Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στο Sportal: «Θα καλύψει το κενό των Βεζένκοφ - Σλούκα ο Ολυμπιακός, αδιαμφισβήτητη η ποιότητα του Παναθηναϊκού»

Γιάννης Σφαιρόπουλος

i

© Sportal

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στο Sportal: «Θα καλύψει το κενό των Βεζένκοφ - Σλούκα ο Ολυμπιακός, αδιαμφισβήτητη η ποιότητα του Παναθηναϊκού»

Γιάννης Πάλλας 11:05 - 16.09.2023 / Ανανεώθηκε: 11:07 - 16.09.2023

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μιλάει στο Sportal για όλα τα θέματα της Euroleague, το «αιώνιο» ντέρμπι στο ΟΑΚΑ την 1η αγωνιστική, τον Μίροτιτς, τον Ομπράντοβιτς, την Μπαρτσελόνα και το μέλλον του.

Η EuroLeague είναι προ των πυλών και το ξεκίνημα της φέρνει με το... καλημέρα ένα ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού στην πρεμιέρα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Το Sportal φιλοξενεί τον προπονητή Γιάννη Σφαιρόπουλο και αντιπρόεδρο της Ένωσης των Προπονητών της EuroLeague σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

Ο επιτυχημένος Έλληνας τεχνικός που απασχόλησε αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες το καλοκαίρι, μίλησε για την ποιότητα της φετινής διοργάνωσης και τον υψηλό ανταγωνισμό που υπάρχει, αναφέρθηκε στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, όσον αφορά το υλικό τους. Μίλησε για τις «αιώνιες» μάχες που ξεκινούν από την 1η αγωνιστική, σχολίασε την επιλογή του Νίκολα Μίροτιτς να πάει στην Αρμάνι Μιλάνο, χαρακτήρισε ερωτηματικό την φετινλή Μπαρτσελόνα, αναφέρθηκε στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και την συνεχή βελτίωση που παρουσιάζουν οι ομάδες του, ενώ μίλησε και για την πρώτη αναμέτρηση Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός.

Ακόμη, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μίλησε για το τι είναι καλύτερο για έναν προπονητή, να αναλάβει μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου ή από την αρχή της χρονιάς και αφού παραδέχθηκε ότι του λείπει η μυρωδιά των αποδυτηρίων και όλη η προετοιμασία με μια ομάδα, εξήγησε ποια θα είναι η δική του επόμενη ημέρα στους πάγκους.

Για την ενίσχυση των ομάδων στη φετινή EuroLeague, είπε:

«Όλες οι ομάδες έχουν ενισχυθεί αλλά ιδιαίτερα ο Παναθηναϊκός. Έχει αλλάξει εντελώς το ρόστερ του, έχει καινούργιο προπονητή. Σίγουρα η ποιότητα του είναι αδιαμφισβήτητη. Εκείνο που είναι ζητούμενο πλέον για τον Παναθηναϊκό είναι να δέσει ως ομάδα, γιατί οι μονάδες υπάρχουν.

Ο Ολυμπιακός κράτησε το επίπεδο του. Έφυγαν δυο παίκτες κλειδιά (Βεζένκοφ - Σλούκας), αλλά νομίζω ότι και οι υπόλοιποι που ήδη υπάρχουν και εκείνοι που ήρθαν στη θέση αυτών που έφυγαν θα μπορέσουν να αναπληρώσουν το κενό αυτό. Οπότε αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή την πρώτη μάχη στο πρώτο ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός.

Και όλες οι ομάδες της Ευρώπης προσπάθησαν να ενισχυθούν. Δεν βλέπω κάποια ομάδα με ελλείψεις στο ρόστερ της ή να έχουν αποδυναμωθεί κάποιες. Όλες οι ομάδες προσπάθησαν να δυναμώσουν, κράτησαν βασικούς κορμούς και όλοι περιμένουν ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στη EuroLeague και πάλι».

«Ερωτηματικό είναι η Μπαρτσελόνα, γιατί ο Γκριμάου είναι ένας προπονητής που πρώτη φορά καλείται να κοουτσάρει σ΄αυτό το επίπεδο»

Για το αν είναι ερωτηματικά η Μπαρτσελόνα με τον κόουτς Ρότζερ Γκριμάου και ο Παναθηναϊκός με τα πολλά νέα πρόσωπα, εξήγησε:

«Δεν θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός είναι ερωτηματικό. Γιατί έχει φέρει παίκτες εγνωσμένης αξίας και έχουν δείξει δείγματα γραφής. Όλοι ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που ήρθαν. Έχει πολύ έμπειρο προπονητή. Δεν είναι ερωτηματικό, σίγουρα θα χρειαστεί χρόνο.

Ο χρόνος τον πιέζει για να φέρει τα αποτελέσματα, αλλά θεωρώ ότι έχουν την ποιότητα και την εμπειρία οι παίκτες να δέσουν. Όπως έχω δει έχει πολλά φιλικά, γεγονός που θα βοηθήσει να μονταριστούν γρήγορα και άμεσα ώστε να είναι έτοιμοι για τα επίσημα παιχνίδια. Για μένα δεν είναι ερωτηματικό ο Παναθηναϊκός, το ζητούμενο είναι πότε θα βρει την καλή του χημεία, φόρμα και τη μέγιστη απόδοση. Αυτό είναι ένα ζητούμενο, αλλά δεν είναι ερωτηματικό.

Ερωτηματικό ίσως είναι η Μπαρτσελόνα, γιατί ο Γκριμάου είναι ένας προπονητής που πρώτη φορά καλείται να κοουτσάρει σ΄αυτό το επίπεδο. Μπορεί να μείωσε το μπάτζετ έκανε κινήσεις, πήρε παίκτες, αλλά θεωρώ θα είναι ανταγωνιστική ομάδα. Κατά το πόσο θα είναι ανταγωνιστική, όπως με τον Γιασικεβίτσιους και το υλικό που είχε αυτό θα το δούμε στην πορεία. Είναι όντως ένα ερωτηματικό στην Ευρωλίγκα η Μπαρτσελόνα».

«Τα χρήματα πάντα είναι ικανή συνθήκη, αλλά όχι αναγκαία συνθήκη για να φτιάξεις μια καλή ομάδα»

Για το αν παίζουν ρόλο τα χρήματα για να φτιάξεις μια καλή ομάδα, επισήμανε:

«Τα χρήματα πάντα είναι ικανή συνθήκη, αλλά όχι αναγκαία συνθήκη. Δηλαδή, όποιος έχει χρήματα δεν είναι σίγουρη και η επιτυχία του. Γιατί το να έχεις χρήματα σου δίνει από τη μια μια ευκολία να βρεις κάποιους παίκτες, αλλά από την άλλη πρέπει να ταιριάξεις όλους τους παίκτες μεταξύ τους, να βρεις την κατάλληλη χημεία και τους παίκτες που ταιριάζουν στη φιλοσοφία του προπονητή. Δεν είναι τόσο απλό το να χτίσεις μια ομάδα. Ασφαλώς είναι πιο εύκολο να χτίσεις μια ομάδα όταν έχεις χρήματα. Το να πάρω εγώ καλούς παίκτες στην ομάδα μου, σίγουρα θα με βοηθήσει αν έχω ένα καλό μπάτζετ αλλά δεν θα μου φέρει αυτό σίγουρη επιτυχία. Θέλει χρόνο, υπομονή, να χτίσεις μια ομάδα σιγά- σιγά, τους κατάλληλους παίκτες που θα δέσουν και σε βάθος χρόνου να κάνεις τις προσθαφαιρέσεις που θα σε κάνουν καλύτερο. Γιατί σίγουρα όταν κάνεις μια επιλογή όπως ο Παναθηναϊκός τόσων παικτών σε μια σεζόν δεν σημαίνει ότι θα σου βγουν όλοι και αυτό είναι λογικό. 

Άρα μετά από μια χρονιά θα δεις τι πήγε καλά τι δεν πήγε καλά και θα κάνεις τις προσθαφαιρέσεις σου για να βελτιώσεις ακόμη περισσότερο την ποιότητα σου. Αυτό είναι ένα πλάνο, όπου ναι μεν με τα χρήματα φτιάχνω κατευθείαν μια πολύ καλή ομάδα, αλλά την τέλεια ομάδα νομίζω ότι τι χτίζεις μέσα απο προπόνηση, τη μεθοδική δουλειά, την οργάνωση της ομάδας και μέσο της υπομονής που είναι το νούμερο ένα για να μπορέσει να δουλευτεί το υλικό και να αποδώσει».

«Στην Ευρωλίγκα η ένταση που παίζεται το παιχνίδι είναι τρομερή»

Στην ερώτηση ποιο μπάσκετ είναι το αποτελεσματικό, το γρήγορο το αμερικάνικο ή το σκεπτόμενο, το ευρωπαϊκό, ξεκαθάρισε:

«Δεν χρειάζεται να βάζουμε ταμπέλες. Σκεπτόμενο ή γρήγορο μπάσκετ. Για μένα το πιο σημαντικό είναι μια ομάδα να αποδώσει με βάση τα νέα στοιχεία που κυριαρχούν στο μπάσκετ. Το μοντέρνο μπάσκετ λέει ότι πρέπει να παίξουμε με ταχύτητα, να υπάρχει ένταση, αθλητικότητα γιατί εκεί έχει πάει πλέον το παιχνίδι. Αλλά αυτό να το παντρέψουμε με στοιχεία της τεχνικής. Όλα πρέπει να γίνονται πιο γρήγορα. Όχι ότι δεν πρέπει να βάζουμε το μυαλό να δουλεύει και να παίρνουμε κατάλληλες αποφάσεις διαβάζοντας άμυνες και χτυπώντας τα αδύνατα σημεία του αντιπάλου. Αυτό είναι ένα πάντρεμα που έγινε στο Μουντομπάσκετ και την Ευρωλίγκα. 

Στην Ευρωλίγκα η ένταση που παίζεται το παιχνίδι είναι τρομερή. Βλέπεις αγώνα της Ευρωλίγκα και οι εντάσεις και η ταχύτητα με την οποία εκτελούν οι παίκτες είναι πάρα πολύ υψηλή. Αυτό χτίζεται. Το μοντέρνο μπάσκετ είναι αυτό, το να παίζεις πιο γρήγορα, αλλά δεν μπορείς να πεις ότι δεν θα έχω τακτική και δεν θα προσπαθήσω να βάλω το μυαλό μου στο παιχνίδι. Το μυαλό υπάρχει στο σύγχρονο μπάσκετ, απλώς οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται πιο γρήγορα για να μπορεί η απόφαση να συμβαδίσει με την εκτέλεση, που η εκτέλεση πλέον λόγω της αθλητικότητας των παικτών έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα ταχύτητας».

Για την αντίθετη διαδρομή που γίνεται μεταξύ παικτών από το ΝΒΑ και την Ευρωλίγκα:

«Υπάρχει μεγαλύτερη αλληλεπίδραση των δυο πρωταθλημάτων ΝΒΑ-Ευρωλίγκα. Καλοί παίκτες πηγαίνουν στο ΝΒΑ αλλά και πολλοί από το ΝΒΑ έρχονται στην Ευρώπη, όπως γίνεται φέτος. Για μένα πρέπει πέρα από το πρωτάθλημα να αρχίσουμε να βάζουμε νέους παίκτες στο παιχνίδι. Τα πολλά ματς και η καταπόνηση φθήνη την ποιότητα. Να βάλουμε νέο αίμα. Να υπάρχει τρόπος κάθε ομάδα της Ευρωλίγκα να βρίσκει νεα πρόσωπα για να μπαίνουν και προοδευτικά να ανεβάσουν το επίπεδο του αθλήματος. Το επίπεδο της Ευρωλίγκα είναι πάρα πολύ υψηλό και εκεί πρέπει να μείνει».

«Οι ομάδες του κόουτς Ομπράντοβιτς είχαν εξελικτική πορεία, κάθε χρόνο αναπτύσσονται και παίζουν καλύτερα. Δεν είναι πυροτέχνημα η Παρτιζάν, τη θεωρώ φαβορί για 8αδα και γιατί όχι για να πάει στο Final-4»

Για την Παρτιζάν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς που έφτασε ένα βήμα από το Final-4 της Ευρωλίγκα και το αν το θεωρεί συγκυριακό, είπε:

«Σίγουρα η Παρτιζάν έχασε βασικούς παίκτες, αλλά κάλυψε τα κενά με νέους παίκτες. Παρακολουθώντας τον κόουτς Ομπράντοβιτς όλα αυτά τα χρόνια οι ομάδες του είχαν εξελικτική πορεία. Που σημαίνει καθε χρονο η ομάδα του αναπτύσεται και παίζει καλύτερα. Δεν θα είναι πυροτέχνημα θα είναι ανταγωνιστική και ένα από τα πρώτα φαβορί για την 8αδα και γιατί όχι και για το Final-4».

«Θεωρώ ότι πείστηκε από τον κόουτς Μεσίνα ο Μίροτιτς»

Για το κεφάλαιο Νίκολα Μίροτιτς και το αν τα λεφτά έπαιξαν ρόλο στην απόφαση και μόνο να πάει στο Μιλάνο:

«Η Αρμάνι δεν πήγε καλά πέρσι αλλά την προηγούμενη χρονιά ήταν στο Final-4. Ήθελε και πέρσι, είχε υλικό, αλλά οι πολλοί τραυματισμοί την έβγαλαν εκτός. Ο κάθε παίκτης σκέφτεται με διαφορετικό τρόπο. Άλλος βάζει τα χρήματα, άλλος τις συνθήκες, όταν είσαι τέτοιας εμβέλειας παίκτης κοιτάς το καλύτερο. Θεωρώ ότι πείστηκε από τον κόουτς Μεσίνα που είναι έμπειρος κατέκτησε την Ευρωλίγκα και πήγε σε φάιναλ φορ. Πείστηκε ότι θα είναι μια ανταγωνιστική ομάδα για να μπορέσει να ξαναμπεί η Αρμάνι αρχικά στα πλέι οφ και μετά στο Final-4. Αυτός θεωρώ ότι ήταν ο πρώτος λόγος για να πάει στην Αρμάνι».

«Αυτό που θα μετρήσει στο πρώτο ντέρμπι είναι η ημέρα που θα βρεθούν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός»

Για το πρώτο αιώνιο ντέρμπι σε λιγότερο από ένα μήνα και το αν είναι εύκολο ένα τέτοιο παιχνίδι τόσο νωρίς, υπογράμμισε:

«Δεν είναι εύκολο και σίγουρα θα είναι ένα παιχνίδι διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα. Καινούργιες ομάδες, ακόμη και ο Ολυμπιακός που έχει ίδιο προπονητή, έχει μια σταθερότητα τα τελευταία χρόνια, παίζει ένα πολύ καλό μπάσκετ, είναι μια ομάδα που έχει την ταυτότητα της μέσα στο γήπεδο παρ’ ολ’ αυτά και για τον Ολυμπιακό όταν ξεκινάει μια χρονιά και για την κάθε ομάδα είναι μια καινούργια αρχή.

Ο Ολυμπιακός θεωρώ είναι πιο εύκολο να βρει τα πατήματα του νωρίτερα από τον Παναθηναϊκό που είναι καινούργια ομάδα με καινούργιο προπονητή, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι στο πρώτο ματς κάποια ομάδα υπερτερεί σε σχέση με την άλλη. Πάντα σ’ αυτά τα παιχνίδια οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες και θεωρώ ότι μετράει πάρα πολύ η ημέρα που θα βρεθεί η κάθε ομάδα και μέσα στο γήπεδο όποια ομάδα θα ξεπεράσει τα προβλήματα -σε εισαγωγικά- που θα της βάλει η άλλη. Είναι ένα ανοικτό και πολύ αμφίρροπο παιχνίδι. Ευελπιστούμε να παιχθεί ένα πολύ ωραίο μππάσκετ».

Για το γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα παιχνίδια της Ευρώπης, είπε:

«Είναι παιχνίδι που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον όλου του κόσμου του μπασκετικού και μη. Όλων των φιλάθλων στην Ευρώπη. Είναι μεταξύ δυο πολύ ισχυρών ομάδων. Οι ομάδες αυτές χάρις στις οικογένειες που τις υποστηρίξουν την οικογένεια των κ.κ. Αγγελόπουλων και την οικογένεια Γιαννακόπουλου, κρατάνε σε υψηλό επίπεδο τις ομάδες τους και θέλουν να πρωταγωνιστούν στην Ευρώπη».

Για το πότε θα επιστρέψει στους πάγκους, εξήγησε:

«Υπήρχαν προτάσεις το καλοκαίρι. Θέλω το επόμενο βήμα να είναι σταθερό και να υπάρχουν οι συνθήκες. Έχοντας κοουτσάρει στο υψηλότερο επίπεδο όλα αυτά τα χρόνια θεωρώ ότι το επόμενο βήμα θα είναι σε ομάδα που θα μου δώσει τη δυνατότητα να εργαστώ και να δουλέψω για το καλό της ομάδας. Όταν βρεθούν οι συνθήκες θα με δείτε στους πάγκους».

Για το τι λείπει από έναν προπονητή όσο βρίσκεται μακριά από το παρκέ, τόνισε:

«Όλα σου λείπουν. Η καθημερινότητα, η τριβή της προπόνησης, η προετοιμασία των παιχνιδιών, το κοουτσάρισμα, η σχέση με τα παιδιά το να μυρίζεις τα αποδυτήρια. Το να είσαι με τον κόσμο, τους φιλάθλους να ταξιδεύεις, να παίζεις. Όλη αυτή η κατάσταση σου λείπει. Πραγματικά χρειαζόνταν για μένα προσωπικά ένα διάστημα να ξεκουραστώ, θεωρώ ότι από δω και πέρα θα πρέπει να συνεχίσω σε κάποιο πάγκο για να βρω πάλι αυτό που μου λείπει».

Ο Αύγουστος του Μάικ Τζέιμς
EUROLEAGUE

11:36 - 14.09.2023

Ο Αύγουστος του Μάικ Τζέιμς

Tο μενού της φετινής off season στην Euroleague είχε πολλά όμορφα πιάτα, αλλά και... ορεκτικά πολυτελείας! Το Sportal σας παρουσιάζει το σίριαλ Μάικ Τζέιμς και Ολυμπιακός που κράτησε τους οπαδούς τον Αύγουστο κολλημένους στις οθόνες τους, όμως δεν τελείωσε με happy end.

Τέλος, για τι τι είναι προτιμότερο να επιλέξει ένας προπονητής. Δουλειά μέσα στη σεζόν ή το καλοκαίρι από την αρχή;

«Στις τρεις τελευταίες δουλειές μου πήγα μέσα στη σεζόν. Στον Πανιώνιο, τον Ολυμπιακό και την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Πρόσφατα έκανα ένα σεμινάριο στο Σύνδεσμο Προπονητών, για το πως προσεγγίζεις μια τέτοια κατάσταση, καθώς δεν υπάρχει μεγάλη βιβλιογραφία για το τι είναι καλύτερο και τι συμβαίνει.

Το συμπέρασμα λοιπόν της συζήτησης που έκανα είναι ότι μπαίνεις εσύ, ο προπονητής, μέσα στην ομάδα γιατί η ομάδα τρέχει ήδη και δεν μπορείς να την βάλεις να τρέχει ανάποδα. Και σιγά σιγά μπαίνοντας μέσα μαθαίνεις την ομάδα και κάθε βδομάδα κάνεις τις προσεγγίσεις σου και βάζεις τα στοιχεία σου χωρίς να διαταράξεις το σύνολο της ομάδας που ήδη προχωράει».