Πομάσκι στο Sportal: «Τζόρνταν του στίβου ο Τεντόγλου - Μόνο για τον Ολυμπιακό γυρίζω στο ποδόσφαιρο» (vid)

Στέφανος Αβραμίδης 11:56 - 29.03.2024 / Ανανεώθηκε: 18:41 - 29.03.2024

Ο προπονητής - «Μίδας» του ελληνικού στίβου μας υποδέχεται στο σπίτι του, αφηγείται την ιστορία του από τη μέρα που ήρθε στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα, αναλύει τη φιλοσοφία που τον έφτασε μέχρι εδώ και…αποκαλύπτει την πραγματική κλίση του συλλέκτη μεταλλίων Μίλτου Τεντόγλου!

Αν οι επιτυχίες του ελληνικού στίβου τα τελευταία τριάντα χρόνια είχαν ένα και μόνο πρόσωπο αυτό σίγουρα θα ήταν του Γιώργου Πομάσκι! Γεννημένος στο Πλέβεν της Βουλγαρίας αλλά πολίτης των Βαλκανίων τώρα πια, όπως ο ίδιος δηλώνει, ήρθε στη χώρα μας πριν από 36 χρόνια για να μείνει!

Και έμεινε…πιστός στη νοοτροπία και την φιλοσοφία που τον χαρακτήριζε από τα χρόνια που ο ίδιος δοκιμαζόταν στο ταρτάν! Πιστός στην αναζήτηση του μέγιστου, του άπταιστου, του τέλειου, αν υπάρχει τέτοιο και στον αθλητισμό! Ήταν άλλωστε αυτές ακριβώς οι ανησυχίες και το….ανικανοποίητο για τις δικές του επιδόσεις που τον οδήγησαν σε ηλικία μόλις 28 ετών να σταματήσει το τριπλούν και να αναλάβει το ρόλο του προπονητή!

Και πόσο καλά έκανε, ιδίως αν εξετάσουμε τα πράγματα από την πλευρά του εθνικού μας συμφέροντος, αλήθεια! Γιατί μπορεί ο ίδιος να έχει μόλις τρία μετάλλια να επιδείξει, οι προπονητές μόλις πριν από λίγα χρόνια θεωρήθηκαν…άξιοι αυτής της τιμής, αλλά αυτά που έχει «φροντίσει» να φορέσουν στο στήθος οι αθλητές και οι αθλήτριές μας είναι έως και αναρίθμητα!

Σπύρος Βασδέκης, Νίκη Ξάνθου, Βούλα Τσιαμήτα, Βούλα Πατουλίδου, Λάμπρος Παπακώστας, Λούης Τσάτουμας και τώρα πια Βούλα Παπαχρήστου και Μίλτος Τεντόγλου μερικοί μόνο από όσους οδήγησε σε…χαλκό, ασήμι και χρυσό, και συνεχίζει! Πάντα με την ίδια διάθεση αλλά και με αδιαπραγμάτευτες αρχές, συνέπεια και πειθαρχία πάνω από όλα! Έτσι έμαθε, έτσι πορεύεται, έτσι…φεύγει, παραιτείται όπως ο ίδιος λέει, με χαρακτηριστική άνεση μόλις διαγνώσει πως ο αθλητής δε θέλει, ή δεν μπορεί, να συνεργαστεί! Αλλά και με την ίδια άνεση γυρνάει, όπως ακριβώς θα γυρνούσε και στο ποδόσφαιρο ΜΌΝΟ για τον αγαπημένο του Ολυμπιακό!

Ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν έχει χρειαστεί, πιθανότατα δε θα χρειαστεί και στο μέλλον, με τον πολυπρωταθλητή Τεντόγλου, τελευταία επιτυχία τους το χρυσό στο Παγκόσμιο Κλειστού Στίβου στη Γλασκώβη. Με τον ψυχρό εκτελεστή, όπως χαρακτηρίζει τον Μίλτο, να μην χρειάζεται αυτή τη φορά kosta να φτάσει στο αγαπημένο του έκτο άλμα, όπως στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, αλλά να βάζει από νωρίς ο ίδιος τον πήχη στους υπόλοιπους!

Το 8.22 που πήδηξε από την πρώτη κιόλας προσπάθειά του άντεξε μέχρι το τέλος! Όχι κι άσχημα για κάποιον που το αγώνισμά του, το είπε ο Πομάσκι και μας άφησε άφωνους, δεν είναι το μήκος αλλά το τριπλούν! Το Παρίσι είναι πολύ κοντά για μια τέτοια θεαματική…μετάβαση αλλά στη συνέχεια, αν η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου επιμείνει στις ανεπιθύμητες για τους δυο τους αλλαγές, τίποτα δεν αποκλείεται!

Λέτε το 8.22 να γίνει…18.22; Ποτέ μη λες ποτέ!