Η μεγάλη πρόκληση του Μαρτίνεθ

Ντιέγκο Μαρτίνεθ

i

© Photo by Alex Caparros/Getty Images

Η μεγάλη πρόκληση του Μαρτίνεθ

Ο Κορδόν αποφάσισε. Η διοίκηση στηρίζει. Ο Ισπανός κόουτς έπιασε ήδη δουλειά. Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει…

Ο κύβος ερρίφθη και ο Ολυμπιακός τις επόμενες ώρες, αναμένεται να ανακοινώσει τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ, ως τον επόμενο προπονητή του. Ο 42χρονος Ισπανός, ήταν αυτός που εδώ και ημέρες συζητούσε με τον Αντόνιο Κορδόν, όχι μόνο τις λεπτομέρειες της συμφωνίας του, αλλά και τα πρώτα πλάνα για τη νέα σεζόν.

Υπήρξε η αίσθηση ότι ο Ολυμπιακός άργησε. Η αλήθεια είναι πως δεν γινόταν να πάει άλλο πίσω, η ομάδα αρχίζει προετοιμασία, στις 5 Ιουλίου θα πετάξει για την Αυστρία, ώστε να πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο προετοιμασίας της.

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ έρχεται για να αποδείξει ότι μπορεί, για να δικαιώσει τον Αντόνιο Κορδόν. Όλα τα νομίσματα έχουν δύο πλευρές. Και θα το αναλύσουμε πιο κάτω.

Άποψή μου, είναι ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο, όχι μόνο ο Ολυμπιακός, έχει πάθει ζημιά. Δεν είναι εύκολο για μεγάλα ονόματα να έρθουν στη χώρα μας. Και δεν εννοώ μεγάλο όνομα προπονητή… 75 χρονών που μπορεί να έρθει αν του δώσεις δυόμιση εκατομμύρια συμβόλαιο. Μίλησε ο Ολυμπιακός με τον Μαρθελίνο. Εξάντλησε κάθε πιθανότητα, αλλά δεν γινόταν.

Προφανώς και υπήρξε σκέψη για τον Βαλβέρδε, αλλά και αυτός, ευγενικά μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Μαρτίνεθ και θα παραμείνει στην Μπιλμπάο. Ήρθε στη χώρα μας ο Σρούντερ, που δεν ήταν… το όνομα, μίλησε, δεν υπήρξε συμφωνία, πήγε να πάρει ένα μεγάλο συμβόλαιο τελικά.

Ο Ολυμπιακός ήθελε να πάρει έναν προπονητή που θα έχει όρεξη να δουλέψει με την ομάδα. Που θα καθίσει κάτω, μαζί με τον Κορδόν, θα βγάλει το πλάνο του, θα προσπαθήσει να «χτίσει» μια ανταγωνιστική ομάδα και να επιστρέψει στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Επιστρέφω στο νόμισμα. Ο κάθε φίλαθλος πλέον, μπορεί να δει. Ανοίγει το βιογραφικό του και βλέπει την… κακή πλευρά. Προπονητής στην Εσπανιόλ ως τις αρχές Απρίλη, που υποβιβάστηκε στο τέλος. Κοιτάζει την άλλη πλευρά, την παρουσία του στη Γρανάδα και βλέπει μια εξαιρετική τριετία. Με τα καλύτερα λόγια και αναγνώριση από πολλούς ανθρώπους του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Προφανώς και δεν ήταν εύκολο να αποσπάσει ακόμη και το «ναι» του Μαρτίνεθ ο Κορδόν. Και ναι, χρειάστηκε και μια υπέρβαση, γιατί θα έρθει εδώ με όλο του το τιμ. Τα λεφτά, είναι πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ και δεν είναι λίγα. Πρέπει να νιώθει καλά ο ίδιος, οι συνεργάτες του, να στηριχθεί από όλες τις πλευρές.

Ο Αντόνιο Κορδόν, όταν ανέλαβε, είχε πει τα καλύτερα για τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Τον είχε ψηλά στην εκτίμησή του. Βέβαια ήθελε και τον Ζόρντι Κρόιφ, αλλά ο Μαρτίνεθ επικράτησε στο όλο πλάνο και έρχεται σήμερα στην Ελλάδα για να πιάσει δουλειά.

Αυτό που «καίει» τον κόσμο, είναι αν θα πετύχει. Έχω ρωτήσει φίλους που παρακολουθούν πολύ ισπανικό ποδόσφαιρο. Και μου κάνει εντύπωση που όλοι μου λένε ένα στοιχείο. Πως ο Μαρτίνεθ θέλει οι ομάδες του να τρέχουν και να πιέζουν ψηλά, θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Αποτέλεσε οδηγό ο Βαλβέρδε, γι’ αυτό και αγαπήθηκε, γιατί κατάφερε να δώσει στον Ολυμπιακό μια αγωνιστική ταυτότητα, ένα συγκεκριμένο στυλ. Κι ακόμη το θυμούνται πολλοί…

Ο Μαρτίνεθ υπήρξε συνεργάτης του Μίτσελ, υπήρξε και του Έμερι. Του αρέσει πολύ η τακτική, να αναλύει στην ομάδα το πλάνο και λατρεύει την πιστή εφαρμογή του από τους ποδοσφαιριστές του. Ναι, θέλει γρήγορους παίκτες, γνωρίζει πως και η ποιότητα μετρά, αλλά έχει την ίδια φιλοσοφία με τον Κορδόν, για έναν πιο αθλητικό Ολυμπιακό.

Τις επόμενες δύο-τρεις ημέρες, λογικά θα γίνει η παρουσίαση και του Κορδόν και του Μαρτίνεθ. Αμφότεροι, θα έχουν την ευκαιρία να αναλύσουν στον Τύπο, τις πρώτες τους σκέψεις για τον Ολυμπιακό της σεζόν 2023-24. Δεν είναι εύκολη χρονιά. Καλούνται να έχουν λύσεις και στις μεταγραφές

Ο Ολυμπιακός «καίγεται» σε συγκεκριμένες θέσεις και στόχος είναι να φέρει παίκτες νωρίς. Φαίνεται πως έχει γίνει προεργασία και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, όπως αναλύσαμε και σε χθεσινό ρεπορτάζ, αναμένονται άμεσα δύο μεταγραφές. Στόπερ και εξτρέμ, είναι στην πρώτη γραμμή…

Ο Μαρτίνεθ, δεν εξασφαλίζει την επιτυχία. Μήπως, όμως, την εξασφάλιζαν όταν ήρθαν, ο Πέδρο Μαρτίνς ή ο Μάρκο Σίλβα; Είναι «στοίχημα»; Ναι, είναι… Είναι γιατί σε αρκετούς θυμίζει Κορμπεράν. Ηλικιακά, αν και έχω την αίσθηση πως η εμπειρία του Μαρτίνεθ είναι μεγαλύτερη. Ο Κορμπεράν στην Ισπανία δεν είχε κοουτσάρει, ήταν στην Αγγλία, μπορεί να κάνει καριέρα, αλλά για τον Ολυμπιακό έτοιμος δεν ήταν. Ο Μαρτίνεθ δεν είναι το ίδιο. Έχει περισσότερα από 100 ματς στη μεγάλη κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος, 200 και στη β’ κατηγορία. Τους έχει ζήσει τους πάγκους από νεαρή ηλικία, τώρα έρχεται σε μια άλλη πρόκληση. Θα τα καταφέρει;

Η ευκαιρία του είναι μεγάλη, ο Αντόνιο Κορδόν τον πιστεύει και σίγουρα και αυτός θέλει ταυτόχρονη επιτυχία για πολλούς λόγους…

Ο απαιτητικός τρόπος παιχνιδιού του Μαρτίνεθ και η απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει στον Ολυμπιακό
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

20:00 - 19.06.2023

Ο απαιτητικός τρόπος παιχνιδιού του Μαρτίνεθ και η απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει στον Ολυμπιακό

Οι δύο βασικές αρχές στην άμυνα, η εμμονή με το επιθετικό πλάτος και ο αριθμός 3 εντός περιοχής. Η προπονητική φιλοσοφία του Ντιέγκο Μαρτίνεθ γεννά και την ανάγκη για ανάλογες μεταγραφές, προκειμένου να εφαρμοστεί δίχως «τρύπες» στον Ολυμπιακό της σεζόν 2023-2024.

Η μπάλα πλέον, πηγαίνει σε αυτούς τους δύο. Η διοίκηση του Ολυμπιακού άλλωστε, δείχνει αποφασισμένη να στηρίξει το πλάνο αυτό, να αλλάξει φιλοσοφία. Πέρσι, έτρεχε μέχρι και τον Σεπτέμβρη για μεταγραφές. Ήρθαν παίκτες που δεν πρόλαβαν να δηλωθούν στην Ευρώπη, αυτά φέτος δεν θα συμβούν. Είναι άλλη η πρόθεση. Η συνέχεια στις… οθόνες σας.