Το match up της Κωνσταντινούπολης που θα επηρεάσει την κόντρα του Παναθηναϊκού με την Φενέρμπαχτσε

Το match up της Κωνσταντινούπολης που θα επηρεάσει την κόντρα του Παναθηναϊκού με την Φενέρμπαχτσε

Γιώργος Γαβριλάκης 16:58 - 17.10.2023 / Ανανεώθηκε: 17:14 - 17.10.2023

Στην ατομική «μονομαχία» του Μάρκο Γκούντοριτς με τον Μάριους Γκριγκόνις εντοπίζει η EuroLeague το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο ματς του Παναθηναϊκού με την Φενέρμπαχτσε στην Τουρκία και μπορεί ο Σέρβος να έχει καλύτερη προϊστορία, αλλά για τον Λιθουανό φυσάει... ούριος άνεμος.

Μοιραία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, για το ματς του Παναθηναϊκού στην έδρα της Φενέρμπαχτσε, είναι ο οικοδεσπότης, Γιώργος Παπαγιάννης. Υπάρχουν κι άλλοι πρώην «πράσινοι» στην ομάδα, όπως ο Νικ Καλάθης, αλλά και ο κόουτς Δημήτρης Ιτούδης, μόνο που για τον διεθνή σέντερ είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει την τέως ομάδα του. Οι άλλοι έχουν ανάλογες εμπειρίες και μάλιστα πολλαπλών ετών. Επίσης, η σύνδεση του Παπαγιάννη με τον Παναθηναϊκό (και η αγωνιστική, αλλά και η συναισθηματική) τον τοποθετεί ακόμα πιο κοντά στο... επίκεντρο. 

Οι «μάχες» του με τον Ματίας Λεσόρ, τον Αλεξάντερ Μπαλτσερόφσκι, ακόμα και με τον τέως παίκτη της Φενέρμπαχτσε, Κώστα Αντετοκούνμπο, θα επηρεάσουν το παιχνίδι σε μεγάλο βαθμό ή τουλάχιστον είναι ικανές να το κάνουν, Υπάρχει όμως, άλλη μία εστία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και αυτή έχει να κάνει με το match up του Μάριους Γκριγκόνις με τον Μάρκο Γκούντοριτς. Μάλιστα, αυτό το... ζευγάρι επέλεξε η EuroLeague για να το χαρακτηρίσει το πιο κρίσιμο όλων στη συγκεκριμένη αναμέτρηση για την τρίτη αγωνιστική της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. 

Μάλιστα, υπάρχει και... προϊστορία μεταξύ των δύο. Συγκεκριμένα τα τελευταία πέντε χρόνια, από τη σεζόν 2018-19 και μετά έχουν συναντηθεί οκτώ φορές. Σε όλες αυτές τις συναντήσεις ο Γκούντουριτς φορούσε τη ριγέ φανέλα της ομάδας από την Κωνσταντινούπολη, ενώ ο Λιθουανός έχει βρεθεί απέναντι στον Σέρβο με τρεις διαφορετικές ομάδες. Αρχικά με την Ζαλγκίρις Κάουνας, ακολούθως με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και από το καλοκαίρι του 2022 με τον Παναθηναϊκό

© EuroLeague Basketball

Σε αυτές τις οκτώ συναντήσεις λοιπόν, ο Μάρκο Γκούντουριτς τα έχει πάει... απείρως καλύτερα από τον Μάριους Γκριγκόνις, καθώς μετράει μέσο όρο 10,3 πόντους με 55,6% στα σουτ τριών πόντων. Την ίδια ώρα ο Λιθουανός έχει να επιδείξει 6,4 πόντους με 17,4% στο τρίποντο. Βέβαια έχει περισσότερες ασίστ (2,5 έναντι 2) αλλά τα 4/23 μακρινά σουτ, χαλάνε, ίσως να στρεβλώνουν κιόλας την εικόνα του. 

Ο Λιθουανός ήταν ένας από τους παίκτες που... επιβίωσε το καλοκαίρι στο ρόστερ που συνέθεσε ο Εργκίν Αταμάν και ήδη έχει κάνει τον Τούρκο κόουτς πολύ ικανοποιημένο από την τελική του εισήγηση στη διοίκηση ώστε να συνεχίσει στην ομάδα. Μάλιστα, ακόμα και ο Παναθηναϊκός -σύμφωνα και με την εικόνα που προσέφερε ο Αταμάν- «κόψει» έναν παίκτη ο Λιθουανός έχει... στρογγυλοκαθίσει στο rotation και δεν δείχνει διατεθειμένος να μετακινηθεί. Αυτό που έχει σκοπό να κάνει είναι να ηγηθεί, όπως έπραξε στο ματς με το Περιστέρι και κατέληξε ως MVP της αγωνιστικής στην Basket League -παρέα με τον Φρίντρικσον του ΠΑΟΚ φυσικά. 

Ο Γιώργος Παπαγιάννης στο Sportal: «Με πείραξαν όσα άκουσα για την οικογένειά μου, σωστό περιβάλλον για εμένα η Φενέρ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

13:15 - 17.10.2023

Ο Γιώργος Παπαγιάννης στο Sportal: «Με πείραξαν όσα άκουσα για την οικογένειά μου, σωστό περιβάλλον για εμένα η Φενέρ»

Ο Γιώργος Παπαγιάννης ανοίγει την καρδιά του στο Sportal και μιλάει για όλα. Η μετάβαση στη Φενέρμπαχτσε, οι στόχοι του, το κεφάλαιο Παναθηναϊκός και όχι μόνο.

Εντός της EuroLeague πάντως, ο Γκριγκόνις στα πρώτα δύο ματς έχει 14 πόντους με 41,7% στα τρίποντα και με 27 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα. Κανένας παίκτης του Παναθηναϊκού δεν έχει σκοράρει περισσότερους από αυτόν σε σύνολο πόντων (28), ούτε σε εύστοχα τρίποντα (5). Την ίδια ώρα ο Γκούντουριτς έχει 10,5 πόντους (21 συνολικά δηλαδή) σε 20 λεπτά συμμετοχής μέσο όρο και 1/9 τρίποντα, ενώ έχει μοιράσει μόλις δύο ασίστ και στα δύο παιχνίδια. Ο τραυματισμός του Τάιλερ Ντόρσεϊ όμως, τον τοποθετεί σε ηγετικό ρόλο και ο κόουτς Ιτούδης περιμένει περισσότερα απ' όσα στα πρώτα του ματς.