Παναθηναϊκός: Η ελληνική μεταγραφική στροφή

Γιώργος Νίκας

i

©intime

Παναθηναϊκός: Η ελληνική μεταγραφική στροφή

Μπάμπης Τσιμπίδας 13:03 - 14.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:05 - 14.09.2023

Οι ιθύνοντες του Παναθηναϊκού θέλουν να τονώσουν το ελληνικό στοιχείο στο ρόστερ, όμως ελάχιστοι παίκτες έχουν τις προδιαγραφές να απασχολήσουν.

Η έλλειψη Ελλήνων παικτών φάνηκε φέτος περισσότερο απ’ οπουδήποτε αλλού στη λίστα της UEFA. Στην οποία ο Παναθηναϊκός αναγκάστηκε να χάσει δύο θέσεις, μία από την ακαδημία και μία γηγενούς και να δηλώσει 23άδα αντί για τους 25 που επιτρέπει η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία.

Με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να παίρνει επώδυνες αποφάσεις στους προκριματικούς του Champions League και στους ομίλους του Europa League. Αποκλείοντας υψηλόμισθους και έχοντας συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές τους οποίους υπολογίζει μόνο για τις εγχώριες υποχρεώσεις.

Ο Γιοβάνοβιτς άφησε εκτός λίστας τον Βέρμπιτς, ιεραρχώντας τις ανάγκες της Ευρώπης
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

22:41 - 05.09.2023

Ο Γιοβάνοβιτς άφησε εκτός λίστας τον Βέρμπιτς, ιεραρχώντας τις ανάγκες της Ευρώπης

Ο αποκλεισμός του Μπέντζαμιν Βέρμπιτς από την ευρωπαϊκή λίστα του Παναθηναϊκού προκάλεσε αίσθηση. Όμως, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έλαβε υπόψη συγκεκριμένες παραμέτρους και το Sportal εξηγεί ποιες ήταν αυτές.

Αυτή η ανισορροπία στο ρόστερ διορθώνεται με δύο τρόπους. Αφενός με τόνωση του ελληνικού στοιχείου με μεταγραφές. Αφετέρου με προώθηση ταλέντων από τα τμήματα υποδομής.

Η δεύτερη επιλογή υλοποιείται ήδη από τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού. Οι πιο ταλαντούχοι νεαροί δουλεύουν υπό τις οδηγίες του Γιοβάνοβιτς και εφόσον πείσουν για την ικανότητα τους να βοηθήσουν άμεσα, τότε ο Σέρβος θα τους χρησιμοποιήσει. Ωστόσο, είναι μία διαδικασία που διαρκεί, αφού δύσκολα ένας μικρός προσαρμόζεται αμέσως και είναι έτοιμος να προσφέρει σε ανταγωνιστές συνθήκες.

Oι ακριβότερες ομάδες του Europa League της σεζόν 2023-2024 - H λίστα και η θέση των ελληνικών ομάδων
EUROPA LEAGUE

09:53 - 13.09.2023

Oι ακριβότερες ομάδες του Europa League της σεζόν 2023-2024 - H λίστα και η θέση των ελληνικών ομάδων

Μετά τη διακοπή των πρωταθλημάτων για τους αγώνες των Εθνικών ομάδων, το ελληνικό ενδιαφέρον στρέφεται στην επανέναρξη της Super League, αλλά και τη πρεμιέρα της φάσης των ομίλων των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Ως επακόλουθο, θα δούμε τη λίστα με την κατάταξη των ομάδων του Europa League, βάσει της χρηματιστηριακής τους αξίας, με το ελληνικό ενδιαφέρον να είναι έντονο.

Σε ότι αφορά την απόκτηση Ελλήνων παικτών, είναι γεγονός πως επί Γιοβάνοβιτς έχει ατονήσει. Μόλις τρεις έχουν έρθει επί των ημερών του 61χρονου προπονητή: οι Κώτσιρας, Βαγιαννίδης και Νίκας. Επί της ουσίας, μόνο ο πρώτος, αφού ο Βαγιαννίδης επέστρεψε μετά τη μονοετή απουσία του στο εξωτερικό και ο Νίκας αποτελεί μία μελλοντική επένδυση.

Για τον Γιοβάνοβιτς, προτεραιότητα στην αξιολόγηση ενός παίκτη δεν έχει η εθνικότητα του. Ο Σέρβος λαμβάνει υπόψη του τα προσόντα και την προσωπικότητα ενός ποδοσφαιριστή, προκειμένου να εγκρίνει την απόκτηση του. Ένα σκεπτικό που προφανώς, δύσκολα θα μεταβληθεί.

Νίκας: «Ήταν η κατάλληλη στιγμή για να έρθω στον Παναθηναϊκό, είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα»
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

21:18 - 12.09.2023

Νίκας: «Ήταν η κατάλληλη στιγμή για να έρθω στον Παναθηναϊκό, είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα»

Το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού. Γιώργος Νίκας, φάνηκε ιδιαίτερα ενθουσιασμένος για τη μεταγραφή του, λέγοντας πως αυτή ήταν η κατάλληλη στιγμή.

Από την άλλη, η διοίκηση εκτιμά πως είναι απαραίτητη η ενίσχυση του ελληνικού «κορμού». Συνεπώς, αναζητείται ένας συγκερασμός, με το ενδιαφέρον για τους ελάχιστους πρωτοκλασάτους να είναι δεδομένο. Εάν συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, τότε θα τεθεί επί τάπητος και η απόκτηση τους.

Πάντως, ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος έχει το «πακέτο» να αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό, είναι ο Δημήτρης Λημνιός. Ο 25χρονος εξτρέμ έχει πρωταγωνιστήσει στη Super League με τον ΠΑΟΚ και καλείται σταθερά στην Εθνική Ελλάδας. Τώρα, ο Λημνιός ανήκει στην Κολωνία, όμως το συμβόλαιο του λήγει στις 30 Ιουνίου 2024 και δεν πρόκειται να το ανανεώσει.

Από την Πρωτοχρονιά, θα ισχύουν άλλα δεδομένα και o Λημνιός θα αποφασίσει ελεύθερος για το μέλλον του. Και όποιος θέλει να τον προσεγγίσει, δεν θα έχει τον... βραχνά της Κολωνίας. Πάντως, προς το παρόν τα σενάρια από τη Γερμανία για άμεση αποδέσμευση του Έλληνα άσου και έλευση τους στην Αθήνα για να υπογράψει στο Τριφύλλι, διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από τους «πράσινους». Ενώ και από την πλευρά  του Λημνιού τόνιζαν πως η προτεραιότητα του ποδοσφαιριστή είναι το εξωτερικό και δεν έχουν το παραμικρό από το Τριφύλλι.

Επιπροσθέτως, άλλοι δύο εξτρέμ του ρόστερ, ο Μπερνάρ και ο Παλάσιος αποδεσμεύονται στο τέλος της σεζόν. Ο Βραζιλιάνος ήδη έχει προαναγγείλει τον επαναπατρισμό του, ενώ με τον Αργεντινό όλα είναι ρευστά. Άρα, στα άκρα της επίθεσης αναμένεται να ανοίξει χώρος, ειδικά εάν φύγουν αμφότεροι οι Παλάσιος και Μπερνάρ. Οπότε, ο Λημνιός που συνδυάζει τις ποδοσφαιρικές αρετές με την ελληνική υπηκοότητα, είναι ένας δελεαστικός υποψήφιος.