Το χειροκρότημα που άξιζε και τα «υστερόγραφα» της επόμενης μέρας

Σάσα Βεζένκοφ

i

Σάσα Βεζένκοφ / Intime

Το χειροκρότημα που άξιζε και τα «υστερόγραφα» της επόμενης μέρας

Ο Ολυμπιακός επικράτησε του ΠΑΟΚ και πλέον οδεύει για τους τελικούς, εκεί όπου θέλει και πάλι να θριαμβεύσει και να κατακτήσει ακόμα ένα πρωτάθλημα. Γράφει ο Αχιλλέας Μαυροδόντης.

Ο Ολυμπιακός φέτος έχει χαρίσει στους φίλους του πολλούς λόγους να χαμογελούν. Έτσι, το ζεστό χειροκρότημα που τους χάρισε ο κόσμος, όπως και η έντονη παρουσία στο τρίτο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, ήταν ακριβώς αυτό που άξιζε σε αυτή την ομάδα.

Εντάξει, κανείς δεν μπορεί να χωνέψει αυτό που έγινε πριν από μια ακριβώς εβδομάδα στο Κάουνας. Ο Ολυμπιακός είχε το τρόπαιο στα χέρια του, όμως δεν μπόρεσε να το φέρει στον Πειραιά, λόγω ενός κακού δίλεπτου. Εν τέλει το αντιμπάσκετ της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν εκείνο που θριάμβευσε και εκείνο που χάρισε στους Ισπανούς την κορυφή της Ευρώπης.

Αρκετά όμως για τον τελικό. Ανήκει στο παρελθόν. Πάμε στην συνέχεια τώρα, η οποία έχει τoυς τελικούς και το πρωτάθλημα. Βασικός και μοναδικός στόχος που έχει μείνει πλέον, μπαίνοντας σε λίγο στον Ιούνιο, είναι η κορυφή της Ελλάδας. Ο Ολυμπιακός λοιπόν δεν έχει τίποτε άλλο στο μυαλό του, παρά μόνο τον τίτλο. Έχουμε ξαναπεί πως μόνο ένας τίτλος μπορεί να γιατρέψει τις πληγές του Κάουνας και αυτή είναι άλλωστε και η αλήθεια, καθώς ένας οργανισμός σαν τον Ολυμπιακό ζει και αναπνέει για τα τρόπαια και τις κορυφές.

Στα αγωνιστικά δεν νομίζω πως έχουμε αυτή τη στιγμή κάτι να πούμε. Ο ΠΑΟΚ έκανε μια αξιόμαχη προσπάθεια, όμως ο Ολυμπιακός είναι κλάσεις ανώτερος και το απέδειξε, στέλνοντας, χωρίς να ιδρώσει, την διαφορά στους 20 πόντους. Από εκεί και πέρα, το να καταπιαστούμε από στιγμές της αναμέτρησης ή συγκεκριμένες φάσεις είναι άδικο για τον Δικέφαλο και την προσπάθειά του.

Ο Ολυμπιακός τώρα έχει μια εβδομάδα για να προετοιμαστεί για τους τελικούς, ανεξάρτητα με το ποιον θα έχει απέναντί του. Είτε ο Παναθηναϊκός, που μοιάζει και το πιο λογικό σενάριο, είτε το Περιστέρι, θα βρουν μπροστά τους έναν έτοιμο Ολυμπιακό για την πρόκληση. Εξάλλου μιλάμε για την καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη (γιατί αυτό είναι ο Ολυμπιακός). Όποιος και να είναι ο αντίπαλος, θα είναι βέβαιο πως οι Πειραιώτες θα τα δώσουν όλα.

Το σημαντικό πάντως, εάν θέλουμε να μιλήσουμε λίγο για τα αγωνιστικά, είναι πως ο Κώστας Σλούκας συνεχίζει να ηγείται του Ολυμπιακού, πως ο Τόμας Ουόκαπ βρίσκει ξανά τον επιθετικό εαυτό του (γιατί αμυντικά είναι πάντα ο κορυφαίος) και πως ο Σάσα Βεζένκοφ, ό,τι και να συμβαίνει, παίζει ως ο κορυφαίος παίκτης της Ευρώπης. Εάν δίπλα τους μπει και ένας υγιής Τάρικ Μπλακ, ο οποίος θα δίνει ποιοτικές ανάσες στον Μουστάφα Φαλ, τότε όλα θα γίνουν καλύτερα.

Για την ώρα αυτά. Θα έχουμε μέρες μπροστά μας να συζητήσουμε για πολλά ακόμα. Για την ώρα όμως αυτά τα λίγα είναι αρκετά.

ΥΓ. Αυτή την στιγμή ο Ολυμπιακός δεν κινείται δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι. Το μυαλό όλως είναι στον τίτλο. Από εκεί και πέρα, όταν τελειώσει αυτό, περιμένουμε πως ο Ολυμπιακός θα κινηθεί στο 100%, ώστε να τελειώσει τις μεταγραφές που θέλει. Βέβαια οι ανανεώσεις είναι άλλο θέμα και οι Πειραιώτες πάντα είναι κοντά στους παίκτες, ώστε να κλείσουν όσο το δυνατόν συντομότερα τα θέματα που τους απασχολούν.

ΥΓ2. Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ ξαναλέμε πως είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Και εκείνος και ο Ολυμπιακός θέλουν να συνεχίσουν να πορεύονται μαζί. Το οικονομικό είναι ένα αγκάθι, για λόγους που σας έχουμε ξαναπεί. Πάντως μην λογίσουμε τον Μιλουτίνοφ σαν περίπτωση παίκτη όπως άλλων. Δεν είναι σαν τους άλλους, γιατί κανείς δεν είναι σαν τον Μιλουτίνοφ, ούτε σε θέμα αξίας, ούτε σε σημασία για τον σύλλογο του Ολυμπιακού. Παρόλα αυτά, υπομονή και σε αυτό το μέτωπο και όλα θα γίνουν.

ΥΓ3. Ο Ολυμπιακός έπαιξε Playoffs, πήγε Κάουνας, γύρισε και έφτασε πρώτος στους τελικούς. Αυτό, με όλο τον σεβασμό και την αγάπη για το Περιστέρι, δείχνει το πόσο λάθος χτίστηκε ο Παναθηναϊκός φέτος. Ευχή όλων είναι του χρόνου να δούμε… κανονικά ντέρμπι, γιατί φέτος μόνο τέτοια δεν είναι και εξάλλου δεν ξέρουμε και αν σίγουρα θα δούμε πάλι παιχνίδι «Αιωνίων» φέτος.

ΥΓ4. Κάποια στιγμή πρέπει η σειρά των μικρών τελικών, είτε να σταματήσει, είτε να δίνει κάτι στις ομάδες, πέραν από ένα απλό μετάλλιο. Θέση στην Ευρώπη δεν κρίνεται, οικονομικά δεν προσφέρεται κάτι παραπάνω, οπότε πρέπει κάποιος να μας πει σοβαρά τον λόγο που υπάρχει αυτή η σειρά αγώνων…

ΥΓ5. Περίπου 7 χιλιάδες οι φίλαθλοι στο ΣΕΦ. Μιλάμε για νούμερο ρεκόρ σε παιχνίδια που δεν είναι ντέρμπι Αιωνίων. Αυτό άξιζε ο Ολυμπιακός και αυτό κάνει και ο κόσμος φέτος. Πορεύονται μαζί. Το είδαμε ακόμα και στο Κάουνας, το βλέπουμε και στο φαληρικό στάδιο...