Η καρδιά του σταμάτησε να χτυπά για μια ώρα, σώθηκε από θαύμα και στα 36 του έγινε πρωταθλητής του NBA!

Τζεφ Γκριν

i

Τζεφ Γκριν / Print Screen

Η καρδιά του σταμάτησε να χτυπά για μια ώρα, σώθηκε από θαύμα και στα 36 του έγινε πρωταθλητής του NBA!

Aχιλλέας Μαυροδόντης 20:44 - 14.06.2023 / Ανανεώθηκε: 21:43 - 14.06.2023

Ο Τζεφ Γκριν, το μακρινό 2012 πέρασε την πόρτα του χειρουργείου, κάνοντας εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Τώρα, 11 χρόνια μετά, αυτό αποτελεί μια μακρινή ανάμνηση.

Ο Τζεφ Γκριν έφτασε μια ανάσα από τον θάνατο το 2012. Τότε χρειάστηκε να περάσει την πόρτα του χειρουργείου, με τον ίδιο να υποβάλεται σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Πλέον, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, με τον 36χρονο να αναδεικνύεται πρωταθλητής του ΝΒΑ με τους Ντένβερ Νάγκετς. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η ζωή του λοιπόν, σώθηκε χάρη σε συνηθισμένη εξέταση φυσικής κατάστασης με τους Μπόστον Σέλτικς. Εκεί οι γιατροί διέγνωσαν ανεύρυσμα αορτής και σύντομα συμβουλεύτηκαν τον διάσημο καρδιοχειρουργό Δρ. Λαρς Σβένσον της κλινικής του Κλίβελαντ. Η χειρουργική επέμβαση, η οποία κράτησε 5 ώρες, περιελάμβανε σταμάτημα της καρδιάς του Γκριν για μια ώρα και έγινε στις 9 Ιανουαρίου 2012.

Η ουλή που εκτείνεται από το κάτω μέρος του λαιμού του μέχρι την κορυφή της κοιλιάς του Γκριν έχει μείνει να του υπενθυμίζει το τι πέρασε, αλλά και να αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για τον ίδιο.

«Βλέπω την ουλή κάθε μέρα», είπε ο Γκριν, για τον οποίο αυτή η ουλή αποτελεί μια συνεχής υπενθύμιση του πόσο κοντά ήταν στο να χάσει τα πάντα.

«Πολλοί GM, πολλές ομάδες μου είπαν ότι δεν θα περνούσα καν τα πέντε χρόνια στη λίγκα», είπε ο Γκριν στο The Denver Post. «Για να είμαι εδώ 10, είμαι ευλογημένος. Είμαι ευγνώμων… και χαίρομαι που μου το είπαν αυτό».

Στην πραγματικότητα, το να είναι απλά στο παρκέ είναι ένα δώρο για τον Γκριν. Μικρά πράγματα, ακόμη και το ίδιο το παιχνίδι, απέκτησαν νέο νόημα για τον παίκτη μετά την επέμβαση του.

«Ο χρόνος, το να είμαι γύρω από ανθρώπους, τους συμπαίκτες μου, την οικογένειά μου. Δεν τα θεωρείτε δεδομένα αυτά», είπε. Σπάνια θα δείτε τον Γκριν, ακόμα και στα 36 του, να μη χαμογελά όταν είναι με συμπαίκτες του. Μπορεί να μην είναι πλέον στην πρώτη νιότη του, αλλά εξακολουθεί να είναι πάντα σε εκγρήγορση, ώστε να ρίξει το αστείο του.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως ο Γκριν δεν πιστεύει ότι οι περισσότεροι συμπαίκτες του γνωρίζουν την ιστορία του. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν ήταν στο ΝΒΑ το 2012 και αυτό είναι μια ακόμη πηγή υπερηφάνειας.

«Αυτό είναι απόδειξη της σκληρής δουλειάς», είπε. «Με βλέπουν να παίζω. Δεν βλέπουν τι έχω περάσει».

Ο Γκριν είπε ότι μόλις ο Σβένσον του είπε ότι θα μπορούσε να παίξει ξανά, δεν αμφέβαλλε ποτέ για τη δύναμή του. «Το ήξερα», είπε.

Απλώς χρειαζόταν τη διαβεβαίωση ότι ήταν εφικτό, και τα υπόλοιπα είχαν να κάνουν με τον Γκριν και την πείνα του να βρεθεί ξανά στο παρκέ.

«Στη δουλειά που κάνουμε, πολλοί άνθρωποι μας βρίσκουν κίνητρο μέσα από εμάς και έμπνευση, οπότε είναι καθήκον μου να βγαίνω έξω στο γήπερο κάθε βράδυ και στα ρεπό μου, να δουλεύω σκληρά και να απολαμβάνω τη διαδικασία», είπε ο Γκριν. «Είναι δουλειά μου να βεβαιωθώ ότι είμαι σε φόρμα, ότι είμαι έτοιμος να παίξω, γιατί θα μπορούσε να είναι κάποιος στην κερκίδα που μπορεί να περάσει αυτό που πέρασα εγώ».

Ο λόγος που ο Γιόκιτς θέλει να επιστρέψει γρήγορα στην Σερβία αφορά στη μεγαλύτερη του αγάπη (vids)
NBA

12:52 - 13.06.2023

Ο λόγος που ο Γιόκιτς θέλει να επιστρέψει γρήγορα στην Σερβία αφορά στη μεγαλύτερη του αγάπη (vids)

Τα ξημερώματα της Τρίτης ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στην Αμερική με τους Νάγκετς, αλλά οι αγώνες του... συνεχίζονται και θέλει μονομιάς να επιστρέψει στην πατρίδα του γιατί την Κυριακή (18/6) έχει κούρσα το αγαπημένο του άλογο και δεν σκοπεύει να την χάσει!

Στα χρόνια μετά την εγχείρησή του, ο Τζεφ Γκριν είπε ότι έχασε την επαφή με τον Σβένσον, αλλά δεν έχει χάσει την αίσθηση της ευθύνης του. Ο παίκτης προσφέρει στην μη κερδοσκοπική οργάνωση «Harboring Hearts», που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και την «American Heart Association», είτε με κλήσεις Zoom είτε με μηνύματα για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε άτομα που χρειάζονται ενθάρρυνση.

Πλέον λοιπόν η περιπέτεια της υγείας του ανήκει στο παρελθόν. Εκείνος δεν μιλάει πολύ για αυτήν, ούτε για τον εαυτό του. Δεν χρειάζεται εξάλλου να πει πολλά. Ξέρει ότι η 14χρονη καριέρα του και η απίστευτη ιστορία του, μιλάνε από μόνες τους.