Οι τίτλοι, οι ίντριγκες, η καρδιά του, τα ψέματα της Ρεάλ: Η Μαδρίτη θα ζει πάντα με τον μύθο του Πάμπλο Λάσο
i

© Sonia Canada/Getty Images

Οι τίτλοι, οι ίντριγκες, η καρδιά του, τα ψέματα της Ρεάλ: Η Μαδρίτη θα ζει πάντα με τον μύθο του Πάμπλο Λάσο

Aχιλλέας Μαυροδόντης 11:35 - 23.02.2023 / Ανανεώθηκε: 12:42 - 23.02.2023

Η ιστορία του Πάμπλο Λάσο στη Μαδρίτη τα είχε όλα. Πολλούς τίτλους, ακόμα περισσότερη αγάπη, αλλά και ένα τέλος που δεν άρμοζε σε κανέναν από τους δύο.

Ο Πάμπλο Λάσο είχε μια σχέση αγάπης με τους ανθρώπους της Ρεάλ. Πολλοί παίκτες μεγαλούργησαν στα χέρια του, ενώ ο Τσους Ματέο (νυν προπονητής της Ρεάλ) ήταν στο πλευρό του για πολλά χρόνια. Αποχώρησε τον περασμένο Ιούλιο από τη Ρεάλ, καθώς, σύμφωνα με τον σύλλογο, η υγεία του δεν ήταν σε επίπεδο που να του επιτρέπει να προπονεί.

Βέβαια, τα πράγματα δεν έγιναν όπως θα έπρεπε για τον Λάσο στη Ρεάλ, ακόμα και έτσι. Ο Πάμπλο Λάσο είναι μέρος της ιερής τριάδας των θρύλων του πάγκου της Ρεάλ Μαδρίτης. Οι άλλοι δύο είναι ο Πέδρο Φερνάντεζ, ο οποίος είναι μέλος του Hall of Fame και ο Λόλο Σάινθ, που είναι καθ' οδόν προς αυτό.

Λάσο: «Θέλω να κοουτσάρω αύριο»
EUROLEAGUE

18:52 - 22.02.2023

Λάσο: «Θέλω να κοουτσάρω αύριο»

Ο Πάμπλο Λάσο βρίσκεται στην επικαιρότητα λόγω της εμπλοκής του ονόματός του με τον Παναθηναϊκό και σε δηλώσεις που έκανε στην Ισπανία τόνισε ότι θέλει να επιστρέψει άμεσα στους πάγκους.

Δεδομένου αυτού του πλαισίου και ρίχνοντας μια απλή ματιά στην τροπαιοθήκη του, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι δεν είχε καν τελετή αποχαιρετισμού στη Ρεάλ Μαδρίτης. Παραμένει βέβαια άγνωστο αν του το έχει προσφέρει ο Φλορεντίνο Πέρεθ και παράλληλα ο ίδιος ο Λάσο δύσκολα θα το δεχόταν, αλλά είναι τουλάχιστον περίεργο. Στην πραγματικότητα, ο φετινός ημιτελικός του Copa del Rey στον οποίο βρέθηκε ο Λάσο, ήταν ο πρώτος που τον είδαμε στις εξέδρες να παρακολουθεί την πρώην ομάδα του.

Το καλοκαίρι οι δύο πλευρές αντάλλαξαν σκληρούς χαρακτηρισμούς. Πολύ σκληρούς. Και όχι ιδιωτικά. Η Ρεάλ άφησε να εννοηθεί πως απομακρύνει τον Λάσο για λόγους υγείας. Ο Λάσο βγήκε με επίσημη συνέντευξη Τύπου και είπε πως είναι καλά και ότι η Ρεάλ ψεύδεται

Ας πιάσουμε λίγο τα πράγματα με χρονολογική σειρά. Στις 5/6 του 2022 ο Λάσο μπαίνει εσπευσμένα στο νοσοκομείο μετά από καρδιακό επεισόδιο. Στις 4/7 του ίδιου έτους, η Ρεάλ ανακοινώνει το τέλος της συνεργασίας τους. 

Επί της ουσίας λοιπόν, το καρδιακό επεισόδιο που υπέστη τον ανάγκασε να αλλάξει συνήθειες -απόδειξη ότι ήταν σοβαρό - αλλά λειτούργησε και ως πρόσχημα για να μπει τέλος σε μια μη βιώσιμη σχέση.

Η αποχώρησή του ήταν τόσο αινιγματική, όσο ήταν και η άφιξή του στο κλαμπ. Δεν ήταν η πρώτη επιλογή, ούτε ήταν αναμενόμενο και μάλιστα, η πρόσληψή του επικρίθηκε πολύ από τον Τύπο και τους οπαδούς. Ωστόσο, του πήρε μόνο μερικά παιχνίδια για να δείξει ότι αυτή η ομάδα έπαιξε διαφορετικά και ότι, με χρόνο για δουλειά, υπομονή και σταθερότητα, θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για κάτι πολλά υποσχόμενο. 

Ο Πάμπλο Λάσο ανεβάζει τον πήχη όχι μόνο στις ομάδες, αλλά και στα λογιστήρια
EUROLEAGUE

08:50 - 23.02.2023

Ο Πάμπλο Λάσο ανεβάζει τον πήχη όχι μόνο στις ομάδες, αλλά και στα λογιστήρια

Ο Παναθηναϊκός περιμένει να τελειώσει το... βασανιστήριο της τρέχουσας σεζόν και για να ανοικοδομηθεί ολοκληρωτικά το καλοκαίρι. Γι' αυτή τη διαδικασία θα ήθελε πολύ τον ρόλο του καθοδηγητή να τον αναλάβει ο Πάμπλο Λάσο. Με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό...

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα του Λάσο στη ζωή του στη Μαδρίτη; Η σχέση με τον Χουάν Κάρλος Σάντσες, τον επικεφαλής του τμήματος μπάσκετ. Στην πραγματικότητα ο ίδιος ο Λάσο πρόσφατα αναγνώρισε αυτό που ήταν γνωστό σε όλους: διατηρεί καλές σχέσεις με τον Τσους Ματέο, τους παίκτες και τον Φλορεντίνο Πέρεθ, αλλά έχει «μηδενική επαφή» με τον Σάντσες.

Οι λόγοι δεν είναι λίγοι. Από ασυμφωνίες στις υπογραφές παικτών, όπως ο Λαπροβιτόλα ή ο Ερτέλ, που ο Λάσο δεν ήθελε, μέχρι τις προσπάθειες απόλυσής του. Ο Σάντσες προσπάθησε για πρώτη φορά να απολύσει τον Λάσο το 2014, όταν η Ρεάλ Μαδρίτης έχασε τον τίτλο του πρωταθλήματος ACB.

Μετά την αποβολή των βοηθών το μόνο που χρειαζόταν ήταν η παραίτηση του Λάσο για να αναλάβει τον πάγκο ο Φώτης Κατσικάρης. Ίσως, αν δεν υπήρχε το Παγκόσμιο Κύπελλο και η δέσμευση του πρώην προπονητή της Ελλάδας στην εθνική ομάδα, η πρόσφατη ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης να ήταν διαφορετική. 

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρώην προπονητής της Εθνικής μας εκείνο το διάστημα ήταν ήδη στην Μαδρίτη και περίμενε να υπογράψει, κάποια δεδομένα της εποχής στη Ρεάλ και κυρίως το γεγονός πως λόγω του Παγκόσμιου η «Βασίλισσα» θα έμενε χωρίς τον χεντ κόουτς της στους πρώτους δύο μήνες της προετοιμασίας, δεν επέτρεψε να προχωρήσει η υπόθεση. Η Ρεάλ βέβαια στη συνέχεια είχε μια καταπληκτική σεζόν, φτάνοντας μέχρι την κορυφή της Ευρώπης, μετά τη νίκη της στον τελικό της Euroleague επί του Ολυμπιακού

Η δεύτερη απόπειρα απόλυσης έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο. Στο χειρότερο σερί αποτελεσμάτων της εποχής Λάσο, ο Σάντσες προσέγγισε τους Τσάβι Πασκουάλ και Αντρέα Τρινκιέρι. Ο προπονητής μπόρεσε να αλλάξει την κατάσταση και η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε την ACB, ενώ έφτασε σε απόσταση δύο μόλις πόντων από το να γίνει πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ωστόσο, ένα πρωινό του Ιουλίου, χωρίς κανείς να το περιμένει, ο Λάσο απολύθηκε με την κατάσταση της υγείας του να αποτελεί την αιτία.

Πλέον, με το καρδιακό επεισόδιο να ανήκει στο παρελθόν με περίπου οχτώ μήνες να έχουν περάσει από τότε, ο Λάσο είναι έτοιμος να επιστρέψει και να γίνει ξανά κόουτς στο επίπεδο της Euroleague. Είναι δεδομένο λοιπόν πως, εάν τα πράγματα πάνε καλά, ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει ξανά, μετά από καιρό, έναν προπονητή από το πάνω ράφι της διοργάνωσης. Το αν θα πετύχει, θα το δούμε στην πορεία…