑΕΚ- ότι αν έρθουν 30.000 οπαδοί της στο Καραϊσκάκη, θα είχαμε ίσως χειρότερες καταστάσεις. Το ιδανικό θα ήταν να έρθει κόσμος της ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη και κόσμος του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ. Για να έρχονταν κόσμος στο Καραϊσκάκη θα έπρεπε να είχαμε τεράστιες διασφαλίσεις από την Πολιτεία από την οποία ουδείς ασχολήθηκε. Γενικότερα δεν είμαστε έτοιμοι ως ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα πρέπει πάντως να αφήσουμε τις μικροσυλλογικές αντιπαραθέσεις στη μπάντα όταν μιλάμε για εθνικό συμφέρον».

Δε θα πάει στη Νέα Φιλαδέλφεια το τρόπαιο του Conference League - Ποιοι είναι οι λόγοι
CONFERENCE LEAGUE

15:40 - 10.05.2024

Δε θα πάει στη Νέα Φιλαδέλφεια το τρόπαιο του Conference League - Ποιοι είναι οι λόγοι

Δεν θα εκτεθεί τελικά το τρόπαιο του Conference League στη Νέα Φιλαδέλφεια καθώς θα παραμείνει στη διάθεση του ελληνικού κοινού στην Πλατεία Κοτζιά και το Σάββατο 11 Μαΐου από τις 09:00 μέχρι τις 20:00.

Πιλάβιος: «Δεν πάει άλλο»

Ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος σχολίασε: «Είμαι ο τελευταίος που θα βάλω νερό στον μύλο της βίας. Θα αντιδράσουμε δυναμικά γιατί δεν πάει άλλο, αλλά συνιστώ στον κόσμο ψυχραιμία. Αυτό που πρόκειται να γίνει μόλις γυρίσω από το εξωτερικό είναι να καλέσω την Super League και όλους του αρμόδιους φορείς σε μια σύσκεψη και να μη βγούμε από το δωμάτιο αν δεν βρούμε κάποια λύση. Δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθούμε αυτή την κατάσταση».

Δείτε φωτορεπορτάζ από το ματς της ΑΕΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» μόνο με οπαδούς της Νταντί:

Έξαλλοι οι Σκωτσέζοι

Η διοίκηση της Νταντί Γιουνάιτεντ τότε δεν έκρυψε τη δυσφορία της: «Μας λένε ότι το ματς με την ΑΕΚ μπορεί να διεξαχθεί σε ένα από τρία γήπεδα, κανένα όμως δεν έχει πιστοποιητικό της UEFA», είπε αρχικά ο πρόεδρος της Νταντί Στίβεν Τόμπσον στη «Daily Record» και πρόσθεσε:

«Δεν έχω ιδέα τι συμβαίνει. Οι άνθρωποι της ΑΕΚ τηλεφώνησαν στη γραμματέα μου και την ενημέρωσαν για τις δυσκολίες με τον αγωνιστικό χώρο στο Ολυμπιακό στάδιο. Εγώ στη συνέχεια πήγα στους ανθρώπους κάτω από τον πρόεδρο της SFA (σ.σ. η ομοσπονδία της Σκωτίας) και τους ζήτησα να μας βοηθήσουν να λύσουμε ικανοποιητικά αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Ζευγάρι ηλικιωμένων θα κάνει 1.200 χλμ. με το αυτοκίνητο για να δει το Ολυμπιακός - Φιορεντίνα
CONFERENCE LEAGUE

15:32 - 11.05.2024

Ζευγάρι ηλικιωμένων θα κάνει 1.200 χλμ. με το αυτοκίνητο για να δει το Ολυμπιακός - Φιορεντίνα

Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων αποφάσισε να έρθει στην Αθήνα με το αυτοκίνητο προκειμένου να δει από κοντά την αγαπημένη τους Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League με τον Ολυμπιακό.

Το βρίσκω παράξενο που εμείς έπρεπε να ξεπεράσουμε εμπόδια για να πάρουμε πιστοποιητικό ασφάλειας, προκειμένου να γίνει το πρώτο παιχνίδι στο Τάναντις, όμως ακόμη δεν είμαστε σίγουροι πού θα γίνει ο αγώνας με την ΑΕΚ. Κόστισε 50.000 λίρες στη Γιουνάιτεντ να αντικαταστήσει τα δικά της ξύλινα καθίσματα κι αυτό έγινε μετά από επιμονή της UEFA. Στη συνέχεια, έπρεπε να έχει εγκατασταθεί εφεδρική γεννήτρια έως το βράδυ του αγώνα. Τώρα μας λένε ότι το ματς με την ΑΕΚ μπορεί να διεξαχθεί σε ένα από τρία γήπεδα, κανένα από τα οποία δεν έχει πιστοποιητικό της UEFA.

Το βρίσκω παράξενο που έχουμε μείνει σ΄ αυτήν την αβέβαιη κατάσταση. Έχουμε ναυλώσει τσάρτερ, το οποίο πρέπει να είναι στο Λονδίνο στις 6 π.μ. την Παρασκευή, ενώ 90 λεπτά μετά είναι προγραμματισμένο να προσγειωθούμε στο Εδιμβούργο. Εάν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στα πλάνα μας, αυτό δεν θα συμβεί και θα επηρεαστούν σοβαρά και οι φίλαθλοι, οι οποίοι κανόνισαν να ταξιδέψουν μαζί μας».