Επιτέλους, κανονική ΑΕΚ!

ΑΕΚ

Επιτέλους, κανονική ΑΕΚ!

Χρήστος Τσάλτας 11:29 - 03.03.2024

Για πρώτη φορά μέσα στο 2024 ο κόσμος της ΑΕΚ είδε μια κανονική ομάδα, με αρχές και πλάνο. Μια ομάδα που ήξερε τι ήθελε πάνω στο παρκέ. Γράφει ο Χρήστος Τσάλτας.

Πριν από το παιχνίδι στο PAOK Sports Arena, κόντρα στον ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ ήταν ένα μεγάλο ερωτηματικό. Από την εικόνα που θα έβγαζε στο παρκέ, μέχρι τη συνέχεια και τη συνέπεια που θα έδειχνε σε κρίσιμες καταστάσεις του αγώνα. Ας μην γελιόμαστε, η Ένωση είναι σαφώς καλύτερη ομάδα από τον «δικέφαλο του Βορρά», που έχει τα δικά του θέματα να επιλύσει.

Το ότι είναι καλύτερη ομάδα δεν χρειαζόταν να επιβεβαιωθεί στο παρκέ του PAOK Sports Arena. Όμως έστω και για την... επικύρωση, η ΑΕΚ έστειλε μήνυμα πως τα δύσκολα ανήκουν στο παρελθόν.

Στο διάστημα της διακοπής ο Ηλίας Ζούρος και οι παίκτες του δούλεψαν πραγματικά και σε υψηλή ένταση. Ο Έλληνας προπονητής ξέρει πως μόνο μέσα από τα αποτελέσματα θα ερχόταν η ηρεμία στο γκρουπ και όση δουλειά και αν έπεφτε, αν το κοντέρ συνέχιζε να καταγράφει ήττες, τότε δεν θα είχε κανένα νόημα.

Η ΑΕΚ είχε ένα πλάνο που το ακολούθησε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ακόμα και στο πρώτο ημίχρονο, που αμυντικά είχε αρκετές ανισορροπίες και λάθη, κάτι που επεσήμανε και ο Ζούρος στα λόγια του. Το δεύτερο ημίχρονο ήταν σαφώς καλύτερο, μιας και οι κιτρινόμαυροι κατέφυγαν στη λύση του small ball μετά την απουσία του Αγραβάνη. Κουζμίνσκας και Κουζέλογλου στην φροντ λάιν και ναι μεν η Ένωση υστερούσε σε μέγεθος, αλλά είχε ευελιξία και 2-3 σημαντικές σταθερές.

Πέραν του Κούζμι, που για ακόμα ένα παιχνίδι έδειξε πόσο σημαντικός είναι για την ΑΕΚ και πόσο έλειψε η παρουσία του στο παρκέ, ο παίκτης που έκανε τη διαφορά ήταν ο Όστιν Χόλινς. Στο δεύτερο ημίχρονο και με εξαίρεση μια λάθος πάσα που έκανε, όλες οι αποφάσεις του ήταν σωστές. Ακόμα και στην άμυνα τα φάουλ που έκανε ήταν στο σωστό χρόνο, δείγμα του ότι ήξερε να «διαβάζει» το παιχνίδι και να παίρνει αυτό που του δίνει ο αντίπαλος και στις δύο πλευρές.

Κουζμίνσκας και Χόλινς έδωσαν τον τόνο και ήταν η ξεκάθαρη διαφορά της ΑΕΚ στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Η ποιότητά τους είναι επιπέδου... Euroleague και αυτό φάνηκε σε μια κρίσιμη καμπή της σεζόν. Από... κοντά ο Ζώης Καράμπελας, που έκανε καταπληκτική εμφάνιση με 10 πόντους και 10 ασίστ, στο πρώτο double double της καριέρας του. Το πιο σημαντικό όμως ήταν πως τελείωσε το παιχνίδι με 0 λάθη. Για παίκτη που είχε να διαχειριστεί σχεδόν 20 επιθέσεις της ομάδας του το γεγονός πως δεν υπέπεσε σε λάθος κάτι δείχνει.

Η ΑΕΚ πήρε τη νίκη απέναντι στον ΠΑΟΚ γιατί για πρώτη φορά λειτούργησε ως... κανονική ομάδα στο 2024. Είχε πλάνο, είχε στόχευση, είχε λύσεις και κυρίως όλοι ήταν πνευματικά «εκεί» στο παιχνίδι. Από τον Κουζμίνσκας ως τον Πιλάβιο. Και αυτή είναι η παρακαταθήκη της Ένωσης για τη συνέχεια.

ΥΓ. Στο πρώτο του πολύ καλό παιχνίδι με την ΑΕΚ ο Δημήτρης Αγραβάνης στάθηκε άτυχος. Χτύπησε στο κεφάλι, έκανε ράμματα και δεν αγωνίστηκε για το υπόλοιπο του αγώνα. Όσο αγωνίστηκε όμως ήταν εξαιρετικός και έδειξε πως έχει αφήσει πίσω το διάστημα απραξίας, βρίσκοντας ξανά τον εαυτό του. Η ΑΕΚ έχει ανάγκη τον Έλληνα σέντερ στο φίνις της σεζόν.