Όταν ο Αταμάν με τον Σλούκα συνάντησαν τον Κέντρικ Ναν!
i

©InTime

Όταν ο Αταμάν με τον Σλούκα συνάντησαν τον Κέντρικ Ναν!

Γιάννης Πάλλας 08:00 - 08.05.2024 / Ανανεώθηκε: 18:53 - 19.05.2024

Ο Γιάννης Πάλλας γράφει για την πορεία του Παναθηναϊκού AKTOR μέχρι το Final-4 της Euroleague στο Βερολίνο μετά το 3-2 στη συγκλονιστική σειρά κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Λένε πως «ένας στόχος χωρίς σχέδιο είναι απλά μια ευχή» και στον Παναθηναϊκό AKTOR στην αρχή της χρονιάς είχαν έναν στόχο (παρουσία στο Final-4 της Euroleague) και το σχέδιο εκπονήθηκε από τον Εργκίν Αταμάν και τον Κώστα Σλούκα, ο οποίος στην πορεία συνάντησε τον Κέντρικ Ναν που άλλαξε όλη τη φυσιογνωμία του παιχνιδιού της ομάδας και οδήγησε στην υλοποίηση του πλάνου που είχε η διοίκηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Η σειρά των αναμετρήσεων με την Μακάμπι Τελ Αβίβ ήταν συγκλονιστική και εν τέλει οι «πράσινοι» με 3-2 πήραν το «εισιτήριο» για το Final-4 πραγματώνοντας τον στόχο τους.

Από την 17η θέση την προηγούμενη χρονιά το «τριφύλλι» έπρεπε να βρεθεί στο μεγάλο ραντεβού στο Βερολίνο, όμως ανάλογο άλμα αγωνιστικά δεν έχει κάνει καμία ομάδα στην Euroleague, γι’ αυτό συνιστά μεγάλο επίτευγμα αυτό που κατάφεραν διοίκηση, τεχνικό επιτελείο και παίκτες.

Καμία ομάδα από καταβολής της διοργάνωσης δεν βρέθηκε από τόσο χαμηλά στην επίτευξη ενός τόσο σημαντικού στόχου μέσα σε διάστημα λιγότερο των δέκα μηνών. Κι αυτό είναι κάτι που επιμερίζεται σε διοίκηση (για την επένδυση που έγινε), προπονητή (είχε το πλάνο) και τους παίκτες κυρίως τους Κώστα Σλούκα, Κέντρικ Ναν και Ματίας Λεσόρ, που αποτέλεσαν το θεμέλιο λίθο αυτής της πορείας που οδήγησε στους πανηγυρισμούς μετά το τέλος του Game 5 με τη Μακάμπι στο ΟΑΚΑ.

Η πορεία των «πρασίνων» είχε σκαμπανεβάσματα, δοκιμάστηκε πολλές φορές, αλλά άντεξε γιατί ο προπονητής Εργκίν Αταμάν είχε τον τρόπο να μεταδίδει την ηρεμία του και τη σιγουριά του, όπως και στην παρουσίαση της συμφωνίας με τον AKTOR, που προέτρεπε στον κόσμο της ομάδας να κλείσει θέση στο Final-4 του Βερολίνου, γιατί δεν θα έβρισκε εισιτήρια!

Ο Τούρκος τεχνικός στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής για το Final-4 επέμεινε σ΄ένα μικρό ροτέισιον και μ’ αυτό πορεύτηκε χωρίς να κάνει πίσω.

Δεν άλλαξε το πλάνο του ούτε στο Game 5, όπου ουσιαστικά ενεργοποίησε ξανά τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ που επέστρεψε στη 12αδα.

Η εξαιρετική παρουσία του Ιωάννη Παπαπέτρου σε όλη τη σειρά με τη Μακάμπι είναι ένα από τα μεγάλα συν για τους «πράσινους», που βρήκαν την απάντηση στην αντιμετώπιση του Μπόνζι Κόλσον από τη στιγμή που ήταν δύσκολο να τον περιορίσει ο Μάριους Γκριγκόνις.

Ο Ματίας Λεσόρ ήταν ξανά κυριαρχικός στη ρακέτα παρότι από την γραμμή της φιλανθρωπίας (3/14 βολές, 21.4%) ήταν αρκετά άστοχος, ενώ ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ έβαλε την δική του πινελιά στη ρακέτα βοηθώντας όσο απαιτήθηκε.

Ωστόσο οι δυο παίκτες που καθόρισαν ξανά το παιχνίδι ήταν ο Κώστας Σλούκας που διανύει μια εξαιρετική περίοδο και αποτελεί το σημείο αναφοράς του Παναθηναϊκού AKTOR, αλλά και ο Κέντρικ Ναν, ο οποίος έκανε τη διαφορά σηκώνοντας το βάρος επιθετικά σε όλο το δεύτερο μέρος όπου ο «κάπτεν» της ομάδας ήταν στον πάγκο λόγω των ενοχλήσεων στο πόδι.

Σε σημαντικό παράγοντα του αγώνα εξελίχθηκε ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης που είχε 2 πόντους και 2 κλεψίματα σε 12.49 λεπτά, αλλά έπαιξε άμυνες και έκλεισε διαδρόμους αντιμετωπίζοντας τον Λορένζο Μπράουν και τον Μπόνζι Κόλσον. Έδωσε ενέργεια στην άμυνα και έκανε δουλειές που δεν αποτυπώνονται στη στατιστική.

Εν κατακλείδι, με την πολύ καλή άμυνα του δευτέρου ημιχρόνου ειδικά στο τελευταίο 3λεπτο της τρίτης περιόδου και στα πρώτα λεπτά του τέταρτου 10λεπτου οι «πράσινοι» μπόρεσαν να «χτίσουν» με την ποιότητα του Κέντρικ Ναν μια διαφορά που αποδείχθηκε ασφαλείας και να φτάσουν στον πρωταρχικό στόχο που ήταν το Final-4. Η συνέχεια επί γερμανικού εδάφους...