Μαντί Καμαρά: Η Αζαξιό, η «εκτόξευση» στον Ολυμπιακό και η... προσγείωση στην ομάδα Β'

Μαντί Καμαρά

i

©Intime

Μαντί Καμαρά: Η Αζαξιό, η «εκτόξευση» στον Ολυμπιακό και η... προσγείωση στην ομάδα Β'

Πάνος Κορομηλάς 19:25 - 01.02.2024 / Ανανεώθηκε: 19:25 - 01.02.2024

Ο Μαντί Καμαρά μοιάζει με ξένο σώμα πλέον στον Ολυμπιακό. Μια θητεία 5,5 χρόνων με θετικές και αρνητικές στιγμές, που είχαν ως αποτέλεσμα τις ακραίες εναλλαγές της χρηματιστηριακής του αξίας.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι πιθανότητες παραμονής του Μαντί Καμαρά στον Ολυμπιακό μοιάζουν ελάχιστες. Ο χαφ από τη Γουινέα, μετά από μια σειρά πειθαρχικών παραπτωμάτων, υποβιβάστηκε στη δεύτερη ομάδα των ερυθρολεύκων και έχει κληθεί σε απολογία. 

Έτσι και αλλιώς, εδώ και καιρό ο ίδιος εμφανίζεται να «ψάχνεται» για μεταγραφή, θέλοντας να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του. Η σχέση του λοιπόν με τον Ολυμπιακό, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, βαδίζει προς το φινάλε της.

Η «εκτόξευση» στον Πειραιά

Μια σχέση που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2018, όταν εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Προηγούμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν η Αζαξιό, με την οποία είχε μετρήσει 51 συμμετοχές, τις περισσότερες από αυτές στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας. Η αξία του εκείνη την περίοδο ανερχόταν στις 300 χιλιάδες ευρώ και το ποδοσφαιρικό status του ήταν σε πολύ πρώιμο στάδιο. 

Με την άφιξη του στην Ελλάδα, τα δεδομένα άλλαξαν. Μέσα στους τρεις πρώτους μήνες της παρουσίας του, η αξία του εκτοξεύτηκε στα 4 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το transfermarkt. Την πρώτη του χρονιά, καθιερώθηκε άμεσα στο ρόστερ της ομάδας και μέτρησε 36 συμμετοχές με έξι γκολ και δύο ασίστ.

Ως αποτέλεσμα η αξία του εκτοξεύτηκε στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Δε σταμάτησε όμως εκεί. Η πορεία του μέχρι το 2021 ήταν συνεχώς ανοδική, όπως και η παρουσία του στο γήπεδο. Χαρακτηριστικό είναι πως τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς, η αξία του έφτασε τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Αποτελούσε μεγάλο ποδοσφαιρικό project για τον Ολυμπιακόκαι πολλές ομάδες από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα τον είχαν βάλει στο στόχαστρο.

Νιουκάστλ, Γουότφορντ, Νις και Μαρσέιγ είχαν εκφράσει ζεστά το ενδιαφέρον για την απόκτησή του και έδειχναν πρόθυμοι να προσφέρουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. 

Η αρχή της πτώσης

Κάπου εκεί όμως άρχισε η κατηφόρα.  Από τον Φεβρουάριο του 2022, στους τελευταίους δηλαδή μήνες της παρουσίας του στον Ολυμπιακό πριν δοθεί δανεικός στη Ρόμα, το transfermakt τον κοστολογούσε στα 11 εκατομμύρια ευρώ. 

Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς μετακόμισε στην αιώνια πόλη, για να παίξει στους «τζιαλορόσι». Ένας δανεισμός που δεν εξελίχθηκε ιδανικά, μιας και μέτρησε μόλις 21 συμμετοχές σε ένα χρόνο, δίχως γκολ και με μία ασίστ. Η θητεία του εκεί, έφερε ακόμη μεγαλύτερη μείωση της αξίας του στα 8 εκατομμύρια ευρώ, μια τιμή που παραμένει μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με τα δεδομένα του transfermarkt.

Μια παρουσία 5,5 χρόνων στον Πειραιά που είχε τα πάνω της και τα κάτω της. Ο Καμαρά εξελίχτηκε στον Ολυμπιακό, «έχτισε» το όνομα του και έφτασε να αποτελεί μεταγραφικό στόχο για πολύ μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Ανέβασε τη χρηματιστηριακή του αξία κάνοντας εξαιρετικές εμφανίσεις στα πρώτα τρία χρόνια, όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

Ο δανεισμός στη Ρόμα δεν τον βοήθησε και αν και ξεκίνησε καλά τη φετινή σεζόν, πλέον βρίσκεται ένα βήμα από την έξοδο. Ένα φινάλε στη σχέση του με τον Ολυμπιακό, που έρχεται με ανάμεικτα συναισθήματα και πολλές μεταπτώσεις στην απόδοση αλλά και την αξία του.

Στη δεύτερη ομάδα και σε απολογία ο Μαντί Καμαρά
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

10:10 - 01.02.2024

Στη δεύτερη ομάδα και σε απολογία ο Μαντί Καμαρά

Τον τελευταίο καιρό ο Μαντί Καμαρά έχει εκδηλώσει τάσεις φυγής από τον Ολυμπιακό και φαίνεται πως ψάχνεται για μεταγραφή. Την ίδια ώρα προστίθενται και κάποια παραπτώματα πειθαρχικής φύσεως του παίκτη που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την παρουσία του στο λιμάνι, προβάλλοντας πια την αποχώρηση από τον Πειραιά ως μονόδρομο.

Σε αυτά τα 5,5 χρόνια, μέτρησε 210 συμμετοχές με τους ερυθρόλευκους με απολογισμό 20 γκολ και 14 ασίστ. Πανηγύρισε τρία πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Ελλάδας, ενώ είχε και πολλές συμμετοχές στο Champions League και το Europa League.