Ο 21χρονος που διαλύει τη Ligue 1 και έχει αφήσει πίσω του Μέσι, Εμπαπέ, Νεϊμάρ
i

Φόλαριν Μπάλογκαν/©Sylvain Lefevre/Getty Images/Ideal Images

Ο 21χρονος που διαλύει τη Ligue 1 και έχει αφήσει πίσω του Μέσι, Εμπαπέ, Νεϊμάρ

Γιάννης Καραγιάννης • 12:14 - 14.02.2023 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Ο Φόλαριν Μπάλογκαν έφυγε το καλοκαίρι δανεικός από την Άρσεναλ για τη Ρεμς και αυτήν τη στιγμή οδηγεί την κούρσα των σκόρερ στο γαλλικό πρωτάθλημα, με 15 τέρματα.

Έχοντας βρεθεί… περιμετρικά της πρώτης ομάδας της Άρσεναλ για κάποιο διάστημα, αλλά χωρίς να πάρει σημαντικό χρόνο συμμετοχής, και έπειτα από ένα «σκληρό» εξάμηνο στην Championship με τη Μίντλεσμπρο, ο Φόλαριν Μπάλογκαν αποφάσισε το καλοκαίρι να δοκιμάσει την τύχη του μακριά από το «νησί».

Το πρότζεκτ που παρουσίασαν οι άνθρωποι της Ρεμς έπεισε την Άρσεναλ να τον παραχωρήσει δανεικό και τον ίδιο να ετοιμάσει βαλίτσες για Γαλλία, θεωρώντας πως η παρουσία του στη Ligue 1 θα βοηθούσε σημαντικά στην εξέλιξή του. Μετά από μερικούς μήνες, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως όλες οι πλευρές αισθάνονται δικαιωμένες για την επιλογή τους, με τον 21χρονο επιθετικό να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των σκόρερ της Ligue 1, με 15 γκολ, αφήνοντας πίσω του σούπερ σταρ, όπως ο Μέσι, ο Εμπαπέ και Νεϊμάρ.

Την γρήγορη προσαρμογή του στο γαλλικό Βορρά και στο πρωτάθλημα της χώρας έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό και η παρουσία στον πάγκο της Ρεμς του 30χρονου προπονητή Γουΐλ Στιλ, με τη συνύπαρξή τους να αποδεικνύεται άκρως παραγωγική για τον σύλλογο.

Ποιο είναι, όμως, το στοιχείο που έχει στο παιχνίδι του ο Μπάλογκαν και τον κάνουν να ξεχωρίζει στην κορυφαία κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου; Οι ειδικοί που τον έχουν παρακολουθήσει μιλούν για ένα «9άρι» με εξαιρετική ικανότητα να «χτυπάει» στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Διαθέτει την ταχύτητα και, κυρίως, την οξυδέρκεια να κρίνει πότε πρέπει να ξεκινήσει μια κούρσα και να υποδεχθεί στον κατάλληλο χώρο και χρόνο τις πάσες των συμπαικτών του.

Το πόσο δραστήριος είναι στο τελευταίο κομμάτι του γηπέδου το μαρτυρούν και οι αριθμοί. Σχεδόν το 62% των επαφών του με την μπάλα έχει καταγραφεί στο επιθετικό τρίτο του αγωνιστικού χώρου και σε αυτό βέβαια έχει συμβάλει και η παρουσία του Στιλ στον πάγκο, μιας και το αντίστοιχο ποσοστό του 21χρονου φορ βρισκόταν στο 45,8% στο ξεκίνημα της σεζόν, όταν τα «ηνία» της Ρεμς είχε ο Όσκαρ Γκαρσία.

Το ότι ο Στιλ έκανε πιο συγκεκριμένο τον ρόλο του Μπάλογκαν, βοήθησε τον τελευταίο να αποφύγει περιττά λάθη που πρόκυπταν από την αναποφασιστικότητα που παρουσίαζε λόγω της σχετικά μικρής πείρας του. Επιπλέον, σταδιακά έχει αρχίσει να παίρνει πιο σωστές αποφάσεις σχετικά με το από που και πως θα τελειώσει μια φάση.

Προφανώς και έχει και αδυναμίες στο παιχνίδι του, ωστόσο αρκετά από τα χαρακτηριστικά που του λείπουν έχουν να κάνουν με το ότι τώρα βγαίνει… δειλά στην ποδοσφαιρική πιάτσα και πολλά από αυτά βελτιώνονται μέσα από αγώνες και προπονήσεις.

Έχει, όμως, την προοπτική να εξελιχθεί σε ένα ποδοσφαιριστή που θα κάνει τουλάχιστον αξιοπρεπή καριέρα. Άλλωστε, όπως ανέφερε πρόσφατα και ο Γάλλος δημοσιογράφος Ζουλιέν Λορέν: «Τα γκολ είναι πολύ καλά, αλλά είναι και όλα τα υπόλοιπα. Όταν πρόκειται για επιθετικό προφανώς και κοιτάζεις τα γκολ, αλλά η κίνηση, η ετοιμότητα, η εξυπνάδα είναι επίσης σημαντικά στοιχεία και αυτά τα έχει όλα ο Μπάλογκαν».

Από τους κορυφαίους στην Ευρώπη

Κοιτάζοντας τα πέντε σπουδαιότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα διαπιστώνουμε πως μόνο ο Έρλινγκ Χάαλαντ, ο Χάρι Κέιν και ο Βίκτορ Οσίμεν έχουν σημειώσει περισσότερα από τα 15 τέρματα του Μπάλογκαν.

Λίγοι ασχολήθηκαν ότι ένας φορ που πέρυσι είχε σκοράρει μόλις τρεις φορές με την Μίντλεσμπρο έφευγε δανεικός από την Άρσεναλ για τη Γαλλία. Ωστόσο, ο 21χρονος επιθετικός ήταν εντυπωσιακός από το ξεκίνημά του στη Ρεμς, σκοράροντας πέντε φορές στις έξι πρώτες εμφανίσεις του υπό της οδηγίες του Γκαρσία, που τότε βρισκόταν στον πάγκο, και αυτήν τη στιγμή έχει πετύχει το 50% των τερμάτων της ομάδας του στο πρωτάθλημα (15 από τα 30).

Με αυτές τις επιδόσεις οδηγεί την κούρσα για το «χρυσό παπούτσι» στη Ligue 1, αφήνοντας πίσω του ορισμένους από τους σπουδαιότερους σκόρερ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Όπως την… τριπλέτα των σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Κιλιάν Εμπαπέ βρίσκεται στα 13 τέρματα, ο Νεϊμάρ έχει ένα λιγότερο, ενώ στα 10 είναι ο Λιονέλ Μέσι. Οι πιο κοντινοί διώκτες του Μπάλογκαν είναι οι Ουϊσάμ Μπεν Γιεντέρ (Μονακό), Τζόναθαν Ντέιβιντ (Λιλ) και ο άλλοτε παίκτης της Άρσεναλ, Αλεσάντρ Λακαζέτ (Λιόν), οι οποίοι έχουν βρει δίχτυα από 14 φορές.

Κεφάλαιο Άρσεναλ και επιλογή εθνικής ομάδας

Το τι επιφυλάσσει το μέλλον στον νεαρό επιθετικό είναι άγνωστο, αλλά δεδομένα δική του επιθυμία είναι να επιστρέψει και σταδιακά να μπορέσει να καθιερωθεί στην Άρσεναλ. Βέβαια, ως τώρα έχει μόλις 10 συμμετοχές με τους «κανονιέρηδες» και μοιάζει δύσκολο να βρει άμεσα μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Πάντως, ο Μπάλογκαν, ο οποίος το 2021 ανανέωσε για τέσσερα χρόνια με τους Λονδρέζους, δεν θα έχει και τεράστιο ανταγωνισμό, τουλάχιστον με τα τωρινά δεδομένα.

Στην Άρσεναλ, η οποία μετά από 19 χρόνια διεκδικεί την Premier League, δεν υπάρχει ο σούπερ επιθετικός, που σκοράρει για πλάκα και έχει πάρει τη φανέλα στο σπίτι του. Ο Μπάλογκαν, είναι δυο χρόνια νεότερος από τον Έντι Ενκέτια, που έχει τον ρόλο του βασικού φορ αυτό το διάστημα. Ο τελευταίος είναι ο πρώτος σκόρερ της Άρσεναλ φέτος, με 9 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, με τον τραυματία Γκάμπριελ Ζεζούς να έχει σταματήσει στα πέντε. Ο Μπάλογκαν βρίσκεται στα 16, μαζί με ένα που έχει πετύχει στο γαλλικό Κύπελλο.

Θα πείτε, και σωστά, πως είναι υψηλότερο το επίπεδο στην Premier League και τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα για τον «Φλο», όπως τον αποκαλούν στην Άρσεναλ. Αυτό δεν πρόκειται να τον αποτρέψει από το να δοκιμάσει την τύχη του, όταν με το καλό επιστρέψει στο Λονδίνο. Γιατί το μόνο σίγουρο είναι αυτό. Ότι θα επιστρέψει. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει: «Η Άρσεναλ είναι η οικογένειά μου. Για εμένα, το κλαμπ αντιπροσωπεύει την αδελφοσύνη και την ενότητα. Νομίζω πως όταν έρθει η ώρα να επιστρέψω θα είμαι πιο ανταγωνιστικός απ’ ό,τι ήμουν όταν έφυγα».

Πέρα από το πως θα εξελιχθεί η καριέρα του σε συλλογικό επίπεδο, σύντομα ο Μπάλογκαν θα κληθεί να αποφασίσει τι θα κάνει και σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Ως τώρα, ο 21χρονος επιθετικός έχει συμμετοχές στις «μικρές» εθνικές της Αγγλίας, ωστόσο ακόμα δεν έχει καταλήξει με πιο εθνόσημο θα αγωνίζεται στο μέλλον.

Πέρα από τα «τρία λιοντάρια» τον…. διεκδικούν άλλες δύο εθνικές. Ο Μπάλογκαν γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, από Νιγηριανούς γονείς, και μεγάλωσε στην Αγγλία, οπότε μπορεί να αγωνιστεί με τη φανέλα και των τριών σε επίπεδο εθνικής Ανδρών. Πρόσφατα, είχε τονίσει, πως λόγω της καταγωγής του θα σκεφτόταν πολύ σοβαρά να αγωνιστεί για τη Νιγηρία, ωστόσο ακόμα όλοι οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν στο… ακουστικό τους.