Η Εθνική στα χρόνια της χολέρας

Παντελής Χατζηδιάκος

i

© Intime

Η Εθνική στα χρόνια της χολέρας

Σωτήρης Κωσταβάρας 20:01 - 28.03.2023 / Ανανεώθηκε: 20:06 - 28.03.2023

Από το... πεζοδρόμιο στην ελίτ, οκτώ αγώνες δρόμος! Γράφει ο Σωτήρης Κωσταβάρας.

Η έκπληξη των τελευταίων ωρών δεν είναι σε καμία περίπτωση τα όσα θλιβερά αν και απολύτως αναμενόμενα, διαδραματίστηκαν στη σύσκεψη κορυφής (… ο Θεός να την κάνει) του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μια εικόνα ομόνοιας, ζήλου και αγωνίας προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα θα ήταν αυτή που θα έκανε πραγματικά πάταγο. Θα γινόταν viral... Έστω, μία συζήτηση ακόμα και με διαφωνίες και εντάσεις, που θα ξέφευγε όμως από το στενό πλαίσιο του… πεζοδρομίου. 

Η πρώτη μεγάλη απορία είναι που κανείς από την Πολιτεία δεν ασχολείται. Σαν να μην συνέβη το παραμικρό. Δεν τρέχει κάστανο. Όλα καλά! Συνεχίζουμε μέχρι να δικαιωθεί ο Αχιλλέας Μπέος και μετά, στη στραβή, που μοιάζει πλέον να έρχεται με μαθηματική ακρίβεια, να τα ρίξουμε όλα στον… σταθμάρχη. 

Μπέος: «Κανονικά πρέπει να μου δώσουν τα ηνία της χώρας, αλλά η νέα κυβέρνηση ας ξεκινήσει δίνοντάς μου το ποδόσφαιρο»
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

18:45 - 28.03.2023

Μπέος: «Κανονικά πρέπει να μου δώσουν τα ηνία της χώρας, αλλά η νέα κυβέρνηση ας ξεκινήσει δίνοντάς μου το ποδόσφαιρο»

Μιλώντας μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στην συνάντηση των έξι ομάδων, ο Αχιλλέας Μπέος στάθηκε στο μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου το οποίο ο ίδιος θέλει να αλλάξει.

Η δεύτερη και πιθανότατα μεγαλύτερη απορία είναι, που μέσα σ’ όλη αυτή την πρωτοφανή τοξικότητα, εξακολουθεί και υφίσταται η Εθνική ομάδα. Θα περίμενε κανείς πως όλο αυτό το πρωτοφανές κλίμα, που έχει δημιουργηθεί, θα έχει άμεση επίπτωση στο εσωτερικό μιας ομάδας, που προσπαθεί εδώ και χρόνια να αναγεννηθεί από τις στάχτες της. Ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος κι ο πήχης μετά την κατάκτηση του Euro, ψηλά. Κι όμως... 

Παρατηρώντας κανείς προσεκτικά τη γλώσσα του σώματος των διεθνών, σίγουρα αντιλαμβάνεται εύκολα την αμηχανία τους μπροστά σ΄ όλα αυτά που συμβαίνουν. Είναι λογικό, ανθρώπινο και παρ’ όλα αυτά, η διάθεση για προσφορά που βγάζουν στον αγωνιστικό χώρο υπάρχει, είναι εδώ. Ξεκάθαρα, ξέχωρα από τα αποτελέσματα. 

Πως θα σας φαινόταν αλήθεια να αποδοκιμάζεστε από συμπατριώτες σας μπαίνοντας στο γήπεδο με τη φανέλα της Εθνικής; Ο Πασχαλάκης κι όχι μόνο, το έζησε. Ναι, αυτός, που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταμορφώθηκε από αντικείμενο χλευασμού και νάνος σε γίγαντα. Κι αν αλλάξει ξανά ομάδα εντός συνόρων, με βεβαιότητα θα συμβεί το ίδιο. Δεν έχει σημασία το χρώμα, το έμβλημα, αλλά η σάπια νοοτροπία. Σάπια, παρά το γεγονός, πως την καλλιεργούν συστηματικά τα τελευταία χρόνια ιδιοκτήτες και «στρατοί», δημοσιογραφικοί και μη. 

Ύβρεις και έντονες αποδοκιμασίες από μερίδα οπαδών στον Πασχαλάκη κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης της Εθνικής (vid)
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ

09:13 - 28.03.2023

Ύβρεις και έντονες αποδοκιμασίες από μερίδα οπαδών στον Πασχαλάκη κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης της Εθνικής (vid)

Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού δέχθηκε έντονη φραστική επίθεση από μερίδα οπαδών στην OPAP Arena κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης της Εθνικής Ελλάδας στο φιλικό με τη Λιθουανία.

Το δύο παιχνίδια με το Γιβραλτάρ και τη Λιθουανία, δεν γίνεται να αποτελέσουν δείγματα γραφής για οτιδήποτε άλλο, πλην της επιθυμίας των παικτών να φοράνε τη γαλανόλευκη φανέλα κάτω από εξαιρετικά δύσκολες, μέχρι και επικίνδυνες συνθήκες. Άντε, να βγάλει κανείς και το συμπέρασμα της μεγαλύτερης ευκολίας με την οποία η ομάδα δημιουργεί πλέον ευκαιρίες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, έχοντας απέναντι της ομάδες, που αμύνονται σε χαμηλό μπλοκ, στενεύοντας παράλληλα το γήπεδο.

 Τα υπόλοιπα μένει να τα δούμε σε πιο υψηλό επίπεδο. Κι αυτό ακριβώς το top level, με αντιπάλους τη Γαλλία και την Ολλανδία, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, αποτελεί τη μεγαλύτερη ασπίδα αυτής της ομάδας. Ποιος περιμένει αλήθεια, πλην κάποιων ενθουσιωδών πιτσιρικάδων, μερικοί εκ των οποίων κατέθεσαν μάλιστα τις απόψεις τους στην κάμερα του Sportal, πρόκριση της Εθνικής στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος; Ουδείς άλλος πλην των ίδιων των παικτών!

Οι προσδοκίες είναι πολύ περιορισμένες κι αυτό είναι το καλό κομμάτι. Φανταστείτε μόνο την ένταση του πολέμου που θα ξεσπούσε σε περίπτωση αποτυχίας κόντρα σε βατούς αντιπάλους. Θα γινόμασταν μαλλιά κουβάρια για τα πάντα. Από τις κλήσεις των ποδοσφαιριστών, που αν ήταν πολλές… θα προσπαθούσαν να μας κουράσουν, αν ήταν λίγες… δεν θα μας υπολόγιζαν και θα ήθελαν να μειώσουν την αξία των παικτών μας και να ανεβάσουν των άλλων, μέχρι την έδρα, τον προπονητή, τον πρόεδρο, τη φανέλα, τα… «βρώμικα» έξω από το γήπεδο και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. 

Αυτή η δύσκολη κλήρωση είναι ευλογία! Μπορεί να εξασφαλίσει, για κάποιο διάστημα τουλάχιστον, μια στοιχειώδη ηρεμία στον κύκλο της ομάδας. Το σημαντικό όμως είναι, πως μία πολύ καλή αγωνιστική παρουσία και συμμετοχή στο επόμενο Euro θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να στείλει τον κάθε.. κατεργάρη να κουρνιάσει, έστω και για λίγο, στον πάγκο του. Παρά το δεδομένο απύθμενο θράσος, που διαχρονικά γεννά η ατιμωρησία, ποιος θα μπορούσε αλήθεια να πάει με τις πράξεις του κόντρα στην προοπτική μιας εθνικής επιτυχίας. Μπας και ηρεμήσουμε και οι υπόλοιποι, γιατί αυτή η κατάσταση απλώς δεν αντέχεται...