Από την «αυτοκτονία» της Ντόρτμουντ μέχρι την πορεία τίτλου της Λεβερκούζεν: Η ανασκόπηση της Bundesliga για το 2023

Από την «αυτοκτονία» της Ντόρτμουντ μέχρι την πορεία τίτλου της Λεβερκούζεν: Η ανασκόπηση της Bundesliga για το 2023

Ιάσονας Τσίλης 13:15 - 31.12.2023

Το 2023 ολοκληρώνεται σιγά - σιγά και το Sportal σας θυμίζει όσα συνέβησαν φέτος στη Bundesliga, στο δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν, αλλά και στο πρώτο της τρέχουσας.

Το 2023 ήταν μια... επεισοδιακή χρονιά για το Γερμανικό πρωτάθλημα. Η Ντόρτμουντ έφτασε μια ανάσα από το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 11 χρόνια, όμως στο τέλος το έχασε μέσα από τα χέρια της, από τη Μπάγερν. Στο πρώτο μισό της νέας σεζόν, η Λεβερκούζεν είναι αυτή που πρωταγωνίστησε και βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας, κάνοντας όνειρα τίτλου.

Οι εναλλαγές στην κορυφή και το δραματικό φινάλε

Η Ντόρτμουντ επανήλθε αποφασισμένη, μετά τη διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο και ξεκίνησε το δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν με οκτώ σερί νίκες, μέχρι να γκελάρει στο ντέρμπι της κοιλάδας του Ρουρ απέναντι στη Σάλκε στις 11 Μαρτίου, προσπερνώντας τη Μπάγερν στη βαθμολογία.

Την 1η Απριλίου οι «Βαυαροί» ξανάπιασαν κορυφή, επικρατώντας των Βεστφαλών με 4-2 στο «Κλάσικερ», ωστόσο απώλεσαν το προβάδισμα τους μετά την ήττα από τη Λειψία στην «Αλιάνζ Αρίνα» την προτελευταία αγωνιστική, με τη διαφορά να είναι στους δύο βαθμούς υπέρ της Ντόρτμουντ, μετά από αρκετές εναλλαγές στο δεύτερο μισό της σεζόν.

Η Ντόρτμουντ ήθελε νίκη στην έδρα της κόντρα στη Μάιντς για να κατακτήσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα και να μην εξαρτάται, από το τι θα κάνει η Μπάγερν στην Κολωνία. Όλα έμοιαζαν ιδανικά για να κατακτήσουν οι Βεστφαλοί το 1ο τους πρωτάθλημα μετά από 11 χρόνια. 

Παρόλα αυτά, η ομάδα του Έντιν Τέρζιτς, βρήκε τρόπο να τα... θαλασσώσει. Έχανε 2-0 στο 25', με την αδιάφορη τότε Μάιντς να της κάνει μεγάλη ζημιά. Κατάφερε να μειώσει στο 69' με τον Γκερέιρο και να ισοφαρίσει στο φινάλε με τον Σούλε. Περίμενε να ακούσει χαρμόσυνα νέα από την Κολωνία, τα οποία ωστόσο, δεν ήρθαν ποτέ.

Η Μπάγερν παρότι έκανε τα εύκολα δύσκολα, κατάφερε να πάρει το χρυσό «τρίποντο» με γκολ του Μουσιάλα στο 89' και να κατακτήσει τη Bundesliga στην ισοβαθμία, με τη Ντόρτμουντ να «αυτοκτονεί» για να χάσει αυτό το πρωτάθλημα.

Η μεταγραφή Κέιν που... τάραξε τα νερά

Τον περασμένο Αύγουστο, η Μπάγερν ενεργοποίησε τη μεγαλύτερη «βόμβα», κάνοντας δικό της τον Χάρι Κέιν από την Τότεναμ, έναντι περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Άγγλος επιθετικός, ο οποίος ψάχνει τον πρώτο τίτλο στην καριέρα του, έχει πραγματοποιήσει εντυπωσιακή εκκίνηση με τη φανέλα των πρωταθλητών Γερμανίας. 

Έχει πετύχει ήδη 21 γκολ στη Bundesliga και κυνηγάει το απόλυτο ρεκόρ για τα περισσότερα τέρματα σε μια σεζόν, το οποίο κατέχει ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι με 21, τη σεζόν 2020/21.

Η σταθερή άνοδος της Λεβερκούζεν και η πορεία τίτλου

Μπορεί όλα τα φώτα να έπεσαν στη μάχη τίτλου ανάμεσα σε Ντόρτμουντ και Μπάγερν, ωστόσο μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η βελτίωση της Λεβερκούζεν, με τον Τσάμπι Αλόνσο στον πάγκο.

Ανέλαβε τις «ασπιρίνες» στην προτελευταία θέση της Bundesliga, έπειτα από οκτώ αγωνιστικές και τις οδήγησε στην 6η θέση της βαθμολογίας και την πρόκριση στους ομίλους του Europa League, παίζοντας παράλληλα ελκυστικό ποδόσφαιρο.

Το έργο του φαίνεται ακόμα περισσότερο την τρέχουσα σεζόν, με τις «ασπιρίνες» να βρίσκονται στην κορυφή, τέσσερις βαθμούς πάνω από τους «Βαυαρούς», οι οποίοι έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο. Στόχος του Αλόνσο είναι να πετύχει αυτό που δεν κατάφερε την προηγούμενη χρονιά η Ντόρτμουντ, να σταματήσει δηλαδή, την πρωτοκαθεδρία της Μπάγερν και παράλληλα, να οδηγήσει τη Λεβερκούζεν στο 1o πρωτάθλημα της ιστορίας της.