Οι πρώτες συνέπειες μετά το χάος στο «Μαρακανά»: Ποινή φυλάκισης για έναν οπαδό της Βραζιλίας για ρατσιστικές προσβολές και 17 συλλήψεις

Επεισόδια στο Βραζιλία - Αργεντινή

i

PrtScr

Οι πρώτες συνέπειες μετά το χάος στο «Μαρακανά»: Ποινή φυλάκισης για έναν οπαδό της Βραζιλίας για ρατσιστικές προσβολές και 17 συλλήψεις

Κώστας Τόπας 13:43 - 24.11.2023

Μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν πριν την έναρξη του αγώνα της Βραζιλίας με την Αργεντινή, οι Αρχές προχώρησαν σε 17 συλλήψεις, ενώ σε έναν επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης για ρατσιστικές προσβολές.

Βραζιλιάνος δικαστής διέταξε προληπτική κράτηση εναντίον ενός Αργεντινού οπαδού που κατηγορείται για ρατσιστικές προσβολές κατά τη διάρκεια του αγώνα που διεξήχθη την Τρίτη (21/11) μεταξύ Αργεντινής και Βραζιλίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο δικαστής του Δικαστηρίου του Ρίο ντε Τζανέιρο θεώρησε τη φυλετική προσβολή αποδεδειγμένη και ανέφερε στην απόφασή του ότι επρόκειτο για «υπερβολικά διαπραττόμενο σοβαρό έγκλημα» παρά τις προειδοποιήσεις που δόθηκαν σε πολλές γλώσσες κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Ένας από τους μάρτυρες που εμφανίστηκαν στο δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι άκουσε τον Αργεντινό οπαδό να αναφέρεται στο θύμα ως «μαϊμού». Το έγκλημα της ρατσιστικής προσβολής τιμωρείται στη Βραζιλία με ποινές φυλάκισης από δύο έως πέντε χρόνια, εκτός από πρόστιμο, και δεν επιτρέπει την αποφυγή της προληπτικής κράτησης με την καταβολή εγγύησης.

Μαζί με τον οπαδό που κατηγορείται για ρατσισμό, συνελήφθησαν άλλοι 17 Αργεντινοί για αναστάτωση κατά τη διάρκεια του αγώνα και για περιφρόνηση των δυνάμεων ασφαλείας. Σε έναν από αυτούς δόθηκε προληπτική εντολή να μείνει μακριά από ποδοσφαιρικά γήπεδα και δόθηκε εντολή να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστή.

Από την άλλη πλευρά, η ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το δικαστήριο επέκρινε το γεγονός ότι δεν συνελήφθησαν Βραζιλιάνοι οπαδοί που συμμετείχαν επίσης στις ταραχές. Οι αναταράξεις στις εξέδρες του «Μαρακανά», έκαναν τους παίκτες της «Αλμπισελέστε» να αποσυρθούν στα αποδυτήρια για 17 λεπτά μέχρι να ηρεμήσει η ατμόσφαιρα. Τελικά, έπειτα από μισή ώρα καθυστέρηση το ματς ξεκίνησε, το οποίο κέρδισε η Αργεντινή με 1-0.