Σημασία για τον Άρη έχει να είναι αυτός έτοιμος στις 27 Ιουλίου

Μακάμπι Χάιφα - Άρης

i

© Intime

Σημασία για τον Άρη έχει να είναι αυτός έτοιμος στις 27 Ιουλίου

Αλέξης Σαββόπουλος 10:13 - 22.06.2023 / Ανανεώθηκε: 10:13 - 22.06.2023

Ο Αλέξης Σαββόπουλος γράφει για την κλήρωση που φέρνει τον Άρη αντίπαλο με Αραράτ ή Εγνατία και ένα πρώτο απολογισμό των τεσσάρων πρώτων μεταγραφών.

Έφτασε λοιπόν η μέρα των πρώτων ευρωπαϊκών κληρώσεων για τις ελληνικές ομάδες που έτσι όπως τα έχουν καταφέρει είναι πια υποχρεωμένες να μπουν στο γήπεδο, λίγες μόλις μέρες από την στιγμή που ολοκληρώθηκαν οι αγωνιστικές τους υποχρεώσεις. Και καλούνται να αναμετρηθούν με θηρία τύπου Αραράτ ή Εγνατία ο Άρης, Μπειτάρ ο ΠΑΟΚ, Ντνίπρο ο Παναθηναϊκός. Προφανώς και δεν υπάρχει εύκολος αντίπαλος για καμία ελληνική ομάδα. Πλέον. Το ίδιο που σκεφτόμαστε εμείς για τις ομάδες που βρέθηκαν στο δρόμο μας, σκέφτονται και οι αντίπαλοί μας.

Δεν μας φοβούνται. Δεν τους τρομάζουμε. Ίσα-ίσα που μας προτιμούν γιατί έτσι θεωρούν ότι αυξάνουν τις πιθανότητές τους να βρίσκονται στην επόμενη φάση. Επομένως ούτε ξεκάθαρο προβάδισμα υπάρχει, ούτε κραυγαλέα ανωτερότητα. Οι ομάδες μας θα πρέπει να μοχθήσουν για να βρεθούν ξανά στην κληρωτίδα. Ο Άρης, έχει ένα λόγο παραπάνω να φυλάει τα ρούχα του για να έχει τα μισά. Όταν έχει πατήσει την μπανανόφλουδα από κάτι Κόλος Κοβαλίβκα και Αστάνα, οφείλει να έχει πάρει το μάθημά του.

Προς θεού. Δεν λέω ότι πρέπει να τον τρομάζει η Αραράτ ή η Εγνατία από την γειτονική Αλβανία. Είναι καλύτερη ομάδα και από τις δυο και πρέπει να το αποδείξει. Τον Άρη δεν πρέπει να τον ενδιαφέρει καθόλου, σε τι κατάσταση θα είναι οι δυο πιθανοί αντίπαλοί του. Το σπίτι του πρέπει να κοιτάξει. Πως ο ίδιος θα είναι έτοιμος σε 35 μέρες που θα δώσει το πρώτο του ευρωπαϊκό παιχνίδι, είτε στο Γιερεβάν είτε στα Τίρανα. Σε ποιο επίπεδο ετοιμότητας θα έχει φτάσει το γκρουπ. Όχι φυσικά αυτό που ταξίδεψε στο Ισραήλ αλλά αυτό που θα έχει τουλάχιστον 8-9 νέα πρόσωπα όταν θα έρθει εκείνη η ώρα.

Για τον Άρη ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν προέρχεται από αυτές τις δυο ομάδες αλλά από την απόφαση που φαίνεται ότι έχει παρθεί στο εσωτερικό του club, να γίνει μια αναδόμηση στο ρόστερ. Να μείνουν ελάχιστοι από πέρσι (ένας κορμός αποτελούμενος από Κουέστα, Νταρίντα, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Ρουπ, Οντουμπάτζο και Μάνου Γκαρθία όταν επιστρέψει) και να έρθει μια ντουζίνα νέων παικτών. Ο ερχομός αρκετών καινούργιων, με ό, τι κουβαλάει ο καθένας, πάντα εγκυμονεί ένα κίνδυνο. Αυτόν της έλλειψης ομοιογένειας, χημείας και προσαρμογών. Από το πότε θα έρθουν μέχρι πότε θα εγκλιματιστούν και θα γίνουν ΟΜΑΔΑ.

Για αυτό και όπως τόνισα παραπάνω, είναι σημαντικό ως την αναχώρηση για το Μπάνσκο να έχει καταφέρει ο Παλίκουτσα να… γεμίσει κι άλλο τα κενά με ποδοσφαιριστές που θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό του Τερζή. Δίνοντας ένα διάστημα, τουλάχιστον τριών εβδομάδων, στον Έλληνα τεχνικό να δουλέψει μαζί τους. Η μέχρι τώρα ενίσχυση μας προδιαθέτει και για ανάλογη συνέχεια ώστε η ομάδα της Θεσσαλονίκης να αποφύγει τυχόν ευρωπαϊκές… αναγούλες με το καλημέρα!

Κάνοντας ένα πρώτο μίνι απολογισμό των τεσσάρων πρώτων κινήσεων, προκύπτουν τα εξής. Ο νεαρός δεξιός μπακ Φατόρε μοιάζει ως ένα ποδοσφαιρικό στοίχημα. Με παιχνίδια μόνο στην 4η κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος μέχρι σήμερα, πρέπει πρώτα να πείσει τον εαυτό του ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε υψηλότερο επίπεδο και σίγουρα δεν μπορεί να αποτελέσει, άμεσα τουλάχιστον, βασική επιλογή.

Για τον Ματαρίτα που έρχεται να αντικαταστήσει τον Μαζικού, δεν ισχύει κάτι ανάλογο. Έχει παίξει επτά χρόνια σε υψηλό επίπεδο στο MLS, είναι διεθνής με παρουσία σε Παγκόσμιο Κύπελλο και το μόνο ερωτηματικό αφορά ένα σοβαρό τραυματισμό που είχε. Ο Χουτεσιώτης έχει ξαναπαίξει σε μεγάλη ομάδα, έχει δυο γεμάτες χρονιές στην πλάτη του με τον Ιωνικό και με όπλο τη σοβαρότητα που τον διακρίνει. 

Ξέρει ότι πρέπει να περιμένει την ευκαιρία του πίσω από τον Κουέστα, αλλά δεν είναι σίγουρα αμελητέα ποσότητα. Άφησα τελευταίο τον Πάβιτσιτς γιατί αυτός αποτελεί ξεκάθαρα επιλογή με σφραγίδα Παλίκουτσα. Θέλω να πιστεύω ότι ο τεχνικός διευθυντής του Άρη δεν ξεκίνησε τυχαία με τον συμπατριώτη του ως παρθενική κίνηση, όπως επίσης ότι δεν θα ήθελε να βάλει… αυτογκόλ από τα αποδυτήρια…

ΥΓ. Ο Άρης εκτός από ποδοσφαιριστές έχει ανάγκη και από ενίσχυση συνολικά στο ποδοσφαιρικό τμήμα με ανθρώπους ικανούς και αν… νιώθουν και από Άρη ακόμη καλύτερα. Ο Νίκος Λαζαρίδης που αποχώρησε από τον Ατρόμητο μοιάζει να πληροί και τις δυο προϋποθέσεις…