Τουρκία: Παραιτήθηκε διαιτητής του αγώνα Φενέρ - Εφές ως ένδειξη αυτοσεβασμού

Εφές - Φενέρμπαχτσε

i

Glomex

Τουρκία: Παραιτήθηκε διαιτητής του αγώνα Φενέρ - Εφές ως ένδειξη αυτοσεβασμού

Sportal newsroom 16:28 - 09.06.2023 / Ανανεώθηκε: 17:03 - 09.06.2023

Ο Αϊτούνγκ Εκτί, ένας από τους διαιτητές που συμμετείχαν στον 3ο αγώνα της Εφές με τη Φενερμπαχτσέ, πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από τη διαιτησία, μετά την απάντηση της Τουρκικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης στην ανακοίνωση της Φενέρ, η οποία έκανε παράπονα μετά την ήττα της.

Στο 3ο παιχνίδι των ημιτελικών του τουρκικού πρωταθλήματος, η Αναντολού Εφές αναδείχθηκε νικήτρια με 97-91, παίρνοντας προβάδισμα στη σειρά best-of-5 με 2-1. Μετά τον αγώνα, η Φενέρμπαχτσε εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τη διαιτησία και εξέδωσε ανακοίνωση για την απόδοση των διαιτητών.

Στη συνέχεια, η Τουρκική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (TBF) δήλωσε ότι η τριάδα των διαιτητών (Εκτί, Γιλμάζ και Ουνάλ) δεν θα διευθύνουν άλλους αγώνες μέχρι το τέλος της σεζόν.

Στη συνέχεια, ο Εκτί ανακοίνωσε την αποχώρησή του ως απάντηση στην απόφαση της TBF.

Στη δήλωσή του ο Τούρκος αναφέρει:

«Μετά από 30 χρόνια που υπήρξα διεθνής διαιτητής στην Τουρκική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, λυπάμαι για το επάγγελμα του διαιτητή και απορρίπτω την απόφαση της ομοσπονδίας να «ξεκουράσει τους διαιτητές μέχρι το τέλος της σεζόν».

Αυτή η απόφαση είχε σκοπό να τιμωρήσει τα λάθη που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του αγώνα Αναντολού Εφές-Φενερμπαχτσέ στα ημιτελικά του τουρκικού πρωταθλήματος, επομένως ενημερώνω το κοινό ότι τερματίζω την καριέρα μου ως ένδειξη σεβασμού.

Ο όρος «απόφαση του διαιτητή που επηρεάζει την έκβαση του αγώνα» είναι απαράδεκτος για εμάς, καθώς η ευθύνη μας ως διαιτητές είναι να διασφαλίζουμε τον θεμιτό ανταγωνισμό. Ωστόσο, η διοίκηση της Φενέρμπαχτσε επιμένει στην επιβολή πιο σημαντικών κυρώσεων.

Λαμβάνοντας αυτή την απόφαση, πρωταρχικό μέλημά μου είναι να διαφυλάξω την ακεραιότητα του επαγγέλματος του διαιτητή, το οποίο έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από την αντίληψη ότι η έκβαση του προαναφερθέντος αγώνα δεν καθορίστηκε από τεχνικούς παράγοντες.

Λυπάμαι που η επί δεκαετίες αφοσίωσή μου στην εκπλήρωση του καθήκοντός μου ως αμερόληπτου διαιτητή, έναν ρόλο που επέλεξα με απόλυτο σεβασμό για τους προκατόχους μου, δεν κατέληξε στο αποτέλεσμα που του άξιζε. Παρ' όλα αυτά, αισθάνομαι επίσης την ευθύνη να καθαρίσω το επάγγελμα από αυτόν τον λεκέ με τρόπο που αρμόζει στην αυτοθυσία μου.

Με επίκεντρο τις ανθρώπινες ηθικές αξίες και τα αθλητικά ήθη, εύχομαι στους συναδέλφους μου διαιτητές πολλές επιτυχημένες σεζόν στο μέλλον, όπου δεν θα χρειάζεται να δικαιολογούν τον εαυτό τους και τις αποφάσεις τους στις ομοσπονδίες και τις ομάδες, αλλά θα παραμείνουν αποκλειστικά υπόλογοι στους Διεθνείς Κανονισμούς του Μπάσκετ».