Ομάδα που εθίζεται στην ήττα

Ομάδα που εθίζεται στην ήττα

Χρήστος Τσάλτας 14:55 - 07.02.2024

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους παίκτες της ΑΕΚ για προσπάθεια, θέληση και διάθεση απέναντι στην Μούρθια. Όμως στο φινάλε φάνηκε πως δεν μπορούσε να έρθει το θετικό αποτέλεσμα και αυτό ήταν το πιο ανησυχητικό απ' όλα. Γράφει ο Χρήστος Τσάλτας.

Στη φετινή σεζόν η ευρωπαϊκή πορεία είχε τεθεί σε κατάσταση προτεραιότητας στα ενδότερα της ΑΕΚ. Το ρόστερ χτίστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες απέναντι σε κάθε αντίπαλο και να κάνει πορεία καλύτερη από την περσινή. Όλα αυτά στην θεωρία και βάσει των σχεδίων που έγιναν το τους καλοκαιρινούς μήνες. Διότι τον Φεβρουάριο το έργο που παίζεται είναι πολύ πολύ διαφορετικό.

Η ήττα από την Μούρθια, στο κλειστό των Λιοσίων, πιθανότατα στέλνει την ΑΕΚ εκτός συνέχειας στο BCL. Και λέμε πιθανότατα γιατί ακόμα υπάρχουν ελπίδες για πρόκριση. Δεν είναι στο χέρι των παικτών του Ηλία Ζούρου, όμως από τη στιγμή που υπάρχουν άπαντες θα διεκδικήσουν ό,τι τους αναλογεί. Το είπε άλλωστε και ο Έλληνας κόουτς στη συνέντευξη Τύπου πως η Ένωση θα παλέψει ως το τέλος.

Αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί. Η πάλη, η μάχη, η θέληση και η διάθεση είναι τέσσερα πολύ σημαντικά στοιχεία. Που όμως δεν αρκούν στην ΑΕΚ για να την οδηγήσουν στην επόμενη φάση. Όταν δεν κερδίζεις, κανένα στοιχείο δεν έχει σημασία. Και σε ακόμα ένα παιχνίδι δεν κέρδισε. Ήθελε, αλλά όπως φάνηκε στην πράξη δεν μπορούσε.

Δεν μπορούσε γιατί στα κρίσιμα σημεία δεν έβγαλε τις άμυνες που έπρεπε. Ο Τοντόροβιτς έβαλε 2 μεγάλα τρίποντα, ο Κούρουκς νίκησε ανενόχλητος την άμυνα της ΑΕΚ για λέι απ και στο κρίσιμο τελευταίο δίλεπτο οι παίκτες του Αλόνσο βρήκαν 8 πολύ σημαντικούς πόντους.

Δεν μπορούσε γιατί στην επίθεση έκανε λάθη... χημείας ενδεικτικά της ασυνεννοησίας των παικτών της. Είναι προφανές πως τα κομμάτια δεν έχουν ενωθεί μετά και τις κινήσεις μεσούσης της σεζόν. Ο Μόργκαν δεν είχε καλή επικοινωνία με τον ΜακΡέι, με αποτέλεσμα ο δεύτερος να κάνει κομβικό λάθος -και να... στολίσει τον συμπαίκτη του στη συνέχεια που τον άφησε εκτεθημένο-, ο Τίλμαν ήταν σε άλλο γήπεδο και δεν μπορούσε να βοηθήσει καθόλου την ομάδα, ενώ και κάποιες προσπάθειες από Ραντλ και Κουζέλογλου δεν αρκούσαν.

Με αυτά και μ' αυτά η ΑΕΚ μετράει 7 ήττες σε 8 παιχνίδια μέσα στο 2024. Αν θέλετε να το πάμε ακόμα πιο πέρα, το κοντέρ γράφει 9 σε 11 αγώνες. Είναι βαρύ, αλλά η ομάδα έχει αρχίσει να συνηθίζει στην έννοια της ήττας. Και αυτό είναι το χειρότερο. Διότι σε ένα κλειστό παιχνίδι, όπως αυτό με την Μούρθια, η Ένωση δεν βρήκε κανέναν τρόπο να «τρυπήσει» την άμυνα των αντιπάλων της. Σαν να μην μπορούσε να κάνει το κάτι παραπάνω.

Η ΑΕΚ αρχίζει να εθίζεται στην έννοια της ήττας. Σε ένα δεύτερο μισό της σεζόν που εξελίσσεται εφιαλτικά, που την θέτει εκτός στόχων από τον Φεβρουάριο και καταδεικνύει όλα τα λάθη που έχουν γίνει. Ο Λάνγκστον Χολ επιστρατεύτηκε να παίξει λόγω έλλειψης αξιόπιστου πλέι μέικερ και στο διάστημα που αγωνίστηκε ήταν αξιοπρεπέστατος. Ο Μάνος Χατζηδάκης ετοιμάζει βαλίτσες για Άρη, όμως αγωνίστηκε και αυτός, λόγω της απουσίας του Αγραβάνη. Δύο παίκτες που θεωρούνταν τελειωμένοι έπαιξαν σε αγώνα-τελικό. Αυτό τα λέει όλα.

Το ακόμα χειρότερο της υπόθεσης είναι πως θα βρει τον Παναθηναϊκό AKTOR σε μια φάση που ψάχνει αντίδραση μετά την ήττα -και κυρίως την εμφάνιση- απέναντι στον Άρη. Προς Θεού, δεν λέμε ότι τα 2 παιχνίδια με το «τριφύλλι» χάθηκαν από τα... αποδυτήρια, απλώς η ΑΕΚ θα πρέπει να βάλει έξτρα ενέργεια στο παιχνίδι της αν θέλει να είναι ανταγωνιστική και διεκδικήτρια, είτε στο κλειστό των Λιοσίων, είτε στα Δύο Αοράκια. Αν υπάρχει μία στιγμή που να μπορεί να γυρίσει το φύλλο σε μια σεζόν που μοιάζει χαμένη και απόλυτα αποτυχημένη, είναι τώρα. Διαφορετικά δεν θα υπάρχει γυρισμός.