Να φύγει, να πάει στην European Super League!

O Φλορεντίνο Πέρεθ και ο Βαγγέλης Μαρινάκης

i

© Intime

Να φύγει, να πάει στην European Super League!

Διονύσης Βερβελές 23:40 - 16.12.2023 / Ανανεώθηκε: 23:52 - 16.12.2023

Δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν ο Ολυμπιακός. Ας τους αφήσει… πίσω με την εξυγίανση μαζί. Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει στο blog του στο Sportal.

Πριν τρία χρόνια είχε υπάρξει μία κίνηση για τη δημιουργία της European Super League. Είχαν συμβεί πολλά τότε, η UEFA μάλιστα αναγκάστηκε να προβεί σε παροχή περισσότερων εσόδων στις ομάδες, αλλά γενικά, όπως φαίνεται και από δημοσιεύματα στο εξωτερικό, η ιδέα παραμένει. 

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ όπως διαβάσατε και στο σχετικό θέμα στο Sportal είναι από τους μπροστάρηδες αυτής της ιστορίας που θέλει 50-60 ομάδες. Πριν τρία χρόνια, το όνομα του Ολυμπιακού είχε παίξει, πως είχε προταθεί να συμμετάσχει σε εκείνη την προσπάθεια. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν έδωσαν ποτέ στίγμα, ούτε και τώρα φαίνεται να έχει γίνει κάτι. 

Έχω, όμως, μια απορία-πρόταση; Και γιατί να μην πάει ο Ολυμπιακός στην European Super League; Ο Ολυμπιακός φαίνεται να ευθύνεται για όλα τα… κακά του ποδοσφαίρου. Έπαιξε κεκλεισμένων των θυρών με την Μπάτσκα Τόπολα, με επιλεκτική απόφαση της Κυβέρνησης, όταν τα Παναθηναϊκός-Μακάμπι και ΠΑΟΚ-Ελσίνκι έγιναν με κόσμο. Οι δε εικόνες από τη Λεωφόρο, φοβερές! Δεκάδες καπνογόνα από τους Ισραηλινούς, στους οποίους υποτίθεται λόγω και της εμπόλεμης κατάστασης στη χώρα τους, θα γινόταν εξονυχιστικός έλεγχος!

Το Σάββατο, είχαμε νέα περιστατικά βίας. Στο Αστέρας Καισαριανής-ΠΑΟ Ρουφ για τα τοπικά πρωταθλήματα της Αθήνας, ενώ είχαμε στιγμές ντροπής στον αγώνα γυναικείου πρωταθλήματος, ανάμεσα στον Αστέρα Τρίπολης και τον Παναθηναϊκό. Κάποιοι δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι το πρόβλημα είναι γενικό, ότι είναι κοινωνικό. 

Την ίδια ώρα, τίποτα δεν θα αλλάξει στο κομμάτι του παρασκηνίου. Στο Βόλος-Ολυμπιακός, είχαμε μια ντροπιαστική διαιτησία. Περισσότερο του VARίστα Γκορτσίλα για μένα, αφού έκανε «κομπάρσο» τον Παπαπέτρου που δεν έβλεπε τίποτα κι όλα ήρθαν από την οθόνη. Πως να την… ακούσει ο Γκορτσίλας; Ορισμό πήρε με την επανέναρξη του πρωταθλήματος και έπαιξε το Κηφισιά-ΠΑΣ Γιάννινα. Διπλό το μεροκάματο, αφού στο Βόλο γλίτωσε και δεν τιμωρήθηκε. 

Τέτοια μηνύματα, υπάρχουν πολλά. Τιμωρείται ο Τσαγκαράκης γιατί φώναξε η ΑΕΚ στο ματς με την Κηφισιά στην Καισαριανή και η ΚΕΔ, τον στέλνει να παίξει Πανσερραϊκός-Ολυμπιακός την Δευτέρα. Ορισμοί, όχι παίξε γέλασε… Κατά τα άλλα, ορισμένοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο Φρόντφελντ κάνει κουμάντο στη διαιτησία, ο τύπος που έγινε σεμινάριο κι έλειπε για να… στολίσει το δεντράκι του, στο όμορφο χωριό του στη Σουηδία. Είναι και δημοτικός σύμβουλος εκεί και με έργο μάλιστα, εδώ δεν ξέρω τι θα… αφήσει. 

Ο Ολυμπιακός έκανε αυτό που έπρεπε με την Μπάτσκα Τόπολα. Νίκησε, με το εμφατικό 5-2 μάλιστα κι έγινε η μοναδική ελληνική ομάδα που από το Europa League θα συνεχίσει στο Conference League. Εκεί που άρχισε κι έχοντας εξαιρετική εικόνα ο ΠΑΟΚ

Οι «ερυθρόλευκοι», στα δεκατρία χρόνια του Βαγγέλη Μαρινάκη, έχουν καταγράψει έντεκα παρουσίες Φλεβάρη μήνα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Δεν έχει κάνει την σούπερ πορεία, αλλά είναι αξιόπιστος. Έχοντας μια φερέγγυα διοίκηση, έναν άνθρωπο που στέκεται και στην Premier League με την Νότιγχαμ Φόρεστ, ενδεχομένως στο μέλλον και στην Πορτογαλία με την Ρίο Άβε, ίσως και αλλού… Ο Ολυμπιακός παίζει σε ένα γήπεδο που το καλοκαίρι φιλοξένησε τον τελικό του Super Cup της UEFA, ανάμεσα στην Μάντσεστερ Σίτι και την Σεβίλλη. Προφανώς και το γήπεδό του δεν χρειάζεται να… αποδείξει κάτι στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, όταν έχει περάσει αυτό το τεστ. Τι άλλο να δείξει; 

Ο Ολυμπιακός έτσι, δεδομένα θα απασχολήσει την ιδέα της European Super League αν τελικά προχωρήσει. Είναι η ομάδα με τον περισσότερο κόσμο στην Ελλάδα, αποδεδειγμένα, με τις περισσότερες επιτυχίες. Ποιος δεν θα ήθελε να τον έχει σε ένα τέτοιο πρότζεκτ; Και ίσως τελικά, είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάσουν πολύ σοβαρά οι «ερυθρόλευκοι».

Όχι θα κάτσει να… σκάσει ο Μαρινάκης, να τρέχει να βρει χορηγίες στην Λίγκα, για να μαζεύονται οι… εξυγιαντές Αλαφούζος, Σαββίδης, Μελισσανίδης μαζί με τον Καρυπίδη, για να κάνουν πρόταση μομφής. Να δούμε μετά και τις χορηγίες στο πρωτάθλημα, την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών και τι θα μπορεί να κάνει ο Ολυμπιακός. Μια χαρά ιδέα είναι και καλά θα κάνουν να την σκεφτούν στον Ολυμπιακό. Θα έχουν και την πλειοψηφία του κόσμου τους μαζί που έχει σιχαθεί βλέποντας αυτή την αντιμετώπιση στην Ελλάδα. Μήπως δεν το ζήσαμε έστω και σε άλλη μορφή στο μπάσκετ; Το είδαμε που πήγε η Α1 χωρίς τον Ολυμπιακό