Η ιστορία του Άντονι: Από τις φαβέλες και τους εμπόρους ναρκωτικών μέχρι τη δυστυχία στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία (vids)

Άντονι

i

©Photo by Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images/Ideal Images

Η ιστορία του Άντονι: Από τις φαβέλες και τους εμπόρους ναρκωτικών μέχρι τη δυστυχία στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία (vids)

Κώστας Τόπας 10:09 - 13.09.2023

Από τις φαβέλες της Βραζιλίας και τις γειτονιές με γκάνγστερ και διακινητές ναρκωτικών στο Μάντσεστερ της Αγγλίας κι από εκεί στα δικαστήρια. Η ζωή του Άντονι είναι μία «κόλαση» και σήμερα ο Βραζιλιάνος έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα.

Ο Έρικ Τεν Χαχ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν τεράστια εμπιστοσύνη στον Άντονι. Μετά από αίτημα του προπονητή, ο οποίος είχε δουλέψει με τον Βραζιλιάνο εξτρέμ για δύο χρόνια στον Άγιαξ και είχε κερδίσει διαδοχικά πρωταθλήματα μαζί του, η Γιουνάιτεντ πλήρωσε ένα εκπληκτικό ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ για να τον υπογράψει τον Αύγουστο του 2022. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν έκανε τον Αντόνι τον δεύτερο πιο ακριβό παίκτη όλων των εποχών του συλλόγου, πίσω μόνο από τον Πολ Πογκμπά.

Και σε αντίθεση με τον Πογκμπά, η Γιουνάιτεντ δεν πλήρωσε τότε για έναν παγκόσμιο σταρ που ποθούσαν οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι εκείνη την εποχή, αλλά για τις δυνατότητες του. Ωστόσο, ο Άντονι απέτυχε να εκπληρώσει αυτές τις δυνατότητες σε μια απογοητευτική πρώτη σεζόν στο «Ολντ Τράφορντ». Και τώρα το μέλλον του με τους «κόκκινους διαβόλους» τίθεται σε σοβαρή αμφιβολία αφού ανακοινώθηκε ότι θα πάρει μια περίοδο άδειας για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για επίθεση που έγιναν από πολλές γυναίκες. Ο Βραζιλιάνος από την πλευρά του βέβαια αρνείται όλες τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν.

Οι ισχυρισμοί, που έγιναν αρχικά από την πρώην κοπέλα του Γκαμπριέλα Καβαλίν και στη συνέχεια ακολούθησαν κατηγορίες από άλλες δύο γυναίκες, έχουν συγκλονίσει τον κόσμο του ποδοσφαίρου και έδωσαν στη Γιουνάιτεντ μια άλλη δύσκολη κατάσταση για να αντιμετωπίσει μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη σφοδρή κριτική για τον χειρισμό της υπόθεσης Μέισον Γκρίνγουντ.

Μεγαλώνοντας στη «Μικρή Κόλαση»

Ο Άντονι προέρχεται από μια φαβέλα του Σάο Πάολο γνωστή ως Inferninho ή «Μικρή Κόλαση». Ο 23χρονος μεσοεπιθετικός αποκάλυψε την τραυματική του ανατροφή στη φαβέλα σε μια συνέντευξη στο The Players' Tribune το 2022, περιγράφοντας λεπτομερώς την εμπειρία του να ζει δίπλα σε γκάνγκστερ και εμπόρους ναρκωτικών και να μεγαλώνει σε ακραία φτώχεια.

«Αν θέλετε πραγματικά να με καταλάβετε ως άνθρωπο, τότε πρέπει να καταλάβετε από πού κατάγομαι. Η ιστορία μου. Οι ρίζες μου. Inferninho», είπε. «Είναι ένα κακόφημο μέρος. Δεκαπέντε βήματα από την εξώπορτά μας υπήρχαν πάντα έμποροι ναρκωτικών που έκαναν τις δουλειές τους. Η μυρωδιά ήταν συνεχώς έξω από το παράθυρό μας», είχε τονίσει ο Άντονι, του οποίου το σπίτι ήταν τόσο μικρό που όχι μόνο μοιραζόταν ένα δωμάτιο με τους γονείς του μέχρι την εφηβεία, αλλά μοιραζόταν και το κρεβάτι μαζί τους.

Όπλα και νεκρά σώματα

Για τον Άντονι, η ένοπλη βία και οι επιδρομές της αστυνομίας δεν ήταν κάτι το ασυνήθιστο. «Ήμασταν τόσο συνηθισμένοι να βλέπουμε όπλα που δεν ήταν καν τρομακτικά. Ήταν απλώς μέρος της καθημερινότητας», είπε στο The Players' Tribune. «Πιο πολύ φοβόμασταν ότι η αστυνομία θα μας σπάσει την πόρτα. Ειχαν εισβάλει στο σπίτι μας αναζητώντας κάποιον και έτρεξαν ουρλιάζοντας. Δεν βρήκαν τίποτα, φυσικά. Αλλά όταν είσαι τόσο νέος, αυτές οι στιγμές σε σημαδεύουν».

Ο μεσοεπιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θυμήθηκε επίσης ότι βρήκε ένα πτώμα στο δρόμο για το σχολείο όταν ήταν παιδί. «Στη φαβέλα, γίνεσαι λίγο απευαισθητοποιημένος σε αυτά τα πράγματα», πρόσθεσε. «Δεν υπήρχε άλλος τρόπος να πάω και έπρεπε να πάω στο σχολείο. Έτσι απλά έκλεισα τα μάτια μου και πήδηξα πάνω από το νεκρό σώμα»

Κάνοντας κόλπα ενάντια σε γκάνγκστερ

Η απόδραση του Άντονι από τη φρίκη της περιοχής του ήταν οι αγώνες ποδοσφαίρου που έπαιζε με τον αδερφό του και τους άλλους κατοίκους της φαβέλας. Χωρίς λεφτά για ποδοσφαιρικά παπούτσια έπαιζε ξυπόλητος και με αίματα στα πόδια.

«Ήμουν μικρός, αλλά ντρίμπλαρα με μια κακία που προερχόταν από τον Θεό. Η ντρίμπλα ήταν πάντα κάτι μέσα μου. Ήταν ένα φυσικό ένστικτο. Και αρνιόμουν να σκύψω το κεφάλι μου στους πάντες», θυμάται. «Πραγματικά δεν έδινα δεκάρα. Με μια μπάλα στα πόδια μου, δεν φοβόμουν».

Μια μεγάλη ευκαιρία και τα όνειρα του Range Rover για τη μητέρα του

Ο Αντόνι πήρε τη μεγάλη του ευκαιρία αφού τον ανακάλυψε ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας ποδοσφαίρου Γκρέμιο Μπαρουέρι. Ο προπονητής παρακολουθούσε έναν αγώνα στη φαβέλα Inferinho και ο Άντονι, τότε οκτώ ετών, ξεχώριζε για το τολμηρό του στυλ παιχνιδιού, κάνοντας κόλπα εναντίον ενηλίκων, πολλοί από τους οποίους ήταν εγκληματίες.

Αφού έκανε αυτό το πρώτο μικρό βήμα για να γίνει ποδοσφαιριστής και ειδωλοποίησε τον Ροναλντίνιο βλέποντας κλιπ στο YouTube, μέσω του WiFi του γείτονά του, ο Αντόνι υποσχέθηκε στη μητέρα του ότι θα γινόταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και θα αγόραζε ένα κόκκινο Range Rover. Στο τέλος κράτησε και τις δύο υποσχέσεις.

Το Σάο Πάολο και το άδειο στομάχι

Ο Άντονι εντάχθηκε στην ακαδημία της Σάο Πάολο όταν ήταν 14 ετών. Ο σύλλογος είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο επιτυχημένους στη Βραζιλία. Παίκτες όπως ο Καφού, ο Κακά και ο συμπαίκτης του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Κασεμίρο, πέρασαν από την ακαδημία της συγκεκριμένης ομάδας.

Ωστόσο, η παραμονή του Άντονι εκεί δεν ήταν καθόλου εύκολη. Μια φορά πήγε στην προπόνηση μετά το σχολείο με άδειο στομάχι γιατί δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να φάει. «Ήταν πολύ αδύνατος, αλλά έπαιζε πάντα με το "αίμα στα μάτια". ​​Αυτή είναι η ένταση που προέρχεται από τους δρόμους. Δεν μπορείς να την προσποιηθείς», θυμάται ο τότε προπονητής του. Ωστόσο, ο Άντονι είχε προβλήματα και με την πειθαρχία. Αποκάλυψε ότι είχε «μερικά συναισθηματικά προβλήματα» και παραλίγο να αποβληθεί από τον σύλλογο σε τρεις περιπτώσεις.

Εκανε το όνειρό του πραγματικότητα αλλά δεν ξέχασε τις φαβέλες

Το 2019, ο Άντονι οδήγησε τη Σάο Πάολο στη νίκη σε μια από τις διακεκριμένες διοργανώσεις ποδοσφαίρου νέων της πόλης, γνωστή ως Copinha, σκοράροντας στον τελικό εναντίον της Βάσκο Ντα Γκάμα και πήρε τον τίτλο του καλύτερου παίκτη του τουρνουά. Εκείνη τη χρονιά κέρδισε επίσης εξέχουσα θέση στην πρώτη ομάδα, βοηθώντας την να φτάσει στον τελικό του κρατικού πρωταθλήματος του Σάο Πάολο. 

Ο Αντόνι σκόραρε στον δεύτερο αγώνα του τελικού κόντρα στην Κορίνθιανς, αν και η ομάδα του κατέληξε να χάνει με 2-1. Ο αγώνας διεξήχθη ενώπιον 44.000 φιλάθλων και μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Εκείνη την εποχή, ωστόσο, ο Άντονι ζούσε ακόμα στη φαβέλα. Στην «Μικρή Κόλαση». Επέστρεψε εκεί μετά το παιχνίδι κι ένας κάτοικος του είπε: «"Μόλις σε είδα στην τηλεόραση, τι κάνεις εδώ;" Μου απάντησε: «Αδερφέ, μένω εδώ».

Από τα 19 στα βάσανα

Το 2019 ήταν σημαντικό και σε προσωπικό επίπεδο για τον Άντονι. Ενώ ετοιμαζόταν να παίξει έναν προημιτελικό στο πρωτάθλημα του Σάο Πάολο, ανακάλυψε ότι η τότε κοπέλα του ήταν έγκυος. «Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο για μένα, δεν ήθελα να (γίνω πατέρας) γιατί ήμουν νέος και συνέβαιναν πράγματα στη ζωή μου. Ήταν περίπλοκο, το σκεφτόμουν συνέχεια», παραδέχτηκε στη βραζιλιάνικη εφημερίδα «O Globo». 

Ο γιος του, Λορέντζο, γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 και είπε ότι ο έχει αλλάξει τη ζωή και την καριέρα της προς το καλύτερο. «Από έφηβος έγινα άντρας, ενήλικας. Η ευθύνη αυξάνεται όταν έχεις ένα παιδί να μεγαλώσεις. Αρχίζεις να κάνεις πράγματα όχι μόνο για τον εαυτό σου, αλλά και για τους ανθρώπους που αγαπάς».

Το άλμα στην Ευρώπη

Δεν άργησε να δείξουν ενδιαφέρον οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι για τον Αντόνι. Η Μπορούσια Ντόρτμουντ πλησίασε, αλλά ο Άγιαξ, με επικεφαλής τον Έρικ τεν Χαχ, ήταν ο πρώτος που κινήθηκε και συμφώνησε να υπογράψει τον Βραζιλιάνο εξτρέμ τον Φεβρουάριο του 2020 για 15 εκατομμύρια ευρώ

Ο Άντονι απέκτησε επτά κιλά μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια του lockdown για τον κορωνοϊό και όταν μετακόμισε στο Άμστερνταμ για την έναρξη της σεζόν 2020-21, ήταν πιο γρήγορος και δυνατός. Έκανε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα, σκοράροντας εννέα γκολ στα πρώτα 19 παιχνίδια του σε όλες τις διοργανώσεις.

Όταν ρωτήθηκε πώς αντιμετώπισε την πίεση της μετάβασης σε ένα νέο πρωτάθλημα, την κουλτούρα, τη γλώσσα και το κλίμα, ο Άντονι είπε στην Globo: «Το κρύο δεν θα με ενοχλούσε καθόλου. Μιλώντας με τους προπονητές μου και την οικογένειά μου, είπα αυτό: Η μεγαλύτερη πίεση ήταν όταν έμενα στη φαβέλα και πήγαινα σχολείο στις 9 το πρωί και έτρωγα κάτι μόνο στις 9 το βράδυ. Τώρα αυτό είναι λίγο πίεση. Όταν έμαθα ότι επρόκειτο να υπογράψω με τον Άγιαξ, προετοιμάσθηκα ψυχικά να φτάσω εδώ και να προσαρμοστώ όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αυτό προσπάθησα να κάνω».

Η απογείωση με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Συνολικά με τον «Αίαντα», ο Άντονι κατέγραψε 82 εμφανίσεις, με απολογισμό 24 γκολ και 22 ασίστ. Το 2022 έγινε κάτοικος «Ολντ Τράφορντ». Ο Τεν Χαχ άφησε τον Άγιαξ για τη Γιουνάιτεντ και ήθελε τον Βραζιλιάνο μαζί του, πιέζοντας για τη μεταγραφή του μετά από ένα τρομερό ξεκίνημα της σεζόν, παρά την αυξανόμενη τιμή του.

Ο Άντονι έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για γίνει «κόκκινος διάβολος» και ο Άγιαξ να ανάψει το «πράσινο» φως για την μεταγραφή του, αρνούμενος να προπονηθεί πριν από το παιχνίδι με την Ουτρέχτη. Ο Άγιαξ, από την άλλη, φρόντισε να πάρει την καλύτερη δυνατή τιμή. Στο τέλος, κόστισε στη Γιουνάιτεντ σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Αντόνι έκανε καλό ξεκίνημα για τη Γιουνάιτεντ, πετυχαίνοντας το πρώτο γκολ στο ντεμπούτο του κόντρα στην Άρσεναλ, τη νίκη με 3-1 στο «Ολντ Τράφορντ». Σκόραρε και κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι και στην Έβερτον, και έγινε η πρώτη απόκτηση της Γιουνάιτεντ που σκοράρει στα τρία πρώτα παιχνίδια του. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να διατηρήσει το εντυπωσιακό του ξεκίνημα και τα γκολ άρχισαν να στερεύουν.

Σκόραρε μόλις ένα ακόμα γκολ στην Premier League όλη τη σεζόν, έξι μήνες αφότου σκόραρε κόντρα στην Έβερτον, σε μια λαμπρή εμφάνιση απέναντι στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Ο Άντονι ολοκλήρωσε τη σεζόν με μόλις δύο ασίστ στην Premier League, όσες είχε δώσει στην Eredivisie σε μόλις δύο παιχνίδια.

Οι πρώτες κατηγορίες εναντίον του

Τρεις μέρες μετά τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, στις 6 Ιουνίου, αναφέρθηκε ότι η πρώην κοπέλα του Αντόνι, Γκαμπριέλα Καβαλίν, είχε καταθέσει αναφορά στην αστυνομία στη Βραζιλία, κατηγορώντας τον ποδοσφαιριστή για ενδοοικογενειακή βία, απειλές και σωματικές βλάβες. Η Γιουνάιτεντ δεν έκανε κανένα σχόλιο τότε, αλλά αργότερα τον ίδιο μήνα ο Άντονι δημοσίευσε μια δήλωση στο Instagram, επιμένοντας ότι είχε «ψευδώς κατηγορηθεί».

Ωστόσο, η DJ και η influencer ισχυρίστηκε ότι ο Άντονι την είχε απειλήσει να την πετάξει από ένα αυτοκίνητο που έτρεχε με ταχύτητα, τη γρονθοκόπησε στο στήθος, προκαλώντας εξάρθρωση ενός από τα εμφυτεύματα στήθους της και της πέταξε ένα ποτήρι, προκαλώντας της ένα κόψιμο στο δάχτυλό της. Προέκυψε επίσης ότι η Καβαλίν είχε υποβάλει αναφορά εναντίον του Άντονι στην Αγγλία, την οποία η αστυνομία του Μάντσεστερ επιβεβαίωσε ότι ερευνούσε.

Ο Άντονι το διέψευσε ξανά, αλλά οι νέες αναφορές οδήγησαν την Βραζιλία να αποκλείσει τον 23χρονο μεσοεπιθετικό από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου «για να προστατεύσει το υποτιθέμενο θύμα, τον παίκτη, την ομάδα της Βραζιλίας και την Ομοσπονδία της Βραζιλίας».

Η «καταιγίδα» κατηγοριών από άλλες γυναίκες

Ο Άντονι έδωσε μια τηλεοπτική συνέντευξη στη Βραζιλία για να επιμείνει ότι ήταν αθώος για τις κατηγορίες που είχε διατυπώσει εναντίον του η Καβαλίν. «Είμαι 100 τοις εκατό σίγουρος ότι δεν έχω αγγίξει ποτέ γυναίκα και θα παρουσιάσω στοιχεία. Ο κόσμος θα δει την αλήθεια. Δεν έχω επιτεθεί ποτέ και δεν θα επιτεθώ ποτέ. Είμαι σίγουρος ότι ποτέ δεν έχω διαπράξει σωματική βία», είπε.

Ωστόσο, δύο ακόμη γυναίκες εμφανίστηκαν λέγοντας ότι είχαν υποστεί βία από τον παίκτη της Γιουνάιτεντ. Η φοιτήτρια Νομικής, Ρείσα Ντε Φρέιτας ισχυρίζεται ότι χρειάστηκε νοσοκομειακή περίθαλψη μετά από ένα περιστατικό τον Μάιο του 2022 κατά το οποίο δέχθηκε επίθεση από τον Άντονι. Η Ίνγκριντ Λάνα, μια 33χρονη τραπεζίτης, είπε επίσης σε μια συνέντευξη στο βραζιλιάνικο τηλεοπτικό δίκτυο Record TV ότι ο Άντονι συμπεριφέρθηκε επιθετικά απέναντί ​​της τον Οκτώβριο του 2022. Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο παίκτης αρνήθηκε ότι επιτέθηκε στη Λάνα, επιμένοντας ότι η συνάντηση ήταν «οικεία και συναινετικό».

Αφού παρέμεινε σιωπηλή για τρεις μήνες, η Γιουνάιτεντ εξέδωσε την πρώτη της δήλωση σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον του Αντόνι, αλλά δεν τον άφησε εκτός ομάδας Ωστόσο, μετά από νέους ισχυρισμούς από τις άλλες δύο γυναίκες, ο σύλλογος ανακοίνωσε ότι ο Άντονι δεν θα επιστρέψει στις προπονήσεις με την ομάδα μετά τη διεθνή διακοπή, μέχρι να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες.

Ο Άντονι έβγαλε στη... φόρα συνομιλίες με μία από τις γυναίκες που τον κατηγορούν: «Αν θέλεις θα περιμένω γυμνή στο κρεβάτι»
PREMIER LEAGUE

10:43 - 12.09.2023

Ο Άντονι έβγαλε στη... φόρα συνομιλίες με μία από τις γυναίκες που τον κατηγορούν: «Αν θέλεις θα περιμένω γυμνή στο κρεβάτι»

O 23χρονος εξτρέμ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άντονι μετά τις καταγγελίες εις βάρος του δημοσιοποίησε τα μηνύματα της γυναίκας που τον κατηγορεί για σεξουαλική επίθεση.

«Αυτή ήταν μια αμοιβαία απόφαση για να αποφύγω περισπασμούς για τους συμπαίκτες μου και περιττές διαμάχες για τον σύλλογο. Θέλω να επαναλάβω την αθωότητά μου για τα πράγματα για τα οποία έχω κατηγορηθεί και θα συνεργαστώ πλήρως με την αστυνομία για να τους βοηθήσω να φτάσουν η αλήθεια. Ελπίζω να παίξω ξανά το συντομότερο δυνατό», ήταν τα λόγια του Άντονι.