Ο ελεύθερος Σάντος... ιντριγκάρει την εθνική ομάδα λίγες ώρες μετά τα «καρφιά» Μπαλτάκου για Πογέτ

Ο ελεύθερος Σάντος... ιντριγκάρει την εθνική ομάδα λίγες ώρες μετά τα «καρφιά» Μπαλτάκου για Πογέτ

Ο Φερνάντο Σάντος κυκλοφορεί ξανά ελεύθερος, την ώρα που ο Γκουστάβο Πογέτ χάνει πόντους. Και το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται σε 3,5 μήνες.

Ελεύθερος και πάλι ο Φερνάντο Σάντος. Μετά την άκρως επιτυχημένη θητεία του στην εθνική ομάδα της Πορτογαλίας, την οποία και οδήγησε μέχρι την κορυφή της Ευρώπης, ακολούθησε η αποτυχία του στην Πολωνία. Δεν «κόλλησε» εκεί, δεν τους ταίριαξε και δεν του ταίριαξαν.

232 ημέρες ήταν η θητεία του, 232 ημέρες που τα είχαν όλα: σκάνδαλο με το μπόνους από το Μουντιάλ, καβγάδες στα αποδυτήρια, μια απελπιστική εικόνα στους αγώνες, ανεκπλήρωτες προσδοκίες της Πολωνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και των Πολωνών φιλάθλων. Ο Πορτογάλος ανέλαβε τα ηνία της ομάδας ως έμπειρος προπονητής που κατέκτησε το Euro το 2016 και το Nations League το 2019 με την εθνική ομάδα της χώρας του και αποχωρεί αφήνοντας τους Πολωνούς στην προτελευταία θέση στον προκριματικό όμιλο του Euro.

Ήδη από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα ηνία, ο Σάντος αντιμετώπισε ένα δύσκολο έργο. Το κλίμα που επικρατούσε στα αποδυτήρια της εθνικής Πολωνίας δεν ήταν το καλύτερο μεταξύ των παικτών. Ειδικά μετά το γεγονός ότι ο Πολωνός τερματοφύλακας, Λούκας Σκορούπσκι αναφέρθηκε στο σκάνδαλο με τα μπόνους κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του Κατάρ και είπε ότι οι παίκτες της εθνικής είχαν τσακωθεί για το μοίρασμα των χρημάτων. Ξεκίνησε στραβά, έληξε σύντομα η θητεία του.

Σκάνδαλα, καβγάδες και οδυνηρές ήττες: Ο Φερνάντο Σάντος δεν είχε ποτέ ησυχία στην Πολωνία (vids)
EURO

13:12 - 13.09.2023

Σκάνδαλα, καβγάδες και οδυνηρές ήττες: Ο Φερνάντο Σάντος δεν είχε ποτέ ησυχία στην Πολωνία (vids)

Μετά από 232 ημέρες ο Φερνάντο Σάντος αποτελεί παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της εθνικής Πολωνίας, η οποία μέσα σε αυτό το διάστημα τα έζησε όλα. Το σκάνδαλο με το μπόνους από το Μουντιάλ, οι καβγάδες στα αποδυτήρια, η απελπιστική εικόνα στους αγώνες και ο Πορτογάλος τεχνικός που δεν ήταν ποτέ αρεστός στους Πολωνούς.

Και τώρα; Ο Πορτογάλος προπονητής δεν είναι από εκείνους που θα... αγχωθούν για την επόμενη μέρα του. Αλλά είναι ξεκάθαρο πως προτάσεις θα υπάρξουν σύντομα. Και από εθνικές ομάδες και από συλλόγους. Και όταν ο Φερνάντο Σάντος είναι ελεύθερος, δεν μπορεί παρά να... ιντριγκάρει και τη δική μας εθνική ομάδα. Άλλωστε δεν είναι κρυφό πως πρόκειται για έναν «δικό μας» άνθρωπο.

«Για μένα η Ελλάδα είναι η καρδιά μου. Νιώθω πολύ όμορφα εδώ. Σας αγαπώ πολύ όλους», είχε πει ο Πορτογάλος προπονητής μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν είχε βρεθεί στη χώρα μας και είχε δει από κοντά το ντέρμπι ΠΑΟΚ - ΑΕΚ στην Τούμπα.

Το συμβόλαιο του Πογέτ που πλέον έχει... ανταγωνιστή

Δεν είναι μακριά η εποχή που έγκυρος Πορτογάλος δημοσιογράφος είχε γράψει ότι στην εθνική Ελλάδος σκέφτονται πολύ σοβαρά να αφήσουν τον Πογέτ να δουλέψει μέχρι τη λήξη του συμβολαίου του και μετά να καλέσουν τον Φερνάντο Σάντος ώστε να την οδηγήσει στο EURO 2024. Ήταν η εποχή που ο Πορτογάλος ήταν επίσης ελεύθερος, έχοντας φύγει από την Πορτογαλία και πριν υπογράψει στην Πολωνία.

Τότε είχε αντιδράσει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία λέγοντας πως η εθνική έχει προπονητή και εκείνος είναι άκρως επιτυχημένος στο έργο που έχει αναλάβει. Και πράγματι τότε ήταν η περίοδος που η Ελλάδα του Πογέτ είχε πάρει άριστα στον στόχο της, ο οποίος ήταν η πρώτη θέση στον όμιλο του Nations League. Τώρα όμως; Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Γκουστάβο Πογέτ ©Intime

Έχει δυσκολέψει αφάνταστα η υπόθεση των προκριματικών του EURO, ο Πογέτ δεν κάνει το ίδιο... γκελ εντός της Ομοσπονδίας, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα και από τις «σπόντες» του Μπαλτάκου σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Έχω κάνω συζήτηση αλλά δεν είναι ανακοινώσιμη δημόσια, είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε τις αποφάσεις του προπονητή και κρίνεται από το αποτέλεσμα. Πρέπει να αφήνουμε να κάνει τις επιλογές του και κρίνεται στο τέλος, όχι κάθε μέρα. Έχω προσωπική άποψη για τις προσκλήσεις και δεν μπορώ να την πω γιατί δεν θέλω να διαταράξω το κλίμα της εθνικής ομάδας», είπε ο πρόεδρος της ΕΠΟ σε ερώτηση για τις κλήσεις του Πογέτ, που ήταν το νούμερο ένα θέμα συζήτησης για αρκετές μέρες στη χώρα μας.

Φερνάντο Σάντος

Το συμβόλαιο του Γκουστάβο Πογέτ δε φτάνει έως το καλοκαίρι του 2024. Δε φτάνει καν έως τα παιχνίδια του Nations League, που όπως όλα δείχνουν θα είναι αυτά τα οποία θα κρίνουν αν η Ελλάδα θα παίξει στο EURO της Γερμανίας ή όχι. Ο Ουρουγουανός έχει υπογράψει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Και μέχρι τότε ο Πογέτ έχει τρία παιχνίδια: εκτός έδρας με την Ιρλανδία στις 13 Οκτωβρίου, εντός έδρας με την Oλλανδία τρεις μέρες αργότερα και επίσης εντός έδρας με τη Γαλλία στις 21 Νοεμβρίου.

Τρία δύσκολα ματς, στα οποία θα κληθεί να κάνει το... θαύμα και να πάρει τη δεύτερη θέση του ομίλου. Πλέον ο Πογέτ κρίνεται για το αν μπορεί στα δύσκολα. Με δεδομένο ότι υπάρχει η ιστορία με τις κλήσεις, που πιθανότατα δε βρήκε σύμφωνη την ομοσπονδία, με την ΕΠΟ να βρίσκεται γενικά στο στόχαστρο μετά την γκάφα ολκής με τις κάρτες και με τον Φερνάντο Σάντος να κυκλοφορεί ελεύθερος, οι πιθανότητες για αλλαγή σκυτάλης ενόψει και των παιχνιδιών των Nations League μοιάζουν να αυξάνονται για τα καλά.

Άλλωστε για την Ελλάδα αυτή η ευκαιρία που έχει μπροστά της δεν πρέπει με τίποτα να πάει χαμένη. Αν ξεχάσουμε τα προκριματικά, αφού η αντικειμενική ματιά δείχνει ξεκάθαρα Ολλανδία και σκεφτούμε πως θα διεκδικήσουμε πρόκριση απέναντι στο Λουξεμβούργο και σε έναν εκ των Γεωργία ή Καζακστάν, τότε δεν υπάρχει χώρος για αποτυχία. Οφείλει η εθνική ομάδα να επιστρέψει σε μια μεγάλη διοργάνωση και να πάει στο EURO. Και μόνο σίγουρο δεν είναι πως αυτό θα επιχειρήσει να το κάνει με τον Γκουστάβο Πογέτ στον πάγκο της.