Ο… άλλος Ολυμπιακός με Μαρτίνεθ

Ντιέγκο Μαρτίνεθ

i

© Olympiacos

Ο… άλλος Ολυμπιακός με Μαρτίνεθ

Διονύσης Βερβελές 00:00 - 27.06.2023 / Ανανεώθηκε: 00:05 - 27.06.2023

Ο Ισπανός προπονητής έχει αναλάβει, «τρέχει» τον νέο Ολυμπιακό και δίνει όραμα. Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει στο Sportal τα δεδομένα…

Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα που όταν αρχίζει μια χρονιά του, έχει ένα στόχο. Να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Όπως και να ήταν, όποιον και αν είχε στον πάγκο, αυτό δεν άλλαξε ποτέ! Και δεν θα αλλάξει, γιατί όταν έχεις κατακτήσει 47 πρωταθλήματα, όταν οδεύεις στα 100 χρόνια ιστορίας σου, αυτός είναι ο στόχος.

Η περσινή σεζόν, αποτέλεσε μια δοκιμασία. Έγιναν πολλές μεταγραφές, κάθισαν τέσσερις προπονητές στον πάγκο, ήταν όλα… στον αέρα. Βέβαια, άποψη δεν θα αλλάξω, αν δεν γινόταν εκείνο το 2-0 με τον Άρη, 2-2 στο τέλος, με αποτέλεσμα και την παραίτηση του Μίτσελ, πιστεύω πως θα το διεκδικούσε ως το τέλος το πρωτάθλημα. Και αυτό θα γινόταν, γιατί είναι και το θέμα φανέλας, χαρακτήρα, του μετάλλου που έχει «χτίσει» η ομάδα.

https://www.youtube.com/watch?v=AHgQ5yHZ0K8

Ο Ολυμπιακός ήθελε να επιστρέψει στην κανονικότητα και σε αυτό το πλαίσιο, συμφώνησε με τον Αντόνιο Κορδόν. Έναν αθλητικό διευθυντή για τον οποίο ακούγονται τα καλύτερα λόγια και αναμένουμε να δούμε πολλά στο επόμενο διάστημα. Αυτός άλλωστε, πήρε πάνω του το θέμα του προπονητή.

Ο Ολυμπιακός στράφηκε κυρίως στην ισπανική αγορά και δεν είναι τυχαίο πως όλες του οι επιλογές, έκλεισαν μέσα σε λίγες ημέρες. Ήθελε και στο παρελθόν τον Μαρθελίνο, ήταν η πιο δύσκολη περίπτωση. Πήγε στην Μαρσέιγ. Ήθελε και τον Ιραόλα, που είχε κάνει μια εξαιρετική σεζόν με την Ράγιο Βαγιεκάνο. Μετακομίζει στην Premier League και θα καθίσει στον πάγκο της Μπόρνμουθ. Κατέληξε έτσι, στην επιλογή του Ντιέγκο Μαρτίνεθ, ενός προπονητή που εκτιμά απεριόριστα ο Κορδόν. 

Το ισπανικό μοντέλο στα καλύτερά του, στην Ευρώπη όπως διαπιστώνεται από τις συμφωνίες τόσων προπονητών και ο Ολυμπιακός με αυτό θα προχωρήσει για τη νέα σεζόν, αυτή του 2023-24. 

Στον Ολυμπιακό για την ώρα, έχουν μείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις για τον Μαρτίνεθ. Ο 42χρονος προπονητής, δείχνει πως έχει έρθει για να δείξει, όχι για το συμβόλαιο. Από τις πρώτες επαφές, ρωτούσε πολλά πράγματα και πέρασε ουσιαστικά και τα δικά του μηνύματα. Αυτό, αποτυπώνεται ακόμη και από το τιμ του. Ο Μαρτίνεθ έφερε τον βοηθό του, γυμναστή, αναλυτή, προπονητή τερματοφυλάκων, αλλά και φυσιοθεραπευτή! Κανονική ομάδα, με την οποία άλλωστε έχει δουλέψει και αλλού. Με άλλους περισσότερο, με άλλους λιγότερο.

Από την πρώτη στιγμή που πάτησε στην Ελλάδα, ο Μαρτίνεθ θέλησε να ενημερωθεί για τα πάντα. Είχε στα χέρια του ήδη το ρόστερ, είχε κάνει συζητήσεις με τον Κορδόν για τις αποφάσεις με τους δανεικούς. Κι αυτό, φαίνεται ήδη με τα πρώτα μηνύματα. Δεν πήγαν όλοι στο Ρέντη για να δουν… τι θα γίνει. Ενημερώθηκαν οι πρώτοι και το ίδιο θα γίνει και με άλλους.

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού, γνωρίζει ακόμη και για το τι έχει γίνει με τις Ακαδημίες. Πως πήγαν την περασμένη σεζόν, ποια είναι τα παιδιά που θα ανέβουν στην πρώτη ομάδα και θα πάνε και στην προετοιμασία που θα γίνει στην Αυστρία, από 5 ως 19 Ιουλίου. Θέλει να δουλέψει και με μικρούς, άλλωστε ο Κορδόν έχει τον πλήρη φάκελο όλων των τμημάτων των ακαδημιών εδώ και καιρό.

Ο Μαρτίνεθ, έχει μπει με όρεξη. Δείχνει αποφασισμένος να αρπάξει αυτή την ευκαιρία που του δίνεται και μπορεί ακόμη να μην έχει παρουσιαστεί και πει τα πρώτα του πλάνα, αλλά σίγουρα δεν τον αφήνει αδιάφορο η προοπτική της Ευρώπης. Εκεί, κέρδισε πόντους με την Γρανάδα. Κι επειδή γνωρίζει πως αυτά τα ματς, 10 και 17 Αυγούστου αρχικά, θα είναι τα πρώτα του δείγματα γραφής, θέλει να είναι έτοιμος, ώστε η ομάδα να τα καταφέρει και να είναι στους ομίλους του Europa League.

Ο Ολυμπιακός πλέον, έχει μπει στη νέα σεζόν. Αρχίζει προπονήσεις και πλέον, περιμένουμε να δούμε τις μεταγραφικές επιλογές του Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Είναι ξεκάθαρο πως και από αυτές, θα φανεί σε ένα βαθμό και το στυλ που θα θελήσει να μεταφέρει στην ομάδα. Λέγεται πως αγαπημένο του σύστημα είναι το 4-2-3-1, το έχουμε δει στον Ολυμπιακό βέβαια και με άλλους προπονητές. Γι’ αυτό και θεωρείται πως μπορεί να γίνει ομαλά η όποια… μετάβαση.

Ποιότητα και ταχύτητα, είναι τα στοιχεία που θέλει ο Μαρτίνεθ. Σε αυτό έχει συμφωνήσει απόλυτα με τον Αντόνιο Κορδόν, Έτσι θέλει να αλλάξει τον Ολυμπιακό, που πέρσι έδειχνε «μπλοκαρισμένος» και λόγω αρκετών επιλογών του. Και φέτος, θέλει να μην υπάρχουν διλλήματα, για το αν πρέπει π.χ. να παίζει ο… Χάμες εντεκάδα ή όχι, αν είναι… έτοιμος ο Μαρσέλο και αν οι… Μπόουλερ, Ντε λα Φουέντε θα είναι οι εξτρέμ που θα κάνουν τη διαφορά.

Αυτά στον Ολυμπιακό θέλουν να τα αφήσουν στο παρελθόν, να υπάρχουν συγκεκριμένοι ρόλοι και η μεθοδικότητα που δείχνουν Κορδόν και Μαρτίνεθ, παραπέμπει σε έναν άλλον Ολυμπιακό. Για το στυλ του άλλωστε, την πίεση ψηλά, την κατοχή της μπάλας, έχουν αναλυθεί όλα τις προηγούμενες ημέρες. Είναι και η λατρεία των περισσότερων Ισπανών βλέπετε αυτή, μένει πλέον να δούμε τι μπορεί να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα από τους «ερυθρόλευκους».

Οι πρώτες εντυπώσεις είναι καλές, η δουλειά μόλις έχει αρχίσει, η συνέχεια, όμως, αναμένεται «ζόρικη» γιατί πρέπει να «τρέξουν» αρκετά θέματα με τους παίκτες και το ρόστερ που θα διαμορφωθεί. Το πλάνο είναι ως τις 5 Ιουλίου, να έχουν γίνει τρεις κομβικές κινήσεις. Για να δούμε…