Ιαπωνία - Κόστα Ρίκα: Με τη συνταγή του Ότο Ρεχάγκελ και η σχέση με τον Πάμπλο Εσκομπάρ!

Ο Σουάρες κατέστρωσε υποδειγματικό σχέδιο για τη νίκη κόντρα στην Ιαπωνία

i

Σουάρες/ⒸIntime

Ιαπωνία - Κόστα Ρίκα: Με τη συνταγή του Ότο Ρεχάγκελ και η σχέση με τον Πάμπλο Εσκομπάρ!

Ανδρέας Σερεβέτας • 15:35 - 27.11.2022 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Οι Κοσταρικανοί έχουν πανούργο προπονητή που έκανε τη διαφορά στο ματς με τους «σαμουράι».

Ήμουν στην Πορτογαλία και έζησα με κάθε λεπτομέρεια το ΕΠΟΣ του θριάμβου της ελληνικής ομάδας το 2004. Ο Ρεχάγκελ έλεγε συνεχώς τότε στους Έλληνες διεθνείς: «Δεν θέλω να φάμε γκολ. Με τίποτα. Κάποια στιγμή θα έχουμε την ευκαιρία μας για να το πετύχουμε. Αν όχι, δεν πειράζει. Προτεραιότητα είναι να μην χάσουμε». 

Κατάφερε να το βάλει βαθιά μέσα στο μυαλό τους. Το κατάλαβαν και το αποδέχθηκαν. Είναι σημαντικό στο ποδόσφαιρο και στη ζωή να ξέρεις τι μπορείς να κάνεις και τι όχι. Μέχρι που φτάνουν τα όρια των δυνατοτήτων σου. Τη στιγμή που θα πιστέψεις ότι μπορείς να τα ξεπεράσεις συνήθως έρχεται η σφαλιάρα. Τέτοια ακριβώς ήταν η περίπτωση της Ιαπωνίας στο σημερινό ματς. 

Οι Κοσταρικανοί ξεφτιλίστηκαν στο παιχνίδι με την Ισπανία. Άλλη ομάδα θα είχε διαλυθεί. Όμως ο προπονητής της, ο Λουίς Φερνάντο Σουάρες, δεν είναι κάποιος τυχαίος. Γεννήθηκε στο Μεδεγίν της Κολομβίας. Σας θυμίζει κάτι η πόλη; Είναι διάσημη λόγω του Πάμπλο Εσκομπάρ. Όποιος δεν γνωρίζει ας ψαχτεί στο διαδίκτυο. Κάποια στιγμή ο «El Patron» στράφηκε στο ποδόσφαιρο. Ήταν πίσω από τη βιτρίνα το αφεντικό στην Ατλέτικο Νασιονάλ. Απεβίωσε το 1993. Την χρονιά που ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα στη συγκεκριμένη ομάδα ο Σουάρες. Ούτε να φανταστώ δεν μπορώ αυτά που έχει βιώσει ο νυν προπονητής της Κόστα Ρίκα. 

Όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο ασχολήθηκε με την προπονητική. Πριν από την Κόστα Ρίκα ήταν στον πάγκο της Κολομβίας, του Εκουαδόρ, του Περού, της Ονδούρας και του Μεξικού. Απέκτησε μεγαλύτερη εμπειρία από το ποδόσφαιρο της Λατινικής Αμερικής και ωρίμασε σταδιακά. Οι λαοί σε όλες αυτές τις χώρες έχουν περάσει πολύ δύσκολα. Ατσαλώνονται καθημερινά από τα προβλήματα. «Βράζει» το αίμα τους και όταν βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις εις βάρος τους συνθήκες. 

Ο Σουάρες έβαλε τα δεδομένα κάτω, φώναξε τους παίκτες και τους εξήγησε τον τρόπο που μπορούσαν να κάνουν τη ζημιά στους ενθουσιώδεις Ιάπωνες που πίστεψαν ότι θα έκαμπταν εύκολα τους αντιπάλους τους μετά τη σπουδαία νίκη επί της Γερμανίας. Έστησε την παγίδα, όπως έκανε ο Ρεχάγκελ το 2004. Ήξερε ότι στο ανοικτό γήπεδο οι Ιάπωνες είναι πιο γρήγοροι και τεχνικά καλύτεροι. Έστησε το πούλμαν πίσω και περίμενε τη στιγμή. Αυτή ήρθε στο 81ο λεπτό μετά το λάθος των Ιαπώνων. Τότε ήταν ο Χαριστέας, σήμερα ο Φούλερ. Ο Κάμπελ έτρεχε τους «σαμουράι» τραβώντας τους στα πλάγια. Ο Νάβας θύμισε τον τερματοφύλακα τον καιρό που αγωνιζόταν στη Ρεάλ Μαδρίτης. 

Η Κόστα Ρίκα άντεξε στην πίεση, δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο. Είχε υπομονή και από τα μέσα του δεύτερου ημιχρόνου η Ιαπωνία ρίσκαρε περισσότερο. Αυτό ήταν το πλάνο του Σουάρες και δικαιώθηκε απόλυτα από την εξέλιξη στο ματς. Τώρα η Κόστα Ρίκα έχει μία τελευταία ευκαιρία για να κάνει την υπέρβαση στο ματς με την Γερμανία. Πριν τον σημερινό αγώνα την είχαν όλοι τελειωμένη. Όμως το παιχνίδι λήγει με το σφύριγμα του διαιτητή. Ο Σουάρες από το Μεδεγίν θα ακολουθήσει την ίδια τακτική και στο ματς με τα «πάντσερ». Να είστε σίγουροι.