Η Κροατία του... 2018 είναι εδώ - Σάρωσε τους Καναδούς και τους έστειλε σπίτι τους (4-1)
i

Ο πανηγυρισμός του Μάρκο Λιβάγια μετά το 2-1 της Κροατίας / prtscreen

Η Κροατία του... 2018 είναι εδώ - Σάρωσε τους Καναδούς και τους έστειλε σπίτι τους (4-1)

Κώστας Τόπας 19:54 - 27.11.2022 / Ανανεώθηκε: 20:34 - 27.11.2022

Οι Κροάτες έχοντας για πρωταγωνιστές τον Αντρέι Κράμαριτς και τον πρώην επιθετικό της ΑΕΚ, Μάρκο Λιβάγια επικράτησαν 4-1 του Καναδά κι έβαλαν τις βάσεις για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Εκτός θεσμού πλέον οι Καναδοί.

Το ματς ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για τον Καναδά, καθώς στο δεύτερο κιόλας λεπτό κατάφερε να προηγηθεί στο σκορ. Επειτα από σέντρα του Μπουκάναν από δεξιά, ο Ντέιβις έπιασε στον ύπνο στους κεντρικούς αμυντικούς της Κροατίας και με κεφαλιά πέτυχε το 1-0. Αυτό ήταν πρώτο τέρμα του Καναδά σε Μουντιάλ, ύστερα από τα «άσφαιρα» παιχνίδια του 1986 και της φετινής πρεμιέρας. 

Στη συνέχεια οι Κροάτες ανέβασαν ρυθμό και τελικά κατάφεραν να φτάσουν στο γκολ της ισοφάρισης πριν το ημίχρονο. Συγκεκριμένα στο 36’ ο Πέρισιτς έκανε την κάθετη κάτω από τα πόδια του αντιπάλου του προς τον Κράμαριτς που πετάχτηκε μέσα στην περιοχή και αριστερά, πλάσαρε από αρκετά διαγώνια θέση, για το 1-1. 

Οι Κροάτες επέμεναν και λίγο πριν τη συμπλήρωση 45 λεπτά αγώνα, έκαναν την ανατροπή. Επειτα από ωραία συνεργασία, η μπάλα κατέληξε στα πόδια του πρώην επιθετικού της ΑΕΚ, Μάρκο Λιβάγια, που εξαπέλυσε ένα δυνατό σουτ από το ημικύκλιο της περιοχής, πετυχαίνοντας το 2-1.

Στο δεύτερο ημίχρονο υπήρξε καλός ρυθμός από τις δύο ομάδες, με τον Καναδά να ανοίγεται προκειμένου να πετύχει το γκολ της ισοφάρισης. Ωστόσο, αυτό δεν επετεύχθη μιας και οι Κροάτες κατάφεραν στο 70’ να κάνουν το 3-1. Μετά από σέντρα από τα αριστερά, η μπάλα έφτασε στον Κράμαριτς που απέφυγε έναν αντίπαλο με το κοντρόλ, έκανε το σουτ κάτω από τα πόδια του Χάτσινσον και πέτυχε το δεύτερο προσωπικό του τέρμα στο ματς.

Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Μάγερ, ο οποίος στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων έσπρωξε την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα, διαμορφώνοντας το τελικό 4-1.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Μπορεί ο Καναδάς να πήρε κεφάλι στο σκορ στα 68 δευτερόλεπτα του αγώνα, ωστόσο οι Κροάτες παρέμειναν ψύχραιμοι, ακολούθησαν το πλάνο τους και στο βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα να πετύχουν την ολική ανατροπή.

Ο MVP: Ο Αντρέι Κράμαριτς ήταν ο ήρωας της Κροατίας, μιας και πέτυχε τα δύο εκ των τριών τερμάτων της ομάδας του. Πήρε από το χέρι τους Κροάτες και τους οδήγησε στην πρώτη νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Ο Αλφόνσο Ντέιβις χρειάστηκε μόλις 68 δευτερόλεπτα για να σκοράρει το πρώτο του γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο και το πρώτο του Καναδά στην διοργάνωση! Το ιστορικό του τέρμα μάλιστα είναι το γρηγορότερο σε φάση ομίλων Μουντιάλ ύστερα από εκείνο του Κλιντ Ντέμπσεϊ το 2014.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΚΩΝ: Στο δεύτερο ημίχρονο ο Τζον Χέρντμαν προχώρησε σε αρκετές αλλαγές, έκανε πιο επιθετικό το σχήμα, με αποτέλεσμα ο Καναδάς να παρουσιαστεί βελτιωμένο και να δημιουργήσει ευκαιρίες για γκολ. Ο Ζλάτκο Ντάλιτς όμως είχε απαντήσεις και δεν επέτρεψε στον αντίπαλό του να φτάσει στην ισοφάριση, φτάνοντας στο τέλος στη νίκη.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα, Μόντριτς (86’ Πάσαλιτς), Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς (86’ Μάγερ), Κράμαριτς (73’ Βλάσιτς), Λιβάγια (60’ Πέτκοβιτς), Πέρισιτς (86’ Όρσιτς)

ΚΑΝΑΔΑΣ: Μπόριαν, Λαριέα (63’ Χόιλετ), Τζόνστον, Βιτόρια, Μίλερ, Ντέιβις, Μπουκάναν, Χάτσινσον (74’ Αντεκούγκμπε), Εουστάκιο (46’ Κονέ), Λάριν (46’ Οσόριο) Ντέιβιντ (72’ Καβαλίνι)