Από το «Rocky Balboa» στο «τι κοιτάς ρε ανόητε», οι δέκα φράσεις που σημάδεψαν το Παγκόσμιο Κύπελλο (vids)
i

Ο Λιονέλ Μέσι πανηγυρίζει/©Photo by Alex Livesey - Danehouse/Getty Images/Ideal Images

Από το «Rocky Balboa» στο «τι κοιτάς ρε ανόητε», οι δέκα φράσεις που σημάδεψαν το Παγκόσμιο Κύπελλο (vids)

Κώστας Τόπας 15:11 - 19.12.2022 / Ανανεώθηκε: 16:16 - 19.12.2022

Το Παγκόσμιο Κύπελλο έφτασε στο τέλος του και το SPORTAL θυμάται τις δέκα φράσεις που έμειναν στην ιστορία της διοργάνωσης στο Κατάρ.

Η Αργεντινή κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά έπειτα από 36 χρόνια μετά από ένα εξωπραγματικό φινάλε του τουρνουά και τον Λιονέλ Μέσι να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η «Αλμπισελέστε» θα έχει να θυμάται για πολλά χρόνια αυτόν τον σπουδαίο τελικό και όλα όσα συνέβησαν μέχρι να κατακτήσει την κορυφή.

Πλέον όμως το  Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελεί παρελθόν και με αφορμή αυτό, το SPORTAL θυμάται τις δέκα καλύτερες φράσεις που ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

10. Τζάνι Ινφαντίνο: «Σήμερα νιώθω Κατάρ, Άραβας, Αφρικανός, ομοφυλόφιλος, ανάπηρος, εργάτης, μετανάστης...»

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, δήλωσε ότι αισθάνεται «Άραβας», «ομοφυλόφιλος» και «μετανάστης εργάτης», επικρίνοντας έντονα, παραμονή της έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, τα «ηθικά μαθήματα» των επικριτών του Κατάρ, που κατά τον ίδιο συνιστούν «υποκρισία».

«Σήμερα αισθάνομαι Άραβας, σήμερα αισθάνομαι Αφρικανός, σήμερα αισθάνομαι ομοφυλόφιλος, σήμερα αισθάνομαι ανάπηρος, σήμερα αισθάνομαι μετανάστης εργάτης. Με γυρίζει πίσω στην προσωπική μου ιστορία, γιατί είμαι γιος μεταναστών εργατών», είπε. «Ξέρω τι σημαίνει να υφίστασαι διακρίσεις, να σε παρενοχλούν, ως αλλοδαπός. Ως παιδί υπέστην διακρίσεις (στην Ελβετία) γιατί ήμουν κόκκινος και είχα φακίδες, ήμουν Ιταλός, μιλούσα άσχημα γερμανικά», ανέφερε μεταξύ άλλων.

9. Ερβέ Ρενάρ: «Ηρθατε για φωτογραφίες με τον Μέσι;»;

Η Αργεντινή είχε περάσει τρία χρόνια και τέσσερις μήνες χωρίς ήττα, ένα αήττητο σερί 36 αγώνων που την άφησε ένα παιχνίδι μακριά από την ισοφάριση του ρεκόρ όλων των εποχών της Ιταλίας. Η Σαουδική Αραβία, από την 51η θέση της κατάταξης της FIFA, δεν φαινόταν σοβαρή απειλή. Ωστόσο έγινε το αδύνατο. Η Σαουδική Αραβία έκανε την πρώτη μεγάλη έκπληξη του Μουντιάλ. Οι πράσινοι αετοί επικράτησαν 2-1 της Αργεντινής για την πρώτη αγωνιστική του τρίτου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου κι έκαναν την έκπληξη.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου, ο Γάλλος προπονητής της Σαουδικής Αραβίας ήταν έξαλλος με την εικόνα των παικτών του κόντρα στην Αργεντινή και σε έξαλλη κατάσταση στα αποδυτήρια έχει κάνει μια επική ομιλία.

«Είπα σε όλους τους παίκτες μου, ότι έπρεπε να δώσουμε ακόμη περισσότερα στο γήπεδο. Ρώτησα κάποιους, εάν είχαν έλθει εδώ για να βγάλουν φωτογραφίες του Λιονέλ Μέσι και να δουν τους Αργεντινούς να παίζουν ή εάν ήλθαν για να αγωνισθούν σε Παγκόσμιο Κύπελλο και να κάνουν υπερήφανη την χώρα τους. Ξέρω καλά τους παίκτες μου, δουλεύουμε μαζί τρία χρόνια. Ξέρω ότι μερικές φορές χρειάζεται να τους δώσω το κατάλληλο κίνητρο και την απαραίτητη πίεση. Μερικές φορές είναι κουραστικό, το παραδέχομαι, αλλά μερικές φορές λειτουργεί πολύ καλά. Ήξερα ότι δεν θα είχαμε πολλές ευκαιρίες και ότι θα έπρεπε να είμαστε πολύ αποτελεσματικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά,

8. Χέρντμαν: «Πάμε να γ@μη$ουμ3 την Κροατία»

Ο προπονητής του Καναδά, Τζον Χέρντμαν θέλοντας να ανεβάσει την ψυχολογία και να δώσει το σύνθημα νίκης στην ομάδα του κόντρα στην Κροατία, μάλλον το... παράκανε λίγο. Πίστευε ότι οι παίκτες του θα πάρουν τη νίκη κόντρα στην Κροατία, αλλά εξέφρασε την πίστη αυτή, κάπως άκομψα. Μάταια όμως καθώς οι Καναδοί ηττήθηκαν με 4-1 από τους Κροάτες.

«Είπα στους παίκτες μου ότι εδώ ανήκουν. Και ότι θα πάμε να γ@&#*ουμε την Κροατία. Τόσο απλά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

7. Ότο Άντο: «Δώρο του διαιτητή το πέναλτι στον Κριστιάνο»

Ο προπονητής της εθνικής Γκάνας, Ότο Άντο ήταν εκνευρισμένος μετά την ήττα από την Πορτογαλία και σε δηλώσεις του τόνισε πως δόθηκε πέναλτι -δώρο- υπέρ του Κριστιάνο Ρονάλντο.

«Το πέναλτι του Ρονάλντο ήταν ένα ξεχωριστό δώρο του διαιτητή Τώρα όμως είναι παρελθόν, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, δεν μπορούμε να το αλλάξουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

6. Ντιέγκο Αλόνσο: «Το πέναλτι της Πορτογαλίας μας απέκλεισε»

Κόντρα στην Πορτογαλία, η Ουρουγουάη γνώρισε την ήττα με 2-0. Με τον Μπρούνο Φερνάντες να σκοράρει με… σέντρα και με πέναλτι, οι Πορτογάλοι λύγισαν τους Ουρουγουανούς, οι οποίοι είχαν έντονα παράπονα από την διαιτησία. 

Το πέναλτι που καταλογίστηκε υπέρ της Πορτογαλίας, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και η FIFA αναγνώρισε το λάθος στη συγκεκριμένη απόφαση.

«Δεν νομίζω ότι το 0-0 με τη Νότια Κορέα μας απέκλεισε. Το πέναλτι της Πορτογαλίας μας απέκλεισε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντιέγκο Αλόνσο.

5. Λιονέλ Μέσι: «Τι κοιτάς βρε βλάκα;»

Μετά το τέλος της αναμέτρησης με την Ολλανδία, για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Λιονέλ Μέσι δεν μπορούσε να κρύψει τον θυμό του στις δηλώσεις, έχοντας μάλιστα κι ένα επεισόδιο την ώρα που μιλούσε στις κάμερες. Συγκεκριμένα, η συνέντευξή του διακόπηκε από τον Βόουτ Βέχορστ που κοιτούσε προς το μέρος του 35χρονου μεσοεπιθετικού της Παρί, ο οποίος ξέσπασε: «Τι κοιτάζεις βρε βλάκα; Πήγαινε εκεί, χαζούλη. Τράβα εκεί, ναι», του είπε χαρακτηριστικά.

4. Ρεγκραγκί: «Είμαστε ο Ρόκι Μπαλμπόα»

Το Μαρόκο ήταν η έκπληξη του Μουντιάλ του Κατάρ. Κέρδισε το Βέλγιο στη φάση των ομίλων, απέκλεισε την Ισπανία στη φάση των 16 και την Πορτογαλία στα προημιτελικά, και έγινε η πρώτη αφρικανική ομάδα που έφτασε σε ημιτελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μια εκπληκτική πορεία που οδήγησε τον προπονητή, Γουαλίντ Ρεγκραγκί, να συγκρίνει την ομάδα του με τον κινηματογραφικό πυγμάχο που δημιούργησε ο Σιλβέστερ Σταλόνε.

«Είμαστε ο Ρόκι Μπαλμπόα αυτού του Μουντιάλ!», δήλωσε μετά την πρόκριση επί της Πορτογαλίας ο 47χρονος Ουαλίντ Ρεγκραγκί, για να προσθέσει: «Δεν είναι θαύμα όσα πετυχαίνουμε, αλλά καρπός σκληρής δουλειάς. Δίνουμε τα πάντα, έχουμε παίκτες τραυματίες, αλλά παίζουμε μέχρι εξάντλησης». Και, όπως ο μποξέρ, δέχονται τα χτυπήματα, αλλά παραμένουν όρθιοι και ανταποδίδουν...

3. Ντεσάν: «Δεν ασχολούμαι με προσκλήσεις»

Ο προπονητής της εθνικής Γαλλίας, λίγο πριν τον τελικό με την Αργεντινή μίλησε για την άρνηση των Καρίμ Μπενζεμά και Ζινεντίν Ζιντάν να βρεθούν στην Ντόχα για να παρακολουθήσουν τον σπουδαίο αγώνα με την Αργεντινή.

«Αν δεν απαντήσω, θα πεις ότι έχω τσαντιστεί. Υπήρχαν τραυματίες παίκτες πριν το Μουντιάλ, ο Καρίμ είναι ένας από αυτούς. Από εκείνη τη στιγμή, έχω 24 παίκτες να διαχειριστώ. Δεν ασχολούμαι με προσκλήσεις σε τραυματίες ή πρώην παίκτες. Κάποιοι θα είναι εκεί, άλλοι όχι, δεν ξέρω», τόνισε χαρακτηριστικά.

2. Κριστιάνο Ρονάλντο: «Το όνειρο τελείωσε χθες»

Η Πορτογαλία γνώρισε τον αποκλεισμό στο Παγκόσμιο Κύπελλο από το Μαρόκο κι έτσι επέστρεψε στη βάση της. Οπως και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος αφού πήρε μερικές ημέρες άδεια πήρε τον δρόμο της επιστροφής στη πατρίδα του, μαζί με την οικογένειά του. Με ένα μήνυμα στους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Πορτογάλος αστέρας έκανε τον απολογισμό του...

«Πάλεψα πάρα πολύ για αυτό το όνειρο, σε πέντε εμφανίσεις που σκόραρα στα Μουντιάλ τα τελευταία 16 χρόνια και έχοντας στο πλευρό μου εκπληκτικούς ποδοσφαιριστές και τη στήριξη εκατομμυρίων οπαδών της Πορτογαλίας έδωσα όλο μου το είναι. Τα άφησα όλα στο γήπεδο, δεν εγκατάλειψα ποτέ το όνειρο και δεν γύρισα ποτέ την πλάτη μου στην ομάδα. Δυστυχώς χθες το όνειρο τελείωσε και δεν πρέπει να δράσουμε εν βρασμώ ψυχής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο 37χρονος Πορτογάλος.

1. Λιονέλ Μέσι: «Δεν αποσύρομαι από την εθνική Αργεντινής»

Απαντες θεωρούσαν ότι Λιονέλ Μέσι θα «αποχαιρετούσε» την εθνική Αργεντινής, μετά την ολοκλήρωση του Μουντιάλ 2022, αλλά ο αστέρας της «αλμπισελέστε» διέψευσε τους πάντες με τις δηλώσεις του. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής ξεκαθάρισε πως θα συνεχίσει να αγωνίζεται με τη φανέλα της εθνικής του ομάδας, αμέσως μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ επεσήμανε πως είχε προαίσθημα πως θα πανηγυρίσει την κατάκτηση του τροπαίου.

«Ήξερα πως ο Θεός θα μου το έδινε. Είχα ένα προαίσθημα ότι θα γίνει δικό μου. Ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στην Αργεντινή για να δούμε τους τρελούς πανηγυρισμούς. Ήταν το τρόπαιο που ήθελα σε όλη μου τη ζωή. Ήταν το όνειρο της παιδικής μου ηλικίας. Δεν αποσύρομαι από την εθνική ομάδα. Θέλω να συνεχίσω να παίζω ως πρωταθλητής», ανέφερε ο Λιονέλ Μέσι.