Ο Σενγκέλια στο Sportal: Το φλερτ με τον Παναθηναϊκό, η υπόκλιση σε Ολυμπιακό & τα παϊδάκια στη Σύρο (vid)

Aχιλλέας Μαυροδόντης 12:17 - 07.03.2024 / Ανανεώθηκε: 12:17 - 07.03.2024

Ο Τόκο Σενγκέλια ανοίγει τα χαρτιά του στο Sportal για το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι, αποθεώνει τον Ολυμπιακό, σχολιάζει την πορεία της Βίρτους, ενώ μοιράζεται μαζί μας δύο ιστορίες από το παρελθόν του, μια όταν ετοιμαζόταν να πάει στους Σικάγο Μπουλς και άλλη μια από μια ταβέρνα της Σύρου!

Ο Τόκο Σενγκέλια ήταν ένα από τα πιο «καυτά» ονόματα του καλοκαιριού, με τον Γεωργιανό να «παίζει» δυνατά για τον Παναθηναϊκό.

Παρόλα αυτά, εν τέλει παρέμεινε στη Βίρτους, με τον ίδιο, όσο κι αν προσπαθήσαμε να μάθουμε κάτι περισσότερο, να μην σχολιάζει την υπόθεση στη μεγάλη που έδωσε στο Sportal. Βέβαια, μπορεί να μην είχαμε ατάκα για αυτό, αλλά είχαμε αρκετές άλλες.

Ο Τόκο Σενγκέλια στάθηκε μπροστά στην κάμερα του Sportal και μίλησε για τον Παναθηναϊκό, την ποιότητα του Ολυμπιακού, την απίθανη πορεία της Βίρτους στη φετινή Euroleague, ενώ μοιράστηκε μαζί μας και ιστορίες από το παρελθόν, με τον ίδιο να μας αποκαλύπτει ότι είχε ζητήσει το νούμερο 23 όταν πήγε στους Σικάγο Μπουλς, ενώ στάθηκε και στα… παϊδάκια που έφαγε στη Σύρο με τον Γιάννη Μπουρούση.

Χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, ο Τόκο Σενγκέλια στην κάμερα του Sportal…

-Η πρώτη ερώτηση νομίζω πως είναι η πιο απλή από όλες. Θα παίξεις αύριο;

-Ναι. Θα παίξω.

-Γιατί ξέρεις, είχαμε τις φήμες για τον τραυματισμό σου και δεν ξέραμε εάν θα ταξιδέψεις ή όχι.

-Γύρισα τον αστράγαλό μου αλλά ευτυχώς δεν ήταν τελικά κάτι σοβαρό. Έκανα την πρώτη μου προπόνηση χτες. Σήμερα την δεύτερη και θα παίξω αύριο.

Τόρνικε Σενγκέλια © 2023 EuroLeague Basketball

-Το όνομά σου γράφτηκε πολλές φορές στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Νομίζω το ξέρεις αυτό. Λόγω της κατάστασης με τον Παναθηναϊκό και εσένα. Μπορείς να μας ξεκαθαρίσεις τι συνέβη; Γιατί υπήρχαν οι αναφορές και οι φήμες πως είχες προφορική συμφωνία με τους Πράσινους, αλλά η Βίρτους δεν ήθελε να σε αφήσει να φύγεις.

-Θα προτιμούσα να αφήσω το παρελθόν στο παρελθόν. Είχα ευκαιρίες να συζητήσω για αυτό από τότε που συνέβη και τώρα είμαι συγκεντρωμένος στη Βίρτους και στο αυριανό παιχνίδι.

-Ήταν η πρώτη φορά που κάποια ελληνική ομάδα σε προσέγγισε για να κάνει συμφωνία μαζί σου;

-Όχι.

-Οπότε είχες πρόταση από τον Ολυμπιακό παλιά;

-Δεν το είπα αυτό. Πάντως δεν ήταν η πρώτη φορά.

-Περίμενες να έχεις μια τέτοια σεζόν με τη Βίρτους και να έχετε τόσο μεγάλη επιτυχία;

-Είμαστε ανταγωνιστικοί παίκτες και κάθε φορά που ξεκινά μια σεζόν περιμένουμε το καλύτερο. Πιστεύω πως φέτος παίζουμε εξαιρετικό μπάσκετ μέσα στη σεζόν και ατομικά και ως ομάδα, όμως έχουμε ακόμα πολλά ματς για να δούμε εάν είμαστε πράγματι διεκδικητές του Final 4. Είναι δύσκολο, αλλά αυτό που μου αρέσει περισσότερο σε αυτή την ομάδα είναι ότι παλεύουμε κάθε παιχνίδι και προσπαθούμε να βάλουμε τους εαυτούς μας σε θέση διεκδικητή.

-Ξέρω πως είσαι ταπεινός, όμως ονειρεύεσαι το να βρεθείς στο Final 4;

-Έχω βρεθεί στο Final 4. Ονειρεύομαι να το κερδίσω. Κάθε παίκτη που θα ρωτήσεις θα σου πει πως αφού έφτασες στο Final 4 γιατί να μην το κερδίσεις κιόλας; Είναι αυτό το «κλισέ» το να κάνεις μεγάλα όνειρα και αυτό είναι το δικό μου.

Τόρνικε Σενγκέλια © Intime

-Είσαι ένας πραγματικός στρατιώτης της Εθνικής Γεωργίας. Μπορείς να μας δώσεις τη γνώμη σου για την απόφαση της FIBA και της Ευρωλίγκας να δημιουργήσουν αυτό το κενό για να μπορούν οι παίκτες να παίξουν στα παράθυρα;

-Αυτό που μπορώ να πω είναι πως χαίρομαι που προσπαθούν αν βρουν τρόπο για να το κάνουν πιο εύκολο για τους παίκτες. Την ίδια στιγμή όμως και το λέω έχοντας περάσει από αυτά και έχοντας εμπειρία, είναι ακόμα μακριά από το να το κάνει ακόμα πιο εύκολο και λιγότερο αγχωτικό για τα σώματα των αθλητών. Τα παράθυρα γίνονται μέσα στη σεζόν, όπου η πίεση και η ένταση είναι το κατακόρυφο. Οπότε δεν είναι εύκολο να το κάνεις. Είναι όμως κάτι για το οποίο είμαι υπερήφανος και δεν το βλέπω έτσι, πρέπει όμως να κοιτάξουμε την πραγματικότητα και αυτή είναι πως προσπαθούν, πράγμα που το χαιρετάω, όμως υπάρχει χώρος για βελτίωση και ελπίζω να βρούμε κοινό έδαφος.

-Θέλω να κοιτάξεις λίγο το παρελθόν σου και τα χρόνια σου στο Σικάγο. Είναι αλήθεια πως είχες ζητήσει τον αριθμό 23 όταν πήγες εκεί;

-Με κάλεσαν πριν την ανταλλαγή και μιλήσαμε για το πώς με βλέπουν στην ομάδα, τι τους άρεσε σε εμένα και τι ήθελαν να αλλάξω στο παιχνίδι μου. Και στο τέλος της συζήτησης με ρώτησαν ποιο νούμερο θα ήθελα. Εγώ έκανα πλάκα και τους είπα πως θέλω το 23. Μου είπαν «οκ, κανένα πρόβλημα». Κλείσαμε το τηλέφωνο και αναρωτιόμουν τι συμβαίνει. Μετά από 30 δευτερόλεπτα με κάλεσαν και μου είπαν «μην μας κάνεις να χάσουμε τη δουλειά μας, διάλεξε έναν άλλον αριθμό». Και διάλεξα το νούμερο 7.

-Γιατί δεν προσπάθησες να επιστρέψεις στο ΝΒΑ;

-Για να είμαι ειλικρινής υπήρχαν πολλές ευκαιρίες μετά τα πρώτα μου χρόνια στη Μπασκόνια. Αναπτύχθηκα ως παίκτης, ωρίμασα και υπήρχαν πολλές ευκαιρίες σχεδόν κάθε καλοκαίρι. Όμως όταν κοιτούσα τα ρόστερ των ομάδων που ενδιαφερόντουσαν δεν έβλεπα τον εαυτό μου να παίζει πολύ. Και για να αφήσω αυτό που έχτιζα εδώ στην Ευρώπη και να πάω σε μια αμφίβολη κατάσταση που δεν θα ήξερα αν παίζω ή όχι δεν το βρήκα λειτουργικό. Επέλεξα αυτό το μονοπάτι και είμαι χαρούμενος για αυτό.

-Έχεις μεγάλη εμπειρία με Έλληνες προπονητές. Είχες τον κόουτς Ζούρο και τον κόουτς Λιμνιάτη στην Εθνική ομάδα, τον κόουτς Ιτούδη στην ΤΣΣΚΑ. Μπορείς να μας πεις για την εμπειρία σου με εκείνους;

-Σπουδαίοι προπονητές. Οι γνώσεις τους στο μπάσκετ είναι πολλές. Έχουν διαφορετικές προσωπικότητες. Κανείς δεν μπορεί να είναι ίδιος με τον άλλον. Όμως χάρηκα που έπαιξα για κάθε έναν από αυτούς.

-Πες μου τη γνώμη σου για τον Ολυμπιακό. Είναι φυσικά ο αντίπαλός σας στο αυριανό παιχνίδι και μια ομάδα που έχασε τον καλύτερο πάουερ φόργουορντ της περασμένης σεζόν στην Euroleague, τον Σάσα Βεζένκοφ, που παίζει στην ίδια θέση με εσένα, αλλά και πάλι κατάφερε να είναι στις κορυφαίες θέσεις.

-Αυτό νομίζω πως λέει πολλά για το σύστημά τους. Έφυγε από την ομάδα ο καλύτερός τους παίκτης και παραμένουν διεκδικητές, συνεχίζουν να παίζουν με τον ίδιο τρόπο. Δεν άλλαξαν τίποτα. Απλά άλλαξαν θέσεις σε κάποιους παίκτες. Αυτό λέει πολλά για την κουλτούρα, την τακτική και την μεγάλη ποιότητα που έχουν εδώ.

-Τώρα ας χαλαρώσουμε την συζήτηση λίγο. Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως εσύ με τον Μπουρούση καταναλώσατε μεγάλες ποσότητες παϊδάκια στη Σύρο. Τι έχεις να πεις για αυτό;

-Περάσαμε πολύ όμορφα τότε. Θέλω αρχικά να κάνω shout outs στον Πρίντεζη. Μας κάλεσε στο τουρνουά του στη Σϋρο και αγαπώ τον Μπουρούση. Ήταν συμπαίκτης μου στην Μπασκόνια ένα χρόνο πριν τη Σύρο. Περάσαμε όμορφα εκεί.

-Παϊδάκια στην Ελλάδα ή πίτσα στην Μπολόνια;

-Μην με βάζεις σε μπελάδες φίλε. Διαλέγω και τα δύο.