Χαμογελαστός, γκριζαρισμένος και αδυνατισμένος: Οι πρώτες φωτογραφίες του Πιστόριους μετά την αποφυλάκισή του (pics)

Όσκαρ Πιστόριους

i

© PrtScr

Χαμογελαστός, γκριζαρισμένος και αδυνατισμένος: Οι πρώτες φωτογραφίες του Πιστόριους μετά την αποφυλάκισή του (pics)

Sportal newsroom 20:50 - 23.04.2024

Ο 37χρονος πρώην παραολυμπιονίκης, Όσκαρ Πιστόριους, εθεάθη για πρώτη φορά εκτός φυλακής και οι αλλαγές που διαπιστώνονται στην εμφάνισή του είναι αρκετές...

Λίγους μήνες μετά την αποφυλάκισή του, ο Όσκαρ Πιστόριους εθεάθη στους δρόμους πιο... διαφορετικός από ποτέ, με τις αλλαγές στην εμφάνισή του να είναι αρκετές.

Θυμίζουμε πως τον Φεβρουάριο του 2013, ο πρώην παραολυμπιονίκης σκότωσε τη φίλη του Ρίβα Στίνκαμπ, μοντέλο και απόφοιτο νομικής, όταν πυροβόλησε τέσσερις φορές προς την πόρτα του μπάνιου στο καλά φυλασσόμενο σπίτι του στην Πρετόρια. Τότε, οι εισαγγελείς είχαν κατηγορήσει τον Πιστόριους για τη δολοφονία της, αποδίδοντας την πράξη του σε ζήλια και θυμό. Από την πλευρά του ο αθλητής είχε αρνηθεί τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι ήταν ερωτευμένος μαζί της και ότι πυροβόλησε για να την προστατεύσει, γιατί πίστευε ότι ένας εισβολέας κρυβόταν στο μπάνιο.

Ωστόσο, κατά τη δίκη που έγινε κρίθηκε ότι δεν υπήρχε ένδειξη ότι ο Πιστόριους ήθελε να τη σκοτώσει. Έτσι, ο αθλητής καταδικάστηκε για υπαίτια ανθρωποκτονία, καθώς έδρασε «πολύ γρήγορα και χρησιμοποίησε υπερβολική βία». Η ποινή που του επιβλήθηκε (έξι χρόνια στη φυλακή) προκάλεσε οργή και έκπληξη. Έπειτα όμως, καταδικάστηκε για φόνο και η ποινή του ορίστηκε σε 13 χρόνια.

Τον περασμένο Γενάρη, ο διπλά ακρωτηριασμένος παραολυμπιονίκης αποφυλακίστηκε, καθώς η επιτροπή αναστολών έκανε δεκτό το αίτημα του Πιστόριους με το σκεπτικό ότι είχε εκτίσει το ήμισυ της 13ετούς ποινής του για τη δολοφονία της Στέενκαμπ, γεγονός που τον καθιστά ελεύθερο σύμφωνα με τη νοτιοαφρικανική νομοθεσία.

Τις τελευταίες ώρες, τον γύρο του διαδικτύου έχουν κάνει διάφορες φωτογραφίες με τη σημερινή κατάσταση του Πιστόριους. Συγκεκριμένα, ο φωτογραφικός φακός τον «έπιασε» και οι αλλαγές στην εμφάνισή του ήταν τρανταχτές.

Ο πρώην παραολυμπιονίκης είναι πλέον πιο γκριζαρισμένος και αδυνατισμένος, με αποτέλεσμα να μην τον αναγνωρίζεις εύκολα.

Οι όροι της αποφυλάκισής του

Όπως έχει γίνει γνωστό, αξιωματικός επιτήρησης θα παρακολουθεί τον Όσκαρ Πιστόριους έως τον Δεκέμβριο του 2029. Ο 37χρονος θα πρέπει να τον ενημερώνει αν ψάχνει δουλειά ή σε περίπτωση που μετακομίσει. Επίσης, ο πρώην πρωταθλητής θα πρέπει να συνεχίσει τις θεραπείες διαχείρισης θυμού και να παρακολουθήσει συνεδρίες για την έμφυλη βία, στο πλαίσιο των όρων αποφυλάκισης.

Κάποτε ο Όσκαρ Πιστόριους ήταν ένας σταρ του αθλητισμού και «φωνή» των ΑμεΑ για τη συμμετοχή τους σε αγώνες. Τον Αύγουστο του 2012, λίγους μήνες προτού δολοφονήσει τη σύντροφό του, έγινε ο πρώτος που έχει υποβληθεί σε διπλό ακρωτηριασμό ο οποίος συμμετέχει σε Ολυμπιακούς αγώνες. Στο Λονδίνο, ο Πιστόριους έφτασε μέχρι τον ημιτελικό των 400 μέτρων, ενώ στους Παραολυμπιακούς αγώνες κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια.