Η τακτική του Μπαρτζώκα νίκησε το ένστικτο του Άταμαν!

Η τακτική του Μπαρτζώκα νίκησε το ένστικτο του Άταμαν!

Κώστας Σωτηρίου 11:24 - 15.03.2024 / Ανανεώθηκε: 11:25 - 15.03.2024

Ο Κώστας Σωτηρίου γράφει για το ντέρμπι «αιωνίων» στο ΣΕΦ αναδεικνύοντας τα σημεία, που οδήγησαν τους Ερυθρόλεθυκους στην έκτη σερί ευρωπαϊκή νίκη τους και «έμπλεξαν» τον Παναθηναϊκό σε τριπλή ισοβαθμία με Ολυμπιακό και Φενέρμπαχτσε. Σε λίγες ώρες, μπορεί να γίνει και τετραπλή…

Η εξίσωση ήταν ξεκάθαρη πριν από το έκτο φετινό ντέρμπι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού. Ο γηπεδούχος Ολυμπιακός θα «πόνταρε» στη σκληρή, επιθετική άμυνά του και στην υπεροπλία που εμφανίζει στην «front line» (Φαλ, Ράιτ, Πετρούσεφ), ενώ ο φιλοξενούμενος Παναθηναϊκός θα εφάρμοζε τη στρατηγική, που τον οδήγησε στον θρίαμβο επί της Ρεάλ στην Μαδρίτη, δηλαδή pick and roll με τον οδοστρωτήρα Λεσόρ και pull-up από τους Σλούκα και Ναν.

Ο αστερίσκος είχε να κάνει με τον βαθμό ετοιμότητας των τραυματιών του Ολυμπιακού (Ουόκαπ, Ουίλιαμς-Γκος), με την απουσία αξιόπιστου back-up πίσω από τον Λεσόρ (τραυματίας Αντετοκούνμπο, μέτριος Μπαλτσερόφσκι) και με τον X-Factor, που θα έβγαζε η μία ή η άλλη ομάδα στο ντέρμπι. Δεν συζητάμε για τα «πιστόλια» Κάνααν/Πίτερς του 54% και 44% στο τρίποντο ή για τον Ντίνο Μήτογλου, που ξέρεις τι θα κάνει σε κάθε ματς, αλλά πχ για τον ΜακΚίσικ, τον Ράιτ, τον Χουάντσο ή τον Καλαϊτζάκη, που παρεμπιπτόντως δεν πάτησε παρκέ ούτε δευτερόλεπτο.

Θα είναι άδικο, όμως, αν εστιάσουμε στα προφανή. Ναι, ο Μόουζες Ράιτ ήταν ο MVP του ντέρμπι προσυπογράφοντας τη νίκη (71-65) του Ολυμπιακού με 19 πόντους (9/9 δ., 1/3 β., 3 ρ., 1 ασ., 1 κλ., 1 τ., 0 λ.) σε μόλις 15’33’’ συμμετοχής! Ήταν αυτός, που «ξύπνησε» τους Ερυθρόλευκους, έβαλε δύσκολα στον Ματίας Λεσόρ, σήκωσε το ΣΕΦ στο πόδι και άκουσε να τραγουδιέται το όνομά του από τους φίλους της ομάδας του σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα! Εκτιμώ, ωστόσο, ότι η ανατροπή ξεκίνησε από την αλλαγή τακτικής τουν Γιώργου Μπαρτζώκα, ο οποίος στη σκακιέρα των προπονητών, νίκησε κατά κράτος τον ομόλογό του Έργκιν Άταμαν.

Αν βάζαμε έναν τίτλο σε αυτή την προπονητική επικράτηση, θα λέγαμε ότι το μπάσκετ της τακτικής επικράτησε του μπάσκετ ενστίκτου. Ο κόουτς Μπαρτζώκας είδε ότι με τον Φαλ στο ζωγραφιστό η περιφερειακή γραμμή του γίνεται ευάλωτη στα pull-up των παικτών του Παναθηναϊκού, στοιχείο που οδήγησε στη μεγάλη νίκη του Τριφυλλιού επί της πρωτοπόρου, αλλά soft στην περιφέρεια, Ρεάλ. Άφησε στην άκρη την αντιμετώπιση «δύο εναντίον δύο» στα pick and roll του ΠΑΟ και εφάρμοσε στην άμυνά του τις αλλαγές, που τόσο πολύ του αρέσουν, ρίχνοντας τον Ράιτ στα παρκέ.

Δεν αρκέστηκε, όμως, σε αυτή την αλλαγή στρατηγικής. Στη διάρκεια του παιχνιδιού, από «switch» στην άμυνά του, το γύρισε σε «flat», μετά χρησιμοποίησε ψηλό σχήμα με τον Αλεκ Πίτερς σε θέση «3» με προφανή στόχο να χτυπήσει τον Κώστα Σλούκα. Ο Μπαρτζώκας δούλεψε πολύ στο κομμάτι της τακτικής και αυτό το πιστώνεται. Έβαλε δύσκολα στον Άταμαν, ο οποίος δεν έψαξε βαθιά στον πάγκο του για να βρει λύσεις και αυτό του στοίχισε στην πορεία της αναμέτρησης.

Προσέξτε αυτό: Τέσσερις παίκτες του Παναθηναϊκού αγωνίστηκαν περισσότερα από… 32 λεπτά! Πώς να μην σκάσουν, όταν πχ ο Λεσόρ χρειαζόταν ανάσες για να μαρκάρει τον φρέσκο Ράιτ; Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, αλλά στο ντέρμπι του ΣΕΦ έβγαζαν μάτια: Μήτογλου 34’40’’, Ναν 33’49’’, Λεσόρ 32’44’’, Γκραντ 32’42’’. Το rotation περιορίστηκε σε ακόμη τρεις παίκτες (Σλούκας 20’36’’, Γκριγκόνις 17’36’’, Παπαπέτρου 13’30’’), ενώ δύο ακόμη παίκτες αγωνίστηκαν κάτω από δέκα λεπτά (Χουάντσο 9’39’’, Μπαλτσερόφσκι 4’44’’).

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Άταμαν πήγε στο ντέρμπι με επτά παίκτες αφήνοντας τρεις DNP (Καλαϊτζάκης, Μαντζούκας Μωραΐτης), ενώ ο Μπαρτζώκας διεύρυνε το rotation χρησιμοποιώντας μόλις δύο παίκτες (Πίτερς, Ουόκαπ) για 26’36’’ και 26’28’’ αντίστοιχα, που για τους Πειραιώτες ήταν το μάξιμουμ και συνολικά έριξε στη μάχη εννέα συν δύο (Μήτρου-Λονγκ, Μπραζντέικις), που πάτησαν το παρκέ για λίγα λεπτά και προφανώς δεν είχαν ρόλο. Ήταν ξεκάθαρο ότι οι Ερυθρόλευκοι είχαν περισσότερες ανάσες από τους Πράσινους. Θα πείτε «έχει ξαναγίνει φέτος στον Παναθηναϊκό» και θα συμφωνήσουμε. Έχει ξαναγίνει, αλλά δεν είναι το ενδεδειγμένο, ειδικά σε ένα τόσο απαιτητικό ματς, που χρειάζονται ανάσες και φρέσκα πόδια.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 71-65: Ασύλληπτος Ράιτ στη ντερμπάρα του ΣΕΦ & «πόλεμος» για την 4άδα!