Η 6η χειρότερη ομάδα της Ευρώπης διεκδικεί πρόκριση στο Euro 2024! - Ο τελικός που δίνει και η μοναδική της ευκαιρία

Μολδαβία

i

©printscreen

Η 6η χειρότερη ομάδα της Ευρώπης διεκδικεί πρόκριση στο Euro 2024! - Ο τελικός που δίνει και η μοναδική της ευκαιρία

Κώστας Τσιακλής 17:30 - 20.11.2023 / Ανανεώθηκε: 17:31 - 20.11.2023

Η 6η χειρότερη ομάδα της Ευρώπης, σύμφωνα με την κατάταξη της FIFA, διεκδικεί τη Δευτέρα (20/11) την πρόκριση της στην τελική φάση του Euro 2024.

Τα προκριματικά του Euro 2024 φτάνουν σιγά σιγά στο τέλος τους, με τη δράση να κορυφώνεται τα βράδια της Δευτέρας (20/11) και της Τρίτης (21/11).

Τη Δευτέρα (20/11) ίσως πραγματοποιηθεί και η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία των προκριματικών αφού η έκτη χειρότερη ομάδα της Ευρώπης σύμφωνα με την κατάταξη της FIFA, μπορεί να εξασφαλίσει την πρόκριση της στην τελική φάση του Euro 2024. Ο λόγος φυσικά για τη Μολδαβία του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ.

Οι Μολδαβοί βρίσκονται στην 4η θέση του πέμπτου ομίλου με 10 βαθμούς και αντιμετωπίζουν στην τελευταία αγωνιστική εκτός έδρας την Τσεχία σε τελικό-πρόκρισης. Αυτό γιατί οι Τσέχοι είναι στη δεύτερη θέση με 12, δύο βαθμούς δηλαδή περισσότερους από την αντίπαλο τους. Η Μολδαβία μπορεί να προκριθεί μόνο με νίκη, σε αντίθεση με την Τσεχία που βολεύεται και με ισοπαλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην 3η θέση του ομίλου είναι η Πολωνία του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, η οποία όμως δεν μπορεί να περάσει αφού ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της.

Η 6η χειρότερη ομάδα της Ευρώπης και το νούμερο 157 του κόσμου

Όπως προαναφέραμε η Μολδαβία είναι σύμφωνα με την κατάταξη της FIFA η έκτη χειρότερη ομάδα της Ευρώπης. Συγκεκριμένα η Μολδαβία κατατάσσεται στην 157η θέση της κατάταξης και από πλευράς Ευρώπης έχει από κάτω της μόνο την Ανδόρα (την προσπέρασε τώρα με τις επιδόσεις της), τη Μάλτα, το Γιβραλτάρ, το Λίχτενσταϊν και το τελευταίο Σαν Μαρίνο.

Πως βρέθηκε να διεκδικεί πρόκριση

Το ότι η Μολδαβία διεκδικεί πρόκριση είναι ακόμα πιο εκπληκτικό από το ότι ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στον όμιλο με μόλις ένα βαθμό στα πρώτα τρία παιχνίδια. Συγκεκριμένα οι Μολδαβοί ξεκίνησαν με ισοπαλία με σκορ 1-1 με τα Νησιά Φερόε, σε ένα ματς που έσωσε τον βαθμό λίγο πριν το τέλος χάρη σε πέναλτι του Ίον Νικολαέσκου.

Ακολούθως η Μολδαβία έφερε ισοπαλία 0-0 με την Τσεχία, πριν χάσει με 2-0 από την Αλβανία. Τα πάντα άλλαξαν στην 4η αγωνιστική όταν οι Μολδαβοί νίκησαν εντός έδρας με 3-2 την Πολωνία. Μάλιστα η ομάδα του Σεργκέι Κλεσκένκο είχε βρεθεί να χάνει με 0-2, φτάνοντας τελικά στη μεγάλη ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο. 

Αμέσως μετά ακολούθησε και το διπλό στα Φερόε με 0-1 ενώ κράτησε στην ισοπαλία τόσο την Πολωνία (1-1), όσο και την Αλβανία (1-1). 

Το αστέρι της ομάδας και τα εντυπωσιακά στατιστικά

Το αστέρι της Εθνικής Μολδαβίας είναι ο επιθετικός της Χέρενφεν, Ίον Νικολαέσκου, ο οποίος έχει πετύχει τα τέσσερα από τα επτά γκολ της ομάδας του. Το ένα από τα δύο εντυπωσιακά στατιστικά που καταγράφονται φέτος είναι πως η Μολδαβία δέχθηκε μόλις επτά γκολ σε αυτή την προκριματική φάση. Επιπλέον η Μολδαβία ξεκίνησε να παίζει στα προκριματικά από το 1991 μετά τη διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης και από το 1996 και έπειτα μόλις μια φορά έχει καταφέρει να τερματίσει πάνω από τις δύο τελευταίες θέσεις του ομίλου.

Αυτό συνέβη στα προκριματικά του Euro 2008 όταν η Μολδαβία ολοκλήρωσε την προσπάθεια της στην 5η θέση του τρίτου ομίλου (από τις επτά ομάδες), εκεί όπου συμμετείχε και η Εθνική Ελλάδας που τερμάτισε πρώτη με 31 βαθμούς.