Ποιες ομάδες και ποιους προπονητές απέκλεισε πέρυσι ο Μεντιλίμπαρ και κατέκτησε το Europa League (vids)

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ

i

©Photo by Jonathan Moscrop/Getty Images/Ideal Images

Ποιες ομάδες και ποιους προπονητές απέκλεισε πέρυσι ο Μεντιλίμπαρ και κατέκτησε το Europa League (vids)

Κώστας Τόπας 11:20 - 23.04.2024 / Ανανεώθηκε: 13:20 - 23.04.2024

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ θέλει να επαναλάβει με τον Ολυμπιακό ότι ακριβώς έκανε και πέρυσι με τη Σεβίλλη. Να κατακτήσει έναν ευρωπαϊκό τίτλο. Ο άθλος του 63χρονου Βάσκου προπονητή με τους Ανδαλουσιανούς στο Europa League.

Άστον Βίλα και Ολυμπιακός θα αναμετρηθούν στον ημιτελικό της Conference League. Ή ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ θα συναντήσει τον παλιό του φίλο Ουνάι Έμερι και οι δυο τους θα παλέψουν για μια θέση στον μεγάλο τελικό της Αθήνας. Οι δύο πρώην προπονητές της Σεβίλλης, πρωταθλητές με τον σύλλογο σε διαφορετικές εποχές, ονειρεύονται να κάνουν με τις νέες τους ομάδες αυτό που έκαναν ήδη με τους Ανδαλουσιανούς. Να κερδίσουν έναν ευρωπαϊκό τίτλο .

Η τρίτη ευρωπαϊκή διοργάνωση έφερε μια μονομαχία με ιδιαίτερο άρωμα για τους λάτρεις της ιστορίας της Σεβίλλης. Ουνάι Έμερι και Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ θα κοντραριστούν αρχικά στις 2 Μαΐου στο Μπέρμιγχαμ και μια εβδομάδα αργότερα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με φόντο τον τελικό του Conference League.

Ο «καθηγητής» της προπονητικής, Έμερι, απειλεί τον συμπατριώτη του, Μεντιλίμπαρ και τον Ολυμπιακό (vids)
CONFERENCE LEAGUE

08:26 - 23.04.2024

Ο «καθηγητής» της προπονητικής, Έμερι, απειλεί τον συμπατριώτη του, Μεντιλίμπαρ και τον Ολυμπιακό (vids)

Η Άστον Βίλα δεν αποτελεί ομάδα έκπληξη στη φετινή Premier League. Αυτή τη στιγμή ονειρεύεται την έξοδο στο Champions League, βρίσκεται στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης κι ελπίζει στον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο μετά από 42 χρόνια. Κι όλα αυτά χάρη στο μαγικό ραβδάκι του Ουνάι Έμερι.

Με αυτόν τον τρόπο, είτε ο Ουνάι Έμερι - πρωταθλητής το 2014, το 2015 και το 2016 - είτε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ - πρωταθλητής το 2023 - θα έχουν την ευκαιρία να νιώσουν ξανά πρωταθλητές στην Ευρώπη στις 29 Μαΐου στην «OPAP Arena».

Αντιμέτωποι για 14η φορά

Οι δύο προπονητές από την Χώρα των Βάσκων έχει συναντηθεί 13 φορές στη La Liga και ο Έμερι μετράει επτά νίκες. Ο Μεντιλίμπαρ έχει τέσσερις ενώ δύο παιχνίδια έχουν τελειώσει ισόπαλα. Το 2007 η Αλμερία του Έμερι κέρδισε 1-0 εντός την Ρεάλ Βαγιαδολίδ του Μεντιλίμπαρ και στον 2ο γύρο νίκησε με το ίδιο σκορ η Βαγιαδολίδ. Τη σεζόν 2008-09 ως προπονητής της Βαλένθια ο Έμερι κερδίσει δύο φορές την Βαγιαδολίδ η οποία πήρε και μια νίκη. 

Στη συνέχεια, με τον Μεντιλίμπαρ στην Οσασούνα και τον Έμερι να παραμένει στις «νυχτερίδες», σε τρία ματς που συναντήθηκαν, οι δύο προπονητές είχαν από μία νίκη και ένα ματς έληξε ισόπαλο. Το 2012-13, ο Μεντιλίμπαρ επικράτησε με την Οσασούνα 3-1 της Σεβίλλη του Έμερι και την σεζόν  2015-16, ο τεχνικός του Ολυμπιακού, ήταν στην Έιμπαρ και αντιμετώπισε δύο φορές τους Ανδαλουσιάνους του Έμερι, με μία ήττα και μία ισοπαλία.

Τελευταία φορά που οι δύο προπονητές κοντραρίστηκαν ήταν το 2020-21, με τον Έμερι, στη Βιγιαρεάλ αυτή τη φορά, να κερδίζει εντός και εκτός τον Μεντιλίμπαρ, που και πάλι ήταν στον πάγκο της Έιμπαρ.

Τι έκανε πέρυσι ο Μεντιλίμπαρ στο Europa League

Την περυσινή σεζόν, ο 63χρονος Βάσκος τεχνικός του Ολυμπιακού προσγειώθηκε στο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν» με έναν ξεκάθαρο στόχο. Να επιτύχει την παραμονή στην κατηγορία. Η ομάδα ήταν ζωντανή στο Europa League, αλλά είχε ξεκαθαρίσει ότι ο ανταγωνισμός δεύτερη τη τάξει διοργάνωση, δεν ήταν η προτεραιότητα δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα στη La Liga.

Όμως βήμα-βήμα, η Σεβίλλη κατάφερε να φτάσει στον τελικό της Βουδαπέστης και στο τέλος να στεφθεί νικήτρια του Europa League

Μεταξύ άλλων, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Γιουβέντους, σπουδαίες ευρωπαϊκές ομάδες που ο Μεντιλίμπαρ δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ, υπέκυψαν από τον Ισπανό τεχνικό. Οπως και στον τελικό για στη μάχη του τίτλου η Ρόμα, του πολύ πιο επιτυχημένου Ζοσέ Μουρίνιο παρέδωσε τα όπλα της.

Αρχικά κόντρα στους «κόκκινους διαβόλους» για τα προημιτελικά της διοργάνωσης, η Σεβίλλη του Μεντιλίμπαρ τέθηκε αντιμέτωπη με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Έρικ Τεν Χαχ. Στο πρώτο παιχνίδι στο «Ολντ Τράφορντ» οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2 αλλά στη ρεβάνς η ομάδα του Βάσκου προπονητή επικράτησε με το ευρύ σκορ 3-0 κι έτσι εξασφάλισε την πρόκρισή της στα ημιτελικά του θεσμού.

Εκεί βρήκε την Γιουβέντους του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι. Οπως κόντρα στους «κόκκινους διαβόλους», έτσι και απέναντι στη «Γηραιά Κυρία» η Σεβίλλη πήρε την ισοπαλία στο πρώτο ματς στο Τορίνο. Στη Σεβίλλη, όμως καθάρισε την υπόθεση πρόκριση επικρατώντας με 2-1. Ετσι έφτασε στον τελικό του Europa League, όπου εκεί περίμενε η Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο.

Ο τελικός είχε δυνατές συγκινήσεις όχι μόνο για τους οπαδούς της Σεβίλλης και της Ρόμα αλλά και για τους «ουδέτερους» φιλάθλους που τον παρακολούθησαν, με το φινάλε να σπάει καρδιές. Οι δύο ομάδες δεν μπόρεσαν να πάρουν το τρόπαιο στην κανονική διάρκεια ή στην παράταση (έμειναν στο 1-1) και χρειάστηκε να εκτελέσουν πέναλτι, όπου εκεί οι Μαντσίνι και Ιμπάνιεζ νικήθηκαν από τον Μπόνο και εκείνοι της Σεβίλλης ευστόχησαν σε όλα τα χτυπήματα, για να κάνουν το 4-1 και να πανηγυρίσουν το τρόπαιο.

Με αυτόν τον τρόπο, η Σεβίλλη του Μεντιλίμπαρ κατέκτησε το Europa League για έβδομη φορά στην ιστορία της, όλες μεταξύ 2006 και 2023.