Οι ψήφοι που πήρε ο Μέσι για τη Χρυσή Μπάλα: Για πόσο κέρδισε τον Χάαλαντ και τον Εμπαπέ

Λιονέλ Μέσι

i

PrtScr

Οι ψήφοι που πήρε ο Μέσι για τη Χρυσή Μπάλα: Για πόσο κέρδισε τον Χάαλαντ και τον Εμπαπέ

Κώστας Τόπας 08:22 - 04.11.2023 / Ανανεώθηκε: 08:55 - 04.11.2023

Αφού ο Λιονέλ Μέσι κέρδισε την όγδοη Χρυσή Μπάλα του, το France Football (το περιοδικό που είναι υπεύθυνο για την απονομή του βραβείου) δημοσίευσε λεπτομέρειες για την ψηφοφορία. Όπως εξήγησε, ο Αργεντινός αστέρας συγκέντρωσε 462 πόντους, ο Έρλινγκ Χάαλαντ 357 και ο Κιλιάν Εμπαπέ 270.

Αυτοί που ήταν υπεύθυνοι για την απόφαση ήταν 100 δημοσιογράφοι. Κάθε χώρα που βρισκόταν ανάμεσα στις 100 πρώτες θέσεις στην κατάταξη της FIFA επέλεξε έναν εκπρόσωπο. Όλοι έπρεπε να επιλέξουν πέντε από τους 30 υποψηφίους και ο παίκτης που θα ήταν πρώτος θα συγκέντρωνε 6 πόντους, ο δεύτερος 4, ο τρίτος 3, ο τέταρτος 2 και ο πέμπτος έναν.

Τα αποτελέσματα

1. Λιονέλ Μέσι 462

2. Έρλινγκ Χάαλαντ 357

3. Κιλιάν Εμπαπέ 270

4. Κέβιν Ντε Μπρόινε 100

5. Ρόντρι 57

6. Βινίσιους 49

7. Χούλιαν Άλβαρες 28

8. Βίκτορ Οσίμεν 24

9. Μπερνάρντο Σίλβα 20

10. Λούκα Μόντριτς 19

Ο Μέσι κέρδισε το βραβείο μετά από μια λαμπρή εκστρατεία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ 2022, στην οποία ήταν αρχηγός της χώρας του στον τίτλο και ψηφίστηκε ως ο πολυτιμότερος παίκτης. Ωστόσο, υπήρχαν εκείνοι που ένιωσαν ότι δεν το άξιζε έναντι του Νορβηγού επιθετικού Χάαλαντ, ο οποίος σημείωσε 56 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις για σύλλογο και χώρα καθώς η Μάντσεστερ Σίτι κέρδισε την Premier League, το Κύπελλο Αγγλίας και το τρεμπλ με την κατάκτηση του Champions League.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ψηφοφορία επίλεκτων δημοσιογράφων ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο, ο Μέσι κέρδισε με μεγάλη διαφορά τον Χάαλαντ. Στο τελικό αποτέλεσμα που δόθηκε στο φως της δημοσιότητας, ο Αργεντινός αστέρας επικράτησε του Νορβηγού στη βαθμολογία με 105 πόντους διαφορά. Ο Εμπαπέ, ο οποίος ήταν πρώτος σκόρερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο με ένα γκολ παραπάνω από τον Μέσι και κατέκτησε το γαλλικό πρωτάθλημα μαζί με τον Αργεντινό, έλαβε 257 πόντους.

Ο μέσος της Μάντσεστερ Σίτι, Κέβιν Ντε Μπρόινε συγκέντρωσε 100 βαθμούς για να τερματίσει τέταρτος, με τον συμπαίκτη του, τον Ισπανό μέσο, ​​Ρόντρι, να συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα με 57 βαθμούς. Ο Βινίσιους Τζούνιορ της Βραζιλίας και της Ρεάλ Μαδρίτης (49 πόντοι), ο Χούλιαν Αλβάρες από την Αργεντινή και τη Μάντσεστερ Σίτι (28), ο Οσίμεν (24), ο Μπερνάρντο Σίλβα από την Πορτογαλία και η Μάντσεστερ Σίτι (20) και ο πρώην νικητής Λούκα Μόντριτς (19) συμπληρώνουν την δεκάδα.

Από τους 100 δημοσιογράφους που ψήφισαν, 65 ψήφισαν τον Μέσι για την πρώτη θέση, υπερτριπλάσιοι από τους 21 του Χάαλαντ. Ο Εμπαπέ είχε πέντε ψήφους για την πρώτη θέση και ο Μπερνάρντο Σίλβα είχε μία, από την πατρίδα του την Πορτογαλία.

Μερικές από τις χώρες που ψήφισαν τον Μέσι ως Νο.1 περιλάμβαναν τη Νιγηρία, την Αγγλία, την Αργεντινή, τη Νότια Αφρική, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Ινδία, το Μεξικό, το Μαρόκο, Ισραήλ και Παλαιστίνη. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ψήφισε τον Έρλινγκ Χάαλαντ, ο οποίος πήρε την πρώτη θέση μεταξύ άλλων από τη Νορβηγία, την Ιαπωνία, τη Γουινέα, τη Γκάνα, τη Σενεγάλη και τη Σλοβακία.