Τι είναι αυτό που συνδέει τους Τέβες, Κριστιάνο Ρονάλντο και Νεϊμάρ
i

© Intime

Τι είναι αυτό που συνδέει τους Τέβες, Κριστιάνο Ρονάλντο και Νεϊμάρ

Γιάννης Λιβανός 13:07 - 05.02.2024 / Ανανεώθηκε: 13:17 - 05.02.2024

Οι τρείς τους είναι επιθετικογενείς παίκτες που έχουν στο παλμαρέ τους αρκετές κατακτήσεις και τίτλους. Ο ένας εξ αυτών έχει πολλές ατομικές διακρίσεις να επιδείξει συνιστώντας εκ των κορυφαίων που ασχολήθηκαν με την «στρογγυλή θεά». Τέβες, Κριστιάνο Ρονάλντο και Νεΐμάρ έχουν ωστόσο ένα κοινό που λίγοι γνωρίζουν...

Τρεις ποδοσφαιριστές συνυφασμένοι με μεγάλες ομάδες και τίτλους! Ο λόγος για τους Κάρλος Τέβες, Κριστιάνο Ρονάλντο και Νεΐμάρ Τζούνιορ. Οι δύο από αυτούς μάλιστα έχουν υπάρξει και συμπαίκτες για ένα διάστημα. Συγκεκριμένα ο Τέβες με τον Ρονάλντο συνυπήρξαν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη διετία 2007-2009, σηκώνοντας μάλιστα παρέα και ένα Champions League, στον συγκλονιστικό τελικό του 2008 απέναντι στην Τσέλσι. Ωστόσο αυτό δεν συνδέει και τους τρείς παίκτες...

Ποιό είναι όμως εκείνο το κοινό μεταξύ των τριών αυτών κορυφαίων ποδοσφαιριστών; Μα φυσικά το ότι όλοι τους έχουν γεννηθεί στις 5 Φεβρουαρίου. Σήμερα λοιπόν έχουν γενέθλια. Ο Τέβεζ κλείνει στα 40, ο Ρονάλντο τα 39 και ο νεότερος όλων Νεΐμάρ κλείνει τα 32!

Κάρλος Τέβες

Ο Αργεντινός Κάρλος Τέβες γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1984 στο Μπουένος Αϊρες. Από τα 17 του εντάχθηκε στην Μπόκα Τζούνιορς, απ' όπου αποχώρησε το 2005 για την Βραζιλία και την Κορίνθιανς. Δύο χρόνια αργότερα πήγε στην Αγγλία, για ν' αγωνισθεί στη  Γουέστ Χαμ. «Στο νησί» μεγαλούργησε με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Με τους «κόκκινους διαβόλους» τα σάρωσε όλα το 2008, ωστόσο μελανό σημείο για τους φιλάθλους στο «Όλντ Τράφορντ» ήταν η μετακίνηση του Κάρλος Τέβες στη Μάντσεστερ Σίτι, στην οποία έμεινε μία τετραετία (2009-2013). 

 Ακολούθησαν η Γιουβέντους, με την οποία ο Κάρλος είχε την ευκαιρία να παίξει σε έναν ακόμη τελικό Champions League κόντρα στην Μπαρτσελόνα των Μέσι, Νεΐμάρ και η Σουάρεζ. Μετά γύρισε στην πατρίδα του και τη αγαπημένη του Μπόκα Τζούνιορς, όπου έμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 2017. Τότε και με «μεροκάμματο» περίπου 100.000 ευρώ (!) πήρε την απόφαση να συνεχίσει την καριέρα του στην Κίνα με την Σενχούα Σανγκάης. 

Εξαιρετικός σκόρερ, οΤέβες (76 συμμετοχές-13 γκολ στην εθνική Αργεντινής) έκανε σπουδαία καριέρα στην Ευρώπη, κατακτώντας εκτός από το Champions League του 2008 με τη Γιουνάϊτεντ, το πρωτάθλημα και το κύπελλο Αγγλίας, το καμπιονάτο και φυσικά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (2004). Μετά την Κίνα, ο Τέβες αγωνίσθηκε από το 2018 μέχρι το 2021 ξανά στην Μπόκα Τζούνιορς, με απολογισμό 22 γκολ σε 66 συμμετοχές. Έχοντας αποσυρθεί εδώ και δύο χρόνια, ο Τέβες σήμερα ασχολείται με την προπονητική στην πατρίδα του και συγκεκριμένα στην Ιντεπεντιέντε.

Κριστιάνο Ρονάλντο

Ο δεύτερος κατά σειρά μεγαλύτερος, Ο Κριστιάνο Ροναλντο είναι ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών! Ο Πορτογάλος Κριστιάνο Ρονάλντο Ντος Σάντος Αβέιρο γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1985 στην πόλη Φουντσάλ. Οι γονείς του υπήρξαν θαυμαστές του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέιγκαν, και αποφάσισαν να δώσουν στον γιό τους (και) το όνομα του, εξ ού και το Ρονάλντο! Από τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματά του ξεχώρισε και σε ηλικία 17 ετών υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιό του με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

 Ακολούθησε μία πολύ καλή χρονιά με την Σπόρτινγκ και ο νεαρός άσος προκάλεσε το ενδιαφέρον των κορυφαίων συλλόγων της Ευρώπης, κυρίως εξαιτίας της άριστης τεχνικής κατάρτισης, της διεισδυτικότητας και του χειρισμού της μπάλας εξίσου καλά και με τα δύο πόδια. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον διέβλεψε άμεσα τις ικανότητες και το λαμπρό μέλλον του Ρονάλντο, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2003 να δαπανήσει περίπου 15 εκατ. ευρώ για να τον πάρει κοντά του, παρότι ήταν μόλις 18 ετών. 

Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους! Το τεχνικό επιτελείο των «κόκκινων διαβόλων» εκπόνησε ειδικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης και βελτίωσης του Ρονάλντο στους τομείς που υστερούσε ο νεαρός. Ο Ρονάλντο εξελίχθηκε σε έναν πραγματικό σούπερ σταρ, κατέκτησε πέντε φορές τη «Χρυσή Μπάλα» και εκτός από το πλουσιοπάροχο συμβόλαιο του με τη Ρεάλ Μαδρίτης είχε και εντυπωσιακά κερδοφόρες συμφωνίες με διάφορες εταιρείες, προκειμένου να διαφημίζει τα προϊόντα τους.

Μία πραγματική «μηχανή των γκολ», ο Ρονάλντο έχει σκοράρει σχεδόν 900 τέρματα «σπάζοντας» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Στην τροπαιοθήκη του έχει πέντε Champions league (2008, 2014,2016,2017,2018), τρία πρωταθλήματα κι ένα κύπελλο Αγγλίας με τη Μάντσεστερ, δύο πρωταθλήματα Ισπανίας και δύο κύπελλα στην χώρα της ιβηρικής χερσονήσου με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

 Ακολούθησαν η Γιουβέντους και ξανά η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ ενώ το 2023 πήρε την απόφαση να μετακομίσει στη Σαουδική Αραβία και την Αλ Νασρ της, όπου εξακολουθεί να σκοράρει κατά ριπάς. Παράλληλα ο Ρονάλντο είναι και ο φυσικός ηγέτης της εθνικής Πορτογαλίας (205 συμμετοχές-128 γκολ), ξεκινώντας από τον  τελικό του EURO 2004, όπου... έπεσε πάνω στην εκπληκτική εθνική Ελλάδας έως και σήμερα. Το καλοκαίρι του 2016 ο Κριστιάνο οδήγησε τους Ίβηρες του Φερνάντο Σάντος στην κατάκτηση του Euro για πρώτη φορά στην Ιστορία της Πορτογαλίας, αλλά και του Nations League το 2019.

Νεΐμάρ Τζούνιορ

Ο νεότερος από όλους, αλλά ακριβότερος είναι ο «ζογκλερικός» Νεϊμάρ Τζούνιορ. Από τους πιο πετυχημένους ποδοσφαιριστές της σύγχρονης εποχής, ο Βραζιλιάνος Νεϊμάρ ντα Σίλβα Σάντος Ζούνιορ γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1992 στην πόλη Μότζι ντας Κρούζες. Άρχισε το ποδόσφαιρο το 2009 στην Σάντος, έδειξε γρήγορα το ταλέντο του και το 2013 ετοίμασε βαλίτσες για χάρη της Μπαρτσελόνα «Στους Μπλαουγκράνα» αποτέλεσε το ένα τρίτο της «δολοφονικής» τριπλέτας, μαζί με τον Λιονέλ Μέσι και τον Λουϊς Σουάρες

Το 2017 η Παρί Σεν Ζερμέν δαπάνησε το απίστευτο ποσό-ρεκόρ των 222 εκατομμυρίων ευρώ για να τον πάρει στην πόλη του φωτός. Ο Νεΐμάρ παρέα με τον Κιλιάν Εμπαπέ οδήγησαν την Παρί στην κατάκτηση τριών σαμπιονά και δύο κυπέλλων Γαλλίας. Και με την εθνική Βραζιλίας ο Νεϊμάρ τα έχει πάει περίφημα, μετρώντας 128 συμμετοχές και 79 γκολ, ενώ μέχρι τώρα σε συλλογικό επίπεδο έχει κατακτήσει, μεταξύ άλλων, το champions league (2015), το νταμπλ στην Ισπανία (2015, 2016), το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012) και το χρυσό στην κορυφαία διοργάνωση του 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο.

 Από πέρυσι το καλοκαίρι και μετά από 173 αγώνες και 118 γκολ με την Παρί, αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στη Σαουδική Αραβία με την φανέλα της Αλ Χιλάλ, ενώ μετά τον σοβαρό τραυματισμό που υπέστη στο γόνατο, ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα αποθεραπείας.