Ο Ίφε Λούντμπεργκ στο Sportal: «Ναι, είχα επαφές με τον Παναθηναϊκό» (vid)

Χρήστος Τσάλτας 14:52 - 17.11.2023 / Ανανεώθηκε: 14:54 - 17.11.2023

Ο «μπομπέρ» της Βίρτους Μπολόνια, Ίφε Λούντμπεργκ, μιλάει στο Sportal για το εκπληκτικό ξεκίνημα της ιταλικής ομάδας στη σεζόν, εξηγεί πόσο σημαντικός παράγοντας στο παιχνίδι του είναι η παρουσία του Λούκα Μπάνκι, ενώ ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από τις συζητήσεις που είχε με τον Παναθηναϊκό στο παρελθόν.

Αν υπάρχει μια ομάδα που κάνει τη διαφορά στο ξεκίνημα της σεζόν, στην φετινή Euroleague, αυτή -χωρίς αμφιβολία- είναι η Βίρτους Μπολόνια. Έπειτα από μια σεζόν γεμάτη σκαμπανεβάσματα, η ομάδα από την Basket City της Μπολόνια όχι απλώς έχει επιστρέψει ψηλά, αλλά το ξεκίνημά της στη σεζόν είναι εντυπωσιακό, μετρώντας 6 νίκες στα πρώτα 8 παιχνίδια της. Κάτι που ελάχιστοι θα προέβλεπαν πριν αρχίσει η διοργάνωση.

Ο Λούκα Μπάνκι έχει καταφέρει να πάρει το μέγιστο από τους παίκτες του και να τους κάνει να βρεθούν στην ίδια σελίδα, ζητώντας ένα πολύ απλό πράγμα: να παίζουν σε κάθε παιχνίδι για τη νίκη. Αυτή είναι και μια σημαντική αιτία πίσω από την εξαιρετική εκκίνηση στην τρέχουσα Euroleague.

Την ίδια ώρα ο Ιταλός κόουτς βλέπει παίκτες-κλειδιά του συνόλου να ηγούνται. Ένας εξ αυτών είναι και ο Ίφε Λούντμπεργκ. Ο Δανός γκαρντ στην δεύτερη σεζόν του στην ομάδα από την Μπολόνια κατάφερε να εδραιώσει την παρουσία του σαν ηγέτης, παρά το γεγονός πως το καλοκαίρι, επί της παρουσίας του Σέρτζιο Σκαριόλο, βρισκόταν με το... 1,5 πόδι εκτός ομάδας. Ο ίδιος έμεινε και έδειξε πόσο κομβικός μπορεί να γίνει στο παιχνίδι της Βίρτους κόντρα στην Αρμάνι, που «φόρτωσε» το αντίπαλο καλάθι με 19 πόντους.

Το Sportal συνάντησε τον εκρηκτικό γκαρντ, ο οποίος μίλησε για τη σεζόν που διανύει με την ιταλική ομάδα, έπλεξε το εγκώμιο του Παναθηναϊκού και των γκαρντ που διαθέτει, ενώ αποθέωσε τον Λούκα Μπάνκι. Παράλληλα, έθεσε τον πήχη της φετινής προσπάθειας και υπογράμμισε πόσο σημαντικό ήταν για τον ίδιο το πέρασμα από το ΝΒΑ και τους Φοίνιξ Σανς.

-Έχετε ξεκινήσει την Euroleague πάρα πολύ καλά με 6 νίκες στα πρώτα 8 παιχνίδια. Όταν ξεκινούσε η σεζόν περιμένατε να είστε τόσο επιδραστικοί σαν ομάδα και να βρίσκεται στην πρώτη τριάδα;

«Δεν θα πω ότι είχαμε συγκεκριμένες προσδοκίες για το πού θα ήμασταν. Πιστεύουμε στην ικανότητά μας σαν ομάδα. Είναι πάντα ενδιαφέρον να βλέπεις τη δυναμική της ομάδας με έναν νέο προπονητή. Μετά από τα πρώτα 2 παιχνίδια υπήρχαν συγκεκριμένες σκέψεις για το πού θα μπορούσαμε να είμαστε, αλλά για εμάς θέλαμε να βγούμε στο παρκέ και να το δείχνουμε κάθε βράδυ. Είναι πολύ καλά για εμάς αυτή τη στιγμή, έχουμε ταιριάξει και θέλουμε να συνεχίσουμε να ρολλάρουμε».

-Αρχίσατε πολύ καλά με κάποιες μεγάλες νίκες, όπως αυτή κόντρα στην Μονακό και την Αρμάνι Μιλάνο, την περασμένη Τρίτη. Θεωρείς ότι δεν έχουμε δει ακόμα τις πραγματικές δυνατότητες της Βίρτους Μπολόνια ή αυτές οι νίκες αποδεικνύουν ποιοι είστε σαν ομάδα;

«Είναι πάντα πολύ καλό να έχεις κάποια στοιχεία για το ποιος είσαι, όσον αφορά την ταυτότητα της ομάδας. Έχουμε παίξει μόνο 8 παιχνίδια μέχρι στιγμής στη σεζόν, έχουμε λίγο-πολύ δείξει τι μπορούμε να κάνουμε, αλλά θεωρώ ότι μπορούμε να βελτιωθούμε σε συγκεκριμένες πτυχές του παιχνιδιού για να παίξουμε όπως θέλουμε. Κοιτάμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά για να βελτιωθούμε».

-Πόσο απολαμβάνεις να παίζεις σε αυτή την ομάδα;

«Το απολαμβάνω πολύ. Υπάρχει περισσότερη ελευθερία σε σχέση με πριν. Η χημεία μας είναι φανταστική. Ο ένας παίζει για τον άλλο και έχουμε κοινούς στόχους. Προσπαθούμε να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι ανεξάρτητα από άλλες πτυχές του αγώνα. Προσπαθούμε να κερδίζουμε και αυτό είναι το πιο σημαντικό».

-Μιλώντας για τη διασκέδαση στο παιχνίδι, πόσο σημαντικός παράγοντας ήταν ο Λούκα Μπάνκι για να είσαι τόσο επιδραστικός και να απολαμβάνεις το παιχνίδι σε αυτή την ομάδα;

«Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ο βασικός λόγος. Φέρνει συγκεκριμένη ενέργεια. Η προσωπικότητά του, η θέλησή του. Μπορείς να δεις όταν είσαι στο παρκέ ότι θέλει να είναι εκεί. Έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Απολαμβάνει που βρίσκεται εκεί. Είναι πάντα ωραίο να παίζεις για κάποιον που σε αφήνει να παίζεις, σε αφήνει να παίζεις με ελευθερία, σε αφήνει να διαβάζεις το παιχνίδι και να παίζεις για κάποιον που το θέλει τόσο πολύ όσο εσύ».

-Είναι λίγο νωρίς στη σεζόν, αλλά πού θα τοποθετούσες τον πήχη για αυτή την ομάδα; Ποιο είναι το πραγματικό ταβάνι της Βίρτους Μπολόνια;

«Δεν είμαι κάποιος που λέει ότι αυτή η ομάδα έχει συγκεκριμένο ταβάνι, αυτή η ομάδα θα πάει τόσο μακριά. Προφανώς έχουμε τον στόχο μας και προσπαθούμε να κερδίσουμε όσο περισσότερο μπορούμε, αλλά ταυτόχρονα κοιτάμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Αυτή είναι η σωστή προσέγγιση που έχουμε. Το απολαμβάνουμε πάρα πολύ αυτή τη στιγμή και έχουμε μομέντουμ. Είναι καλό να το απολαμβάνουμε, να συνεχίσουμε έτσι, να βελτιωνόμαστε και να κοιτάμε μέρα με τη μέρα».

-Έχετε ακόμα ένα δύσκολο εκτός έδρας παιχνίδι, κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Έρχονται από μια δραματική νίκη κόντρα στην Ζαλγκίρις στο ΟΑΚΑ. Τι είδους πρόκληση είναι αυτό το παιχνίδι;

«Προφανώς είναι σπουδαίο παιχνίδι. Το να παίζεις στο ΟΑΚΑ είναι πάντα πολύ δύσκολο, σε πρώτη φάση. Έχουν ένα πολύ ταλαντούχο ρόστερ. Ξέρουμε ότι έχουν ένα νέο ρόστερ, με νέο προπονητή, αλλά δεν αλλάζει πως τελευταία παίζουν πολύ καλά. Θα είναι ένα πολύ καλό παιχνίδι. Ελπίζουμε να πάρουμε τη νίκη, αλλά θα δούμε».

-Θα αντιμετωπίσεις κάποιους γκαρντ τοπ επιπέδου, όπως ο Κώστας Σλούκας, ο Λούκα Βιλντόζα, ο νεοαποκτηθής από τον Παναθηναϊκό, Κέντρικ Ναν. Αυτού του είδους οι αναμετρήσεις πόσο σε βοηθούν να είσαι η καλύτερη εκδοχή σου και να ανεβάζεις το επίπεδο στο παιχνίδι σου;

«Είναι πάντα ωραίο να αντιμετωπίζεις τους καλύτερους. Είναι πάντα ωραία πρόκληση. Προσωπικά μου αρέσουν αυτές οι προκλήσεις. Θα είναι διασκεδαστικό».

-Έχεις παίξει στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, μια ομάδα που διεκδικούσε τον τίτλο στην Ευρωλίγκα. Τώρα στην ομάδα που βρίσκεσαι έχεις εντοπίσει ομοιότητές με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Βίρτους Μπολόνια;

«Μπορέις να το πεις σε κάποιες πτυχές, ναι. Προφανώς η κατάστασή μου, όταν πήγα στην ΤΣΣΚΑ εκείνη την περίοδο ήταν πολύ περίεργη γιατί... έπεσα στην Euroleague πρώτα απ' όλα, αλλά ταυτόχρονα σε μια από τις καλύτερες ομάδες της λίγκας. Έπρεπε να μάθω πώς να είμαι μαζί με βετεράνους της Euroleague όπως ο Ντάνι (Χάκετ) για παράδειγμα, που ήταν σε αυτό το επίπεδο, παίζοντας με τον Τόκο (Σενγκέλια). Είχαμε τόσους πολλούς ταλαντούχους παίκτες σε αυτή την ομάδα. Όλοι καταλάβαιναν την αποστολή, όλοι καταλάβαιναν τον στόχο. Συγκρίνοντας με αυτή την ομάδα η νοοτροπία είναι λίγο-πολύ η ίδια, όσον αφορά το τι θέλουμε να πετύχουμε, αλλά έχουμε λιγότερη εμπειρία. Αλλά αυτό είναι το διασκεδαστικό κομμάτι, επειδή όσο προχωράς την αποκτάς. Παίζοντας παραπάνω παιχνίδια Euroleague με αυτά τα παιδιά στην ομάδα, προσπαθώ να βοηθήσω με την ηγεσία μου, να δείξω την εμπειρία που έχω ως τώρα. Μου αρέσει το μονοπάτι που βρισκόμαστε».

-Ζεις σε μια μπασκετική πόλη όπως η Μπολόνια. Η ενέργεια στην Segafredo Arena πόσο σε βοηθάει να είσαι τόσο επιδραστικός και κυριαρχικός στο παρκέ;

«Βοηθάει πολύ! Έχουμε μερικούς από τους καλύτερους φιλάθλους στην Ευρώπη. Για να είμαι ειλικρινής μαζί σου. Είναι γεμάτοι ενέργεια σε όποια έδρα κι αν παίζουμε. Ακόμα και στα εκτός έδρας, είναι πάντα εκεί. Δεν είχα ανάλογη εμπειρία με αυτό στο παρελθόν. Παίζοντας για φιλάθλους που ταξιδεύουν παντού, είτε για το εγχώριο πρωτάθλημα, είτε μακριά. Είναι πάντα ωραίο να λαμβάνεις αυτή την υποστήριξη και να είναι μαζί σου. Φυσικά σημαίνει πολλά για εμάς να φέρνουν αυτή την ενέργεια».

-Υπέγραψες στη Βίρτους Μπολόνια αμέσως μετά την παρουσία σου στο ΝΒΑ και τους Φοίνιξ Σανς. Μιλώντας για το πέρασμά σου από το ΝΒΑ πόσο πιο ώριμος έγινες σαν παίκτης;

«Έγινα πολύ πιο ώριμος. Ακόμα κι αν ήταν μικρό πέρασμα, έμαθα πολλά για τον εαυτό μου, για τους στόχους μου, για το πώς να προσεγγίζω το παιχνίδι, για το πώς να προσεγγίζω τον εαυτό μου και πώς να εκμεταλλεύομαι κάθε μέρα. Ακόμα κι αν ήταν μικρό πέρασμα, ήταν πολύ σημαντικό για μένα».

-Νιώθεις ότι είσαι ο Ντέβιν Μπούκερ της Βίρτους Μπολόνια;

«Παίζω με τον αριθμό 1, είμαι ανοιχτόχρωμος, αλλά φυσικά δεν μπορώ να συγκριθώ με τον Ντέβιν Μπούκερ. Είναι στην ελίτ. Είναι ένας από τους καλύτερους, αν όχι ο καλύτερος σούτινγκ γκαρντ στο ΝΒΑ. Είναι εντελώς άλλο επίπεδο. Αλλά είναι τρομερός τύπος».

-Για το τέλος έχουμε ερωτήσεις του κοινού. Ζητήσαμε από τους φιλάθλους να κάνουν ερωτήσεις προς εσένα. Η πρώτη ερώτηση είναι από έναν φίλο της ΑΕΚ που ρωτάει τι είδους συμβουλή θα έδινες σε έναν νεαρό παίκτη που ξεκινάει τώρα να παίζει μπάσκετ;

«Να το απολαύσεις, να το κάνεις με πάθος και να πιστεύεις στον εαυτό σου. Μην αφήσεις κανέναν να σου πει ότι δεν είσαι αρκετά καλός για να πετύχεις κάτι. Συνέχισε να δουλεύεις γι αυτό που θέλεις και αυτό θα σε φέρει αν όχι στον στόχο, τουλάχιστον κοντά στον στόχο».

-Η δεύτερη ερώτηση είναι από τον Σπύρο. Ποιο είναι το φαβορί για την φετινή Euroleague κατά την γνώμη σου;

«Είναι δύσκολη ερώτηση. Πάντα θες να φωνάζεις για την ομάδα σου. Εάν δεν πω την ομάδα μου, υπάρχουν συγκεκριμένοι διεκδικητές. Η Ρεάλ Μαδρίτης παίζει πολύ καλά, δεν έχουν χάσει και είναι οι εν δυνάμει πρωταθλητές. Πρέπει πάντα να βάζεις τους πρωταθλητές τουλάχιστον στην κουβέντα. Υπάρχουν πολλές καλές ομάδες και έχει ενδιαφέρον να δεις πώς θα κυλήσει το πράγμα».

-Η επόμενη ερώτηση είναι από τον Νίκο που μας ρωτάει, ποιο ήταν το συναίσθημα να έρθεις από το ΝΒΑ και να προσπαθήσεις να είσαι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη;

«Το συναίσθημα ήταν να προσπαθώ να κάνω μια δήλωση για τον εαυτό μου το πού βρίσκομαι. Θέλω να με αναγνωρίζουν σαν παίκτη. Ξέρω ότι πρέπει να δουλέψω για να συνεχίσω να το κάνω. Έχω συγκεκριμένους στόχους και για να τους πετύχω θα πρέπει να συνεχίσω να δουλεύω».

-Η τελευταία ερώτηση είναι από τον Τάκη, που μας ρωτάει αν ήσουν ποτέ σε συζητήσεις με τον Παναθηναϊκό. Και αν ναι τι πήγε λάθος και δεν έγινε το deal;

«Υπήρξαν επαφές με τον Παναθηναϊκό στο παρελθόν. Υπήρχε ενδιαφέρον, αλλά δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για εκείνες τις επαφές».

-Ήταν την περίοδο που έφυγες από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας πριν πας στο ΝΒΑ; Απλώς για τη διευκρίνηση.

«Ναι!»

Sportal Euroleague Show για το Παναθηναϊκός - Βίρτους Μπολόνια και όλη τη δράση της Παρασκευής