Ο Σχορτσιανίτης στο Sportal: «Όταν πήγα στην Εθνική η μητέρα μου δέχθηκε ρατσιστική επίθεση - Ο Χαρδαλιάς είναι… πιο απαιτητικός από τους προπονητές μου» (vid)
i

© Sportal

Ο Σχορτσιανίτης στο Sportal: «Όταν πήγα στην Εθνική η μητέρα μου δέχθηκε ρατσιστική επίθεση - Ο Χαρδαλιάς είναι… πιο απαιτητικός από τους προπονητές μου» (vid)

Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης άνοιξε τα χαρτιά του στην κάμερα του Sportal, με τον παλαίμαχο σέντερ και υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο με τον συνδυασμό του Νίκου Χαρδαλιά, να λέει πολλά!

Ο Σοφοκλής Σχορτσιανλιτής ήταν, είναι και θα είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ.

Ο «Baby Shaq» είχε μια σπουδαία καριέρα, έπαιξε για χρόνια στην EuroLeague με Ολυμπιακό, Μακάμπι και Παναθηναϊκό, κατέκτησε τίτλους και το κυριότερο, έλαμψε με την Εθνική μας ομάδα.

είναι λογικό λοιπόν πως η θέα του ίδιου στο πλευρό των Σπανούλη, Ζήση, Διαμαντίδη και των υπολοίπων αστέρων της Εθνικής του παρελθόντος να φέρει ενθουσιασμό και να ξυπνήσει αναμνήσεις.

«Ήταν τρομερό το ότι βρισκόμουν ξανά ανάμεσά τους μετά από τόσα χρόνια. Τιμή βασικά. Έχουμε κάνει πολλά μαζί. Ιδρώσαμε τη φανέλα και χαίρομαι που είμαστε μαζί στη νέα προσπάθεια της Εθνικής», τόνισε ο Σχορτσιανίτης, ενώ σε ερώτηση για το εάν θα μπορούσε να συμβεί αυτή η «συστράτευση» με την προηγούμενη διοίκηση της ΕΟΚ ανέφερε:

«Σίγουρα όχι για μένα. Με την προηγούμενη διοίκηση υπήρχε μια τριβή αλλά είμαι χαρούμενος και για την προσπάθεια της τωρινής διοίκησης. Πιστεύω η προσθήκη του Σπανούλη είναι must. Θα δώσει στα νέα παιδιά να καταλάβουν τι σημαίνει να παλεύεις για την Εθνική ομάδα και να δίνεις το 100%. Όλοι μαζί δείχνουμε και τι χρειάζεται. Η νέα γενιά θα κάνει το δικό της ταξίδι και προσπάθεια, αλλά θέλουμε να βάλουμε κι εμείς αυτό το λίγο που χρειάζεται για να πετύχει».

Όσον αφορά τις πρώτες του σκέψεις μετά την πρόσληψη του Βασίλη Σπανούλη στον πάγκο της Εθνικής, δήλωσε ο πως «Σκέφτηκα πως θα είναι ένα δύσκολο ταξίδι, αλλά σίγουρα ο Βασίλης δεν έχει πρόβλημα με τα δύσκολα. Ανθίζει στα δύσκολα και θα τα καταφέρει. Θα δώσει νέα πνοή στην Εθνική».

Η δική του φουρνιά είχε πολλούς τοπ επιπέδου σέντερ. «Σόφο», Παπαδόπουλος, Μπουρούσης και όχι μόνο, απάρτιζαν μια θέση που αποτέλεσε ενα από τα όπλα της Γαλανόλευκης. Σήμερα η κατάσταση δεν είναι όμως ίδια και πίσω από τον Παπαγιάννη δεν έχουμε το ίδιο βάθος. «Δεν πιστεύω πως πάει κάτι λάθος τώρα. Πονάει αυτή η θέση, ναι, όμως σέντερ υπάρχουν. Τώρα με την βοήθεια του Τσαρτσαρή και του Ντικούδη έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για τους ψηλούς. Έχω προσπαθήσει κι εγώ μαζί και βρίσκομαι στις προπονήσεις. Προσπαθούμε να δείξουμε τον τρόπο και να δείξουμε στα παιδιά πώς μπορούν να γίνουν καλύτεροι για να αποδόσουν σε αυτή τη θέση. Ψηλοί υπάρχουν. Όπως είπε και ο Βασίλης, σουτέρ υπάρχουν, παίκτες υπάρχουν αλλά πρέπει να δουλέψουν τα νέα παιδιά. Θέλουν χρόνο και βοήθεια και βάζουμε κι εμείς το λιθαράκι μας».

Το φετινό καλοκαίρι έγινε μεγάλος ντόρος με την μετακίνηση του Σλούκα από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό. ο Σχορτσιανίτης δεν είχε κάνει απευθείας το ταξίδι, όμως έχει παίξει και στους δύο Αιώνιους. «Είναι δύσκολη απόφαση. Τότε βρισκόμουν στο Παλαιό Φάληρο και είχα μια ανησυχία για το δρόμο που κυκλοφορούσα. Ανησυχούσα για την οικογένειά μου. Ίσως η ανησυχία προέρχεται με΄σα από τα γήπεδα. Εντάξει σε καμία περίπτωση δεν συμπεριφέρεται έτσι ο κόσμος εκτός γηπέδου. Όλοι όμως πρέπει να είμαστε επαγγελματίες και να κάνουμε το καλύτερο για εμάς και την οικοογ΄νειά μας. Όταν ο Σλούκας πήρε αυτή την απόφαση του έστειλα μήνυμα. Είναι αντρίκια απόφαση και δύσκολη. Του εύχομαι μόνο τα καλύτερα και ελπίζω στο μέλλον να πάνε όλα καλά».

Πάμε όμως στα δύσκολα. Ο Σοφοκλής δεν είναι ο… κλασικός Έλληνας. Το χρώμα του διαφέρει. Ο ίδιος λοιπόν, μιλώντας στο Sportal, αναφέρθηκε στα δύσκολα χρόνια που πέρασε: «Ήταν δύσκολο. Δεν θα πω ψέματα. Ο ρατσισμός και η έννοια του ρατσισμού. Μεγάλωσα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ήμουν κάτι διαφορετικό και στις περιοχές που μεγάλωσα δεν ήταν διαδεδομένο. Δεν υπήρχαν άλλοι, εκτός από εμένα, τον αδερδό μο7 και την μητέρα μου. Ακόμα και στην Αθήνα ήταν σπάνιο. Δεν πέρασα δύσκολα όπως ο Γιάννης (Αντετοκούνμπο». Πέρασα δύσκολα, αλλά όχι τόσο. Υπήρχαν στιγμές που στεναχωριόμουν γιατί πχ πήγαινα με τον ξάδερφό μου να πούμε τα κάλαντα και μας κλείνανε την πόρτα. Στεναχωριόμουν, αλλά εντάξει. Το άφηνα πίσω μου. Είχα την στήριξη της οικογένειάς μου, των κοντινών μου ανθρώπων και το πέρασα σχετικά εύκολα. Μετά από ένα σημείο άρχισε να γίνεται πιο διαδεδομένος ο ρατσισμός. Ειδικά όταν ξεκίνησα να παίζω στην Εθνική ομάδα έβλεπα κόσμο να είναι εναντίον μου. Το καταλάβαινα, αλλά είχα τη στήριξη της ομάδας, των συμπαικτών μου και το άφησα πίσω μου. Στεναχωριόμουν πάρα πολύ. Ειδικά όταν κάναν επίθεση στη μάνα μου και τον αδερφό μου. Είμαι χαρούμενος που πάμε μπροστά σαν κοινωνία και σαν άνθρωποι. Δεν είναι κάτι που μπορώ να σχολιάσω εύκολα, αλλά πάμε μπροστά. Έχει βελτιωθεί η κατάσταση από τότε. Ο κόσμος δεν είναι τόσο αγνώμον όπως τότε. Σίγουρα χρειάζεται προσπάθεια από όλους, αλλά είναι καλύτερα».

Τέλος, φτάνουμε στο τώρα. Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης κατεβαίνει υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Νίκου Χαρδαλιά στην Αττική. Ο ίδιος λοιπόν, μας μίλησε για το «ναι» που είπε και αποδέχθηκε την πρόταση να ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση. «Ήταν δύσκολο το Ναι. Κάτι που δεν ξέρει πο κόσμος είναι πως όταν η γυναίκα μου ήταν έγκυος και θέλαμε να παντρευτούμε πριν γεννήσει, ο Νίκος Χαρδαλιάς με βοήθησε πάρα πολύ και με τα χαρτιά και με όλα. Με πάντρεψε στην ουσία. Εντάξει δεν ήταν εύκολο, ήταν κάτι που δεν το ξέρω. Δεν είμαι πολιτικός. Ήθελα να βοηθήσω. Θεωρούσα πως μπορώ να βάλω κι εγώ το λιθαράκι για να βοηθήσω την Αθήνα και την περιφέρεια. Πιστεύω ότι κάνουμε πολλή και καλή δουλειά. Ο κύριος Νίκος Χαρδαλιάς είναι απαιτητικός. Κάνουμε όμως καλή δουλειά και θέλω να βοηθήσω όπως μπορώ».

Πέραν των παραπάνω, ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης αναφέρθηκε επίσης στα:

  • Στον Σακίλ Ο’Νίλ
  • Στο απωθημένο που… δεν έχει για το NBA
  • Στον απαιτητικό Νίκο Χαρδαλιά
  • Στα όσα φέρνει ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης στην αυτοδιοίκηση

Αυτά και άλλα πολλά στο απολαυστικό βίντεο του Sportal: