Ο «προφήτης» Μωυσής, ο «αλήτης» Παπανικολάου, ο δυναμίτης Ολυμπιακός και το μεταμεσονύκτιο... κερασάκι με τον Φαλ

Κώστας Παπανικολάου

i

© Intime

Ο «προφήτης» Μωυσής, ο «αλήτης» Παπανικολάου, ο δυναμίτης Ολυμπιακός και το μεταμεσονύκτιο... κερασάκι με τον Φαλ

Aχιλλέας Μαυροδόντης 09:47 - 15.03.2024 / Ανανεώθηκε: 10:00 - 15.03.2024

Ο Ολυμπιακός έδειξε πως είναι φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση με την τεράστια νίκη του επί του Παναθηναϊκού, η οποία ήρθε βασισμένη σε συγκεκριμένους άξονες. Γράφει ο Αχιλλέας Μαυροδόντης.

Το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός ήταν ένα ντέρμπι με τα όλα του. Ένα ντέρμπι με μπασκετικό ξύλο, με πολλές μεγάλες φάσεις, με προσωπικότητες να βγαίνουν μπροστά και με απίστευτο πάθος. Στο τέλος όμως, αυτός που είχε το «κάτι» παραπάνω που χρειαζόταν ήταν ο Ολυμπιακός.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα μπήκε νωχελικά στο παιχνίδι και στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν πίσω με 7-17, έχοντας 3/13 εντός παιδιάς! Η συνέχεια όμως ήταν τελείως διαφορετική και κινήθηκε σε συγκεκριμένους άξονες.

Η άμυνα ανέβηκε επίπεδο. Ο Ολυμπιακός, ο οποίος ήδη έβγαζε μεγάλο πάθος σε αυτό τον τομέα από την αρχή, δεν χαλάρωσε ποτέ και έτσι έφερε τούμπα το ματς. Ο Πετρούσεφ ήταν πολύ κομβικός σε αυτό το κομμάτι στο δεύτερο δεκάλεπτο, όπως και ο Μήτρου Λονγκ, παίκτες που έφεραν ενέργεια από τον πάγκο σε αυτό τον τομέα. Και ο ΜακΚίσικ μπαίνει σε αυτή την εξίσωση, αλλά και ο Ράιτ, που όμως αποτελεί κεφάλαιο μόνος του και θα σταθούμε μετά σε εκείνον. Η άμυνα πάνω στον Σλούκα ήταν κομβική, όπως και αυτή απέναντι στον Λεσόρ. Ο Ναν έβαλε μεν 17, όμως δεν ήταν αρκετός. Επιπλέον, ο Παναθηναϊκός, απέναντι στην άμυνα του Ολυμπιακού είχε μόλις 9 ασίστ και 18(!) λάθη! Πάμε παρακάτω…

Μόουζες Ράιτ λοιπόν. Από εκεί που λέγαμε πως δεν κάνει καλά πρώτα ημίχρονα, ο σέντερ του Ολυμπιακού βγήκε μπροστά και πραγματικά…. Κατάπιε τον Λεσόρ! Ακόμα και τα φάουλ του μπόρεσε να διαχειριστεί, με τον Αμερικανό να έχει 11 πόντους στο πρώτο ημίχρονο. Δεν έμεινε μόνο εκεί. Τελείωσε το ματς με 19 και αποτέλεσε… προφήτη, καθώς, ό,τι είπε στο Sportal, το έκανε. Καρφώματα και μπλοκ υποσχέθηκε, καρφώματα και μπλοκ χάρισε στον κόσμο του Ολυμπιακού!

Πάμε και στον Κώστα Παπανικολάου, τον… αλήτη της ιστορίας. Προφανώς και το λέμε χαριτολογώντας, γιατί ο «Παπ» είναι από τα καλύτερα παιδιά του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Απέναντι στον Παναθηναϊκό όμως έδειξε για ακόμα μια φορά πόσο ηγετική φυσιογνωμία είναι. Αρχικά δεν άφησε ασχολίαστο το… τρας τοκ του Σλούκα, με τον ίδιο, παρότι είναι αδελφικός φίλος με τον αρχηγό του Παναθηναϊκού, να του κάνει την κίνηση να σιωπήσει, απαντώντας σε ένα τρίποντο που έβαλε ο αντίπαλός του. Ήταν παντού, έδινε πάντα συμβουλές στους συμπαίκτες του, έκανε πολλή βρώμικη δουλειά και στο τέλος αποτέλεσε κομβικό παράγοντα της νίκης του Ολυμπιακού. Φυσικά εκτός παρκέ πάλι φίλοι θα είναι με τον Σλούκα. Εντός όμως, δεν υπάρχουν φιλίες.

Ο Ολυμπιακός είχε όμως ακόμη ένα πρόσωπο στο οποίο απαιτείται να σταθούμε. Τον… ρόμποκοπ, Τόμας Ουόκαπ. Ο ηγέτης του Ολυμπιακού έχει ένα πόδι που είναι πρησμένο σαν μια μπάλα του τένις. Παρόλα αυτά, έπαιξε και μάλιστα για 26:28, έχοντας 4 πόντους, 5 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 4 κλεψίματα και 13 στην αξιολόγηση. Πέραν όμως των όσων έκανε στο παρκέ, μόνο και μόνο η παρουσία του σε αυτό ενέπνεε τους συμπαίκτες του. Ενας παίκτης που δεν θα έπρεπε καν να είναι στην 12άδα, καθώς το πόδι του είναι «τούμπανο» που λέμε, ήταν μέσα στο παρκέ και τα έδινε όλα σε κάθε φάση για την ομάδα του. Οι υπόλοιποι, βλέποντάς τον, έπαιρναν κουράγιο και δύναμη από εκείνον. Γιατί ηγέτης είσαι όχι μόνο με τις ενέργειές σου στο παρκέ. Ούτε είναι ένας τίτλος που «χαρίζεται» όπου κι όπου. Ο Ουόκαπ είναι παράδειγμα. Είναι ένας αθλητής όπως ελάχιστοι άλλοι και όσο ο Ολυμπιακός τον έχει στο τιμόνι του, μπορεί να ελπίζει σε μεγάλα πράγματα.

Η νίκη λοιπόν δίνει στον Ολυμπιακό το πλεονέκτημα απέναντι στον Παναθηναϊκό, τον φτάνει στις 18 νίκες, όμως ακόμα δεν έχει κατακτηθεί τίποτα! Ο Ολυμπιακός πρέπει να παλέψει εάν θέλει να είναι στο τοπ 4 και να έχει το πλεονέκτημα έδρας, με το ματς απέναντι στην Εφές να αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για αυτό.

Το σίγουρο όμως είναι πως, όπως είπαμε και την περασμένη εβδομάδα, του Μπαρτζώκα η… αρμάδα συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της για την τετράδα. Ανάγκασε τους οπαδούς της να ονειρεύονται για ακόμα μια χρονιά το τρόπαιο της Ευρωλίγκας και τους έκανε να γεμίζουν κάθε αγωνιστική το ΣΕΦ. Γιατί αυτή η «αγέλη πεινασμένων σκύλων» έχει ακόμη αρκετή ιστορία να γράψει. Και θα το κάνει με τον δικό της τρόπο. Τον ξεχωριστό. Τον ομαδικό. Τον… Μπαρτζωκικό!

Καλά όλα, όμως η βραδιά του Ολυμπιακού δεν τελείωσε εκεί. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, έγινε γνωστό πως η ομάδα του Πειραιά και ο Μουστάφα Φαλ ετοιμάζονται να μείνουν μαζί μέχρι και το 2027! Ο Γάλλος έχει ανέβει επίπεδο στον Ολυμπιακό και η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν άφησε κανένα περιθώριο για κάτι παραπάνω στους υποψήφιους... μνηστήρες, δένοντας τον παίκτη για άλλα τρία χρόνια.

Μόνο μερικές λεπτομέρειες απομένουν για το οριστικό deal και δεν είναι απίθανο το «kalimera» του Ολυμπιακού να έρθει άμεσα. Εξάλλου ο Ολυμπιακός έχει δείξει πως πάντα κοιτάζει το μέλλον και με τον Φαλ να βγάζει... άγκυρα στο Λιμάνι, όλα είναι πιθανά για την συνέχεια των Πειραιωτών!

ΥΓ. Νίκη στο μπασκετικό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Πρόκριση στους 8 του Conference League με μυθικό 1-6 επί της Μακάμπι στο ποδόσφαιρο. Ωραία μέρα να είσαι Ολυμπιακός...

🔴Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 71-65: Ασύλληπτος Ράιτ στη ντερμπάρα του ΣΕΦ & «πόλεμος» για την 4άδα!

ΜακΚίσικ στο Sportal: «Για εμάς δεν ήταν μόνο μία νίκη, αλλά πολύ περισσότερα - Σκέφτομαι το Final 4 κάθε βράδυ»
EUROLEAGUE

23:30 - 14.03.2024

ΜακΚίσικ στο Sportal: «Για εμάς δεν ήταν μόνο μία νίκη, αλλά πολύ περισσότερα - Σκέφτομαι το Final 4 κάθε βράδυ»

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ μίλησε στην κάμερα του Sportal μετά τη νίκη του Ολυμπιακού κόντρα στον Παναθηναϊκό AKTOR (71-65) και τόνισε ότι εκείνος σκέφτεται κάθε μέρα το Final 4.