Βρήκε μια οικογένεια που τη γουστάρει, έναν προπονητή που του αξίζει και παίζει με τη ψυχή του!

Βρήκε μια οικογένεια που τη γουστάρει, έναν προπονητή που του αξίζει και παίζει με τη ψυχή του!

Ηλίας Λαλιώτης 08:34 - 26.04.2024 / Ανανεώθηκε: 08:35 - 26.04.2024

Ο Κώστας Σλούκας αποδίδει το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του, κάνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, «κρατάει» ζωντανό τον Παναθηναϊκό στο όνειρο της επιστροφής στα Final Four και η εξήγηση είναι μπροστά στα μάτια μας. Γράφει ο Ηλίας Λαλιώτης.

Έτσι απαντάει ο Κώστας Σλούκας! Μέσα στο παρκέ με την απόδοσή του. Δυο μέρες νωρίτερα για 39 λεπτά ήταν αυτός που κρατούσε τον Παναθηναϊκό μέσα στο παιχνίδι, παρότι όλα και όλοι ήταν εναντίον του. Με μια γεμάτη εμφάνιση, 12 πόντων, 13 ασίστ (ρεκόρ καριέρας) και 0 λαθών. Στην κρίσιμη τελευταία επίθεση έκανε το μοναδικό λάθος, αυτό που στέρησε από την ομάδα του την ευκαιρία να διεκδικήσει τη νίκη. Κι έδωσε την ευκαιρία σε όσους τον περιμένουν στη γωνία, προσπαθώντας να πείσουν (κυρίως τους εαυτούς τους) πως δεν έκανε τη σωστή επιλογή, να τον «κρεμάσουν στα μανταλάκια».

Θα μπορούσε να είναι ένα ακόμα κίνητρο για τον κορυφαίο Έλληνα γκαρντ, αλλά αυτά που χρειάζεται τα έχει βρει εδώ και 9 μήνες. Από τη στιγμή που υπέγραψε στον έξι φορές Πρωταθλητή Ευρώπης. Δυο μέρες μετά, μπήκε στο ΟΑΚΑ και έπαιξε με τη ψυχή του. Ρεκόρ καριέρας σε πόντους (29) και μια ακόμα εμφάνιση που επιβεβαιώνει πως παίζει το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του. Ακόμα πιο αποτελεσματικό από αυτό που έπαιζε με τη Φενέρ του Ομπράντοβιτς και ήταν μέχρι τώρα ό,τι καλύτερο είχαμε δει από αυτόν.

Η εξήγηση είναι απλή και βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας. Την έδωσε άθελά του και ο Εργκίν Αταμάν στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της σπουδαίας νίκης επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ και της ισοφάρισης της σειράς των playoffs σε 1-1, μιλώντας για τον Κώστα Σλούκα. «Πιο σημαντικό για μένα είναι το πως ηγείται. Είναι μεγάλος ηγέτης. Κι αυτό εμένα μου αρέσει», τόνισε μεταξύ άλλων ο Τούρκος τεχνικός. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, πως μετά τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς ο 34χρονος γκαρντ βρήκε ξανά έναν προπονητή που να του αξίζει. Που να αναγνωρίζει την τεράστια αξία του με πράξεις και όχι μόνο στα λόγια. Που του δίνει τον χρόνο, τον ρόλο και τον σεβασμό που του αξίζει. Του έχει δώσει την ελευθερία να ηγηθεί και να είναι ο εαυτός του.

Και ο Σλούκας γουστάρει... Και με τον ρόλο του και με την οικογένεια που βρήκε στον Παναθηναϊκό. Ο τρόπος που τον αγκάλιασε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και φυσικά ο κόσμος είναι μοναδικός. Η αγάπη που λαμβάνει, η αποθέωση, η αναγνώριση της αξίας του είναι στιγμές που ούτε ο ίδιος φανταζόταν πως μπορεί να ζήσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Και του δίνει κίνητρο να βγάζει τον καλύτερό του εαυτό στο παρκέ. Να καταθέτει και τη ψυχή του. Η οποία είναι αυτή που οδηγεί τον ίδιο στο ένα ρεκόρ μετά το άλλο και τους «πράσινους» ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους τους.

Με ξεκάθαρο ηγέτη τον Σλούκα, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός έφτασε στη νίκη με 95-79 επί της Μακάμπι και έκανε το 1-1 στη σειρά των playoffs. Ξεπέρασε το σοκ της ήττας δυο μέρες νωρίτερα, έβγαλε μπροστά την άμυνά του μετά από ένα παρόμοια κακό πρώτο δεκάλεπτο, κατά το οποίο δέχθηκε 28 πόντους και είχε ιδανική αντίδραση όταν στις αρχές της τέταρτης περιόδου επέστρεψε ο εφιάλτης του Game 1 και είδε τους Ισραηλινούς να μειώνουν στους 3 πόντους από το +18 που είχε λίγα λεπτά νωρίτερα.

Και για να γίνει αυτό δεν έφτανε φυσικά μόνο ο Κώστας Σλούκας. Παίκτης κλειδί για τη νίκη των «πράσινων» ήταν φυσικά ο Ιωάννης Παπαπέτρου. Ο Έλληνας φόργουορντ έκανε την καλύτερη φετινή του εμφάνιση, εκμεταλλευόμενος και την απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, εξαφανίζοντας τον Κόλσον με την άμυνά του και πετυχαίνοντας 4 τρίποντα, το ένα πιο σημαντικό από το άλλο. Δικαίως άκουσε το όνομά του από τον κόσμο, που του δίνει αναμφίβολα ώθηση για να βγει ακόμα πιο μπροστά, στο πιο κατάλληλο σημείο της σεζόν.

Πλέον, ο Παναθηναϊκός πάει στο Βελιγράδι για τουλάχιστον μια νίκη, ώστε -στη χειρότερη περίπτωση- να επιστρέψει στο ΟΑΚΑ για 5ο παιχνίδι, έχοντας πλέον καταλάβει για τα καλά τις δυσκολίες της σειράς με τη Μακάμπι και πόσο επικίνδυνη ομάδα έχει φτιάξει ο Όντεντ Κάτας. Η συγκέντρωση, το καθαρό μυαλό, ο έλεγχος του ρυθμού, των ριμπάουντ και η ενέργεια στην άμυνα είναι απαραίτητα στοιχεία για να πετύχει το διπλό που θέλει το Τριφύλλι. Όπως και η άνοδος κομβικών παικτών που στα δύο πρώτα ματς ήταν κάτω από τα στάνταρ τους. Ναν, Γκραντ, Μήτογλου έχουν πολλά περισσότερα να δώσουν και δεδομένα κάποιοι ή και όλοι θα αντιδράσουν άμεσα.

ΥΓ. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος απέδειξε για μια ακόμα φορά πως για να πετύχει μια ομάδα και να είναι συσπειρωμένη σαν μια οικογένεια χρειάζεται και μια ισχυρή διοίκηση που θα στηρίζει το αγωνιστικό τμήμα και θα την νιώθουν όλοι δίπλα τους ανά πάσα στιγμή.

ΥΓ2. Η ενέργεια του ΟΑΚΑ είναι μοναδική σε όλη την Ευρώπη και σε ενδεχόμενο 5ο παιχνίδι θα παίξει καταλυτικό ρόλο.

ΥΓ3. To the point ο Εργκίν Αταμάν σε πολλά θέματα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Αξίζει να την δει κάποιος (παρακάτω) και όχι να τη διαβάσει.