Το διαμάντι του Παναθηναϊκού: Η απίστευτη χρηματιστηριακή εκτόξευση του Ιωαννίδη σ’ έναν χρόνο – Από τον πάγκο, σε ρόλο ηγέτη!

Το διαμάντι του Παναθηναϊκού: Η απίστευτη χρηματιστηριακή εκτόξευση του Ιωαννίδη σ’ έναν χρόνο – Από τον πάγκο, σε ρόλο ηγέτη!

Γιώργος Σακελλαρίου 18:13 - 04.04.2024 / Ανανεώθηκε: 19:47 - 04.04.2024

Ο Φώτης Ιωαννίδης σε έναν χρόνο σχεδόν επταπλασίασε τη χρηματιστηριακή του αξία. Από τον Λεβαδειακό, μέχρι σήμερα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, η μετοχή του εκτοξεύτηκε 25 φορές πάνω!

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε το καλοκαίρι του 2020 ότι ο Φώτης Ιωαννίδης εντάσσεται στο πράσινο ρόστερ.

Στο άκουσμα της είδησης δεδομένα η πλειονότητα των φίλων του «τριφυλλιού» δεν πέταξαν και τη σκούφια από τη χαρά τους. Ένα νέο παιδί, επένδυση, εξελίξιμο, ταλαντούχο, διψασμένο για διάκριση που ήρθε από τον Λεβαδειακό. Χωρίς να έχει βγάλει μάτια.

Αυτά ήταν τα στοιχεία που τον συνόδευαν, όπως και κάθε παιδί που έρχεται από έναν σύλλογο της περιφέρειας σε έναν μεγάλο. Δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι στην ηλικία που μετακόμισε στους πράσινους, σε άλλες χώρες προηγμένες ποδοσφαιρικά, τα παιδιά δίνουν συνεχόμενους αγώνες και λογίζονται ως άνδρες. Η Ελλάδα -και- σ’ αυτό το κομμάτι είναι πολύ πίσω.

Στα 20 του χρόνια (10/1/2000 γεννήθηκε στην Αθήνα) έγινε παίκτης του «τριφυλλιού» που είχε συμπληρωμένα δέκα χρόνια χωρίς πρωτάθλημα. Όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις νεαρών Ελλήνων, ο κόσμος και τα ΜΜΕ δεν υποδέχθηκαν τη μεταγραφή με τον ίδιο ενθουσιασμό που θα υποδέχονταν, έναν Αργεντινό, έναν Βραζιλιάνο, Ισπανό και γενικά από χώρες που παράγουν χιλιάδες ταλέντα.

Ο Φώτης Ιωαννίδης χρειάστηκε μερικούς μήνες για να πετύχει το πρώτο του γκολ με την πράσινη φανέλα. Στις 6/1/21 σκόραρε το νικητήριο γκολ του Παναθηναϊκού στη Ριζούπολη. Πέτυχε το τελικό 1-0 επί του Απόλλωνα Σμύρνης, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής.

Έκτοτε, δεν κοίταξε πίσω. Η καριέρα του συνεχώς είναι ανοδική, αν και δεν ήταν εύκολα τα πράγματα. Με τον Γιώργο Δώνη στον πάγκο, είχε έναν τραυματισμό που τον άφησε πολύ πίσω. Ο ίδιος, όμως, δεν τα παράτησε. Δούλεψε και σταδιακά άρχισε να προοδεύει. Μέχρι τα μισά της περασμένης σεζόν είχε συμμετοχές, αλλά δεν είχε καθιερωθεί στην ομάδα και στη συνείδηση του κάθε οπαδού.

Γκολ είχε σημειώσει, ωστόσο, πήρε φόρα από το δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν και πλέον είναι το Α και το Ω για το «τριφύλλι». Από τη δική του απόδοση εξαρτώνται πολλά. Δεν έφτασε άδικα επίσης να είναι ο πρώτος επιθετικός της Εθνικής Ελλάδας, τη στιγμή που υπάρχουν ο Παυλίδης, ο οποίος ματώνει συνεχώς τα δίχτυα στην Ολλανδία και ο Γιακουμάκης, που επίσης σκοράρει στο MLS.

Οι δύο πρώτες σεζόν στον Παναθηναϊκό

Στις 12/10/20 κι ενώ ο Ιωαννίδης δεν είχε αρκετές συμμετοχές και γκολ με το «τριφύλλι», η αξία του σύμφωνα με το transfermarkt ήταν 400.000 ευρώ. Οι αποδοχές του τότε είχαν 5ψήφιο αριθμό… Στις 12/2/21 κι αφού είχε σκοράρει πια με τους πράσινους, η αξία του πήγε στις 600.000 ευρώ και στο τέλος του 2021 διπλασιάστηκε από τη μέρα που ήρθε στο «τριφύλλι». Ήταν 800.000 ευρώ. Σ’ αυτό το ποσό έμεινε έως τον Νοέμβριο του 2021.

Τον Ιούνιο του 2022 κι αφού κατέκτησε τον πρώτο και μοναδικό έως τώρα τίτλο στην καριέρα του, το Κύπελλο Ελλάδας, η μετοχή του ξεπέρασε για πρώτη φορά το εκατομμύριο. Ήταν 1,2 εκατ. ευρώ. Την περασμένη σεζόν είχε ματς και γκολ, αλλά μέχρι τις 27 Φλεβάρη του 2023, με τον Παναθηναϊκό να κάνει πρωταθλητισμό, η αξία του στο transfermarkt ήταν 1,5 εκατ. ευρώ. Πριν από 13 μήνες και κάτι μέρες.

Η απογείωση

Στις 22 Μαϊου στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα η μετοχή του εκτιμήθηκε στα 2,5 εκατ. ευρώ, με τους πράσινους να χάνουν τελικά το πρωτάθημα. Έχουν περάσει εννέα μήνες από εκείνο το διάστημα. Στις 21/9/23 κι αφού είχε σκοράρει με τη Μαρσέιγ και τη Ντνίπρο στα προκριματικά του Champions League η αξία του ήταν 3,5 εκατ. ευρώ. Σχεδόν δέκα φορές πάνω σε τρία χρόνια (από τις 400.000 τον Οκτώβριο του 2020). Από την άφιξή του δηλαδή το καλοκαίρι του 2020 από τον Λεβαδειακό.

Γιατί αναφέρεται στην ιστοσελίδα η 21η Σεπτεμβρίου; Τότε πέτυχε το θαυμάσιο γκολ κόντρα στη Βιγιαρεάλ. Έκανε το 1-0 με υπέροχο σκαφτό πλασέ σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ, στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League (τελικό 2-0).

Συνέχισε να σκοράρει στην Ευρώπη, πήρε φόρα στο πρωτάθλημα κι ενδιάμεσα έγινε βασικός στην Εθνική με γκολ κόντρα στη Γαλλία. Στις 20/12/23, σε τρεις μήνες δηλαδή, η μετοχή από 3,5 εκατ. ευρώ, υπολογιζόταν στο transfermarkt σε 9 εκατ. ευρώ! Σχεδόν τριπλασιασμός. Πλέον, είναι στα 10 εκατ. ευρώ, με τελευταίο υπολογισμό στις 6/3/24! Κι όλα αυτά μετά τον πικρό αποκλεισμό της Ελλάδας από το Euro 2024.

Με την πορεία που έχει και με συμμετοχή στη Γερμανία, η αξία του θα ήταν ακόμα πιο πάνω. Από τον Λεβαδειακό σε 3,5 χρόνια, η μετοχή του έχει πολλαπλασιαστεί 25 φορές. Από τις 400.000 στα 10 εκατ.! Αν υπολογίσουμε το ίδιο διάστημα πέρσι, όπου η αξία του τέλος Φλεβάρη, αρχές Μαρτίου ήταν 1,5 εκατ., μέσα σε έναν χρόνο έχει επταπλασιάσει την αξία του!

Σε κάθε περίπτωση, ο Ιωαννίδης έχει απογειωθεί. Δεν κοιτάει πίσω, κάτω, όπως θέλετε πείτε το. Το ταβάνι του δεν φαίνεται να το έχει πιάσει. Στα 24 χρόνια του, δείχνει έτοιμος να γίνει ηγέτης. Του Παναθηναϊκού ή και κάποιας ομάδας στο εξωτερικό…