Πόσα χρήματα κερδίζει η κάθε ποδοσφαιρική ομοσπονδία από το Παγκόσμιο Κύπελλο και πώς τα διανέμει
i

/ © Intime

Πόσα χρήματα κερδίζει η κάθε ποδοσφαιρική ομοσπονδία από το Παγκόσμιο Κύπελλο και πώς τα διανέμει

Πάνος Μαλακτάρης • 16:00 - 05.12.2022 / Ανανεώθηκε: 15:57 - 28.04.2023

Το «ταμείο» κάθε τετραετία όλο και «φουσκώνει» το πορτοφόλι των χωρών που συμμετέχουν. Δείτε με αριθμούς από το 1982 μέχρι και την τρέχουσα διοργάνωση τι ποσά μοιράζονται από την FIFA στον εκάστοτε τροπαιούχο.

Σε θέμα που ανέδειξε το Sportal.rs, ο Σερβικός τύπος ήδη διερωτάται για τον τρόπο με τον οποίο η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας σκοπεύει να μοιράσει το χρηματικό ποσό το οποίο πρόκειται να λάβει για την συμμετοχή της χώρας στο μουντιάλ του Κατάρ.

Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο ωστόσο, δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική τοποθέτηση από κάποιον Σέρβο αξιωματούχο αναφορικά με τα σχεδόν 8.6 εκατομμύρια ευρώ που αναμένεται να μπουν στα ταμεία της ομοσπονδίας.

Πριν από αυτό, ας δούμε με αριθμούς τι δίνει η FIFA ανά «φάση». Τα 8.6 εκατομμύρια που αναφέραμε αφορούν την μίνιμουμ είσπραξη, δηλαδή την συμμετοχή στους ομίλους της τελικής φάσης. Έτσι κάθε ομάδα που αποκλείστηκε ήδη και δεν συμμετέχει στα νοκ άουτ παιχνίδια, θα λάβει το εν λόγω ποσό. Από εκεί και πέρα, οι ομάδες δύνανται να λάβουν τα κάτωθι ποσά (σε εκατομμύρια ευρώ):

ΝΙΚΗΤΗΣ39.6
ΦΙΝΑΛΙΣΤ28.3
ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ25.4
ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΕΣΗ23.6
5η-8η ΘΕΣΗ16
9η-16η ΘΕΣΗ12.2

Αν σε αυτό το σημείο αναρωτιέστε αν τα ποσά αυτά είναι αυξημένα ή όχι σε σχέση με το παρελθόν, η απάντηση είναι πως πράγματι, αυτά είναι τα έως τώρα μεγαλύτερα ποσά που έχουν ποτέ μοιραστεί από την διοργανώτρια αρχή της FIFA. Παράλληλα, από το 1982 και εντεύθεν, τα χρήματα που λαμβάνει ο νικητής είναι τα κάτωθι (πάλι σε εκατομμύρια ευρώ):

 1982 2
 19862.6
 19903.3 
 19943.7 
 19985.6 
 20027.5 
 200618.8 
 201028.3 
 201433 
 202239.6 

Παρατηρούμε δε πως η αλματώδης αύξηση στα ποσά αυτά σημειώνεται κυρίως μετά το μουντιάλ Κορέας-Ιαπωνίας το 2002, με την κορύφωση να σημειώνεται σε αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη στα γήπεδα του Κατάρ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης, να δούμε τον τρόπο με τον οποίο διάφορες ομοσπονδίες ανά τον κόσμο έχουν επιλέξει να διαμοιράσουν αυτά τα ποσά. Στην Γερμανία αρχικά, όπου είχε ανακοινωθεί πως σε περίπτωση κατάκτησης του βαρύτιμου τροπαίου κάθε παίκτης θα λάμβανε 390.000 ευρώ. Για δεύτερη συνεχή διοργάνωση ωστόσο, τα «πάντσερ» απογοήτευσαν μη μπορώντας να περάσουν καν από τη φάση των ομίλων. Έτσι, όπως επίσης είχε-κατά περίεργο λόγο-προβλεφθεί, κάθε παίκτης θα λάβει μόλις 95.000 ευρώ εκ των 8.6 εκατομμυρίων που θα εισπράξει η Γερμανική ομοσπονδία.

Αντίθετα στην Αμερική, το μεγαλύτερο μέρος από τα 12.2 εκατομμύρια που θα λάβουν από την FIFA, θα διατεθεί όπως είχε ήδη αποφασιστεί σε αναπτυξιακά προγράμματα γύρω από τη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας.

Τέλος, στον Καναδά, είχαμε μια μάλλον τεταμένη κατάσταση, η οποία έδειξε σημάδια εξομάλυνσης λίγους μόλις μήνες πριν την έναρξη των αγώνων στο Κατάρ. Οι ιθύνοντες λοιπόν της Καναδικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, είχαν διευκρινίσει πως σχεδόν όλο το ποσό που θα λάμβαναν από την FIFA θα απορροφούνταν για ό,τι είχε να κάνει με τη συνδιοργάνωση του επόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026 (μαζί με Αμερική και Μεξικό).

Οι παίκτες δεν το «πήραν» και πολύ θετικά όλο αυτό και έφτασαν μέχρι και σε σημείο να απειλήσουν με αποχή από τις προπονήσεις. Αμοιβαίες υποχωρήσεις και συζητήσεις έφεραν την ευτυχή κατάληξη, συμφωνώντας πως το 40% των συνολικών εσόδων τελικά θα αποδοθεί στους ποδοσφαιριστές.

Θα λέγαμε πως το χρήμα-γνωστό εδώ και χρόνια άλλωστε-δεν αφήνει αδιάφορους δυστυχώς ούτε τους παίκτες που αγωνίζονται με το εθνόσημο στο στήθος, αφήνοντας πίσω για τα καλά τις παλιές, σαφώς πιο ρομαντικές εποχές.