Θες το πρωτάθλημα; Απόδειξη!

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ

i

© Intime

Θες το πρωτάθλημα; Απόδειξη!

Διονύσης Βερβελές 08:28 - 29.04.2024 / Ανανεώθηκε: 14:17 - 15.05.2024

Ο Ολυμπιακός παρέμεινε με ελπίδες για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και ο Διονύσης Βερβελές αναλύει στο blog του στο Sportal.

Μάλιστα, το ζούμε και αυτό. Πάνω που την Τετάρτη μετά τα Λαμία-ΠΑΟΚ 1-1, Άρης-Ολυμπιακός 1-1 και ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 3-0, λέγαμε πως… τελειώσαμε με το θέμα του πρωταθλήματος, έρχεται η 8η αγωνιστική των play offs και αλλάζουν τα δεδομένα. Χάνει ο Παναθηναϊκός στη Λεωφόρο από τον Άρη, για να επιβεβαιωθώ κι εγώ που γκρινιάζω για τη μάχη της αποφυγής της τέταρτης θέσης. 

Δεν βλέπω στον τελικό Κυπέλλου μεγάλο φαβορί τους «πράσινους», κόντρα σε μια καλή ομάδα (όταν θέλει) που έχει δίψα για ένα τρόπαιο. Η ΑΕΚ, κρατάει το πρωτάθλημα στα χέρια της, προηγείται 1-2 στα τελευταία λεπτά και καταφέρνει να χάσει από τον ΠΑΟΚ που διεκδίκησε τις ελπίδες του, για να γίνει το 3-2. 

Νωρίτερα, ο Ολυμπιακός είχε νικήσει 4-1 τη Λαμία, σε ένα ματς που δεν «μάγεψε». Ο Μεντιλίμπαρ έκανε πολλές αλλαγές, αλλά είχε την τύχη να ‘χει έναν σοβαρό Ποντένσε, μαζί με το «εργαλείο» Τσικίνιο. Αυτοί οι δύο έκαναν διαφορά, ο Όρτα ανέβασε το ρυθμό μετά το εικοσάλεπτο και η ομάδα ουσιαστικά «κλείδωσε» με το 2-0 σε τρία λεπτά, στο πρώτο μέρος. Βέβαια, το ότι το ματς σου γίνεται 3-1 στο 64’ και παραλίγο 3-2 στο 77’ στη μεγάλη ευκαιρία του Τσιλούλη, είναι για ανάλυση. Όχι τώρα, όμως, γιατί ακολουθεί το ευρωπαϊκό όνειρο. 

Για τη μάχη με την Άστον Βίλα, θα έχουμε την ευκαιρία να γράψουμε πολλά μέσα στην εβδομάδα. Εκεί έχει πέσει το βάρος από το… «Κλεάνθης Βικελίδης» άλλωστε. Απλά σήμερα, δεν μπορούμε να μη σταθούμε στις τάσεις… αυτοκτονίας που παρουσιάζουν οι άλλοι. Τι κατάφεραν; Έδωσαν τη δυνατότητα στον Ολυμπιακό, να ελπίζει. Θα πάει στην Τούμπα στις 12 του Μάη, θα υποδεχθεί την ΑΕΚ στις 15 στο Καραϊσκάκη και στις 19 πηγαίνει στη Λεωφόρο για το ντέρμπι των αιωνίων με τον Παναθηναϊκό. 

Μπορεί να κάνει τρεις νίκες μέσα σε μία τέτοια εβδομάδα και να κατακτήσει το 48ο πρωτάθλημα της ιστορίας του; Στα δικά μου μάτια, συγνώμη αν το… χαλάω, δεν μπορεί ή και δεν θα του το επιτρέψουν με όλα αυτά που έχουν δει τα μάτια μας. Δεν θα πρέπει να τα ξεχνάμε κι αυτά, γιατί άλλη κουβέντα θα κάναμε στη βαθμολογία τώρα. Το δίκιο του ο Ολυμπιακός εκεί δεν θα το βρει, αλλά από αυτόν, την εικόνα του, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η συνέχεια. 

Δεν είναι εύκολο να κάνεις δεύτερο «διπλό» μέσα στην Τούμπα, αλλά είναι καλό σημάδι το «2 στα 2» του Μεντιλίμπαρ επί του Λουτσέσκου. Θα τριτώσει; Αν τριτώσει και υπάρχουν κανονισμοί, νόμοι σε αυτή τη χώρα, θα πρέπει να υποδεχθεί την ΑΕΚ χωρίς τον Αλμέιδα στον πάγκο της. Δεν γίνεται να έχει επιτεθεί στα μάτια της φίλαθλης Ελλάδας σε άνθρωπο της αθλητικής βίας και να μην τιμωρηθεί. 

Έκανε λάθος, «θόλωσε», αλλά αυτά δεν έχουν… συγνώμη και λογικά θα πρέπει να κοουτσάρει την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη τηλεφωνικά από τη σουίτα των φιλοξενούμενων. Κάποτε κρεμάστηκε στα… μανταλάκια ο Περέιρα, γιατί έκανε βόλτα μπροστά από τη θύρα των οργανωμένων του Παναθηναϊκού. Θα είχαν… κρεμάσει οι «αντικειμενικοί» κάλλιστα τον Λουτσέσκου, δεν γίνεται αυτό να μείνει έτσι. 

Από εκεί και πέρα, το μυαλό όλων στον Ολυμπιακό, είναι στον πρώτο… τελικό με την Άστον Βίλα στην Αγγλία. Ο Μεντιλίμπαρ «ζυγίζει» τα δεδομένα, ξέρει ότι η ομάδα του έχει μπροστά της μια ιστορική ευκαιρία. Θα κληθεί να παίξει τα ρέστα της, να φέρει τη σειρά να κρίνεται στο Καραϊσκάκη, στις 9 του Μάη. Αυτή, θα είναι μια πρώτη του επιτυχία. Να γυρίσει από την Αγγλία με την πρόκριση ανοιχτή και όχι να αναζητεί θαύμα. Ε, ας φτάσουμε στο σημείο, να ζούμε το… όνειρο συμμετοχής σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, εκείνο το βράδυ. 

Ο Ολυμπιακός έχει τρελά κίνητρα μπροστά του. Έφτασε στο σημείο, να έχει μείνει εκτός Κυπέλλου Ελλάδας στα πέναλτι, αλλά να είναι μέσα στην Ευρώπη και στο πρωτάθλημα. Έστω και μαθηματικά. Τώρα, έχω πολλούς που μου λένε πως ο Ολυμπιακός θα πάρει το πιο μάγκικο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Το πιστεύουν. Αυτοί και ο Μεντιλίμπαρ. Θα γίνουν πολλές υποθέσεις πάντως, αν δεν τα καταφέρει. Εκείνο το γκολ από την ΑΕΚ στο τέλος, η γκέλα στο «Κλεάνθης Βικελίδης», το ματς με τον Χουανκάρ, πολλά…

Καλή εβδομάδα σε όλους. Μεγάλη εβδομάδα. Να έχετε πίστη, να είστε γεροί και δυνατοί.