Στο Βελιγράδι σημάδεψε το Βερολίνο, σε ΟΑΚΑ και Μπολόνια «κλείνει» θέση

Στο Βελιγράδι σημάδεψε το Βερολίνο, σε ΟΑΚΑ και Μπολόνια «κλείνει» θέση

Ηλίας Λαλιώτης 08:14 - 21.03.2024 / Ανανεώθηκε: 08:15 - 21.03.2024

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έγινε αφεντικό για το πλεονέκτημα έδρας κάνοντας παρέλαση στο Βελιγράδι και έχει την ευκαιρία στα επόμενα δύο παιχνίδια με Μπαρτσελόνα και Βίρτους να «αγκαλιάσει» τη δεύτερη θέση και την… επιστροφή στα Final Four. Γράφει ο Ηλίας Λαλιώτης.

Βλέποντας τον Παναθηναϊκό να χαρίζει τη νίκη στον Ολυμπιακό, με 18 λάθη, την περασμένη Πέμπτη στο ΣΕΦ δεν είχα καμία αμφιβολία για την αντίδραση που θα βγάλει η ομάδα του Εργκίν Αταμάν στο Βελιγράδι. Το είχα αποτυπώσει και στο προηγούμενο blog, αφού το φετινό Τριφύλλι το έχει κάνει πολλές φορές μέσα στη σεζόν.

Οι «πράσινοι» μπήκαν με το μαχαίρι στα δόντια στην Stark Arena κι άρχισαν να βομβαρδίζουν το καλάθι του Ερυθρού Αστέρα (9/13 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο και 12/21 συνολικά). Τα 2 λάθη του Κέντρικ Ναν στις δύο πρώτες κατοχές, ακολούθησε μόλις ένα στα υπόλοιπα 18,5 λεπτά. Μόλις άρχισαν να παίζουν καλή άμυνα στην επανάληψη και να τροφοδοτούν το «θεριό», Ματίας Λεσόρ, στο «ζωγραφιστό», η… παρέλαση στο Βελιγράδι ολοκληρώθηκε. Κυρίως, όμως, γιατί ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος φρόντισε να βάλει στο ρόστερ της ομάδας τον καλύτερο Έλληνα γκαρντ κι έναν εκ των κορυφαίων στην Ευρώπη. Ο Κώστας Σλούκας είναι πραγματικός ηγέτης μετά τη διακοπή και με το δεύτερο double-double της σεζόν (17 πόντοι, 10 ασίστ, 0 λάθη) οδήγησε εκ του ασφαλούς το Τριφύλλι.

Η λάμψη στα μάτια των παικτών του Παναθηναϊκού σε τύφλωνε. Ο τρόπος που πανηγύριζαν στο τέλος κάθε καλάθι μαρτυρούσε την αποφασιστικότητά τους. Η γκρίνια μετά το ντέρμπι του ΣΕΦ τους είχε πεισμώσει και το τέλος της 30ής αγωνιστικής δικαίωσε ολόκληρο τον οργανισμό του Τριφυλλιού. Η εμφατική νίκη επί των «ερυθρόλευκων» της Σερβίας, σε συνδυασμό με το «δώρο» της Αρμάνι στο Μονακό, τον έφερε στη θέση που δικαιούται να είναι βάσει της φετινής του εικόνας.

Αφεντικό, δηλαδή, στην προσπάθεια για εξασφάλιση μιας θέσης στην πρώτη τετράδα στην τελική ευθεία της κανονικής περιόδου. Με τέσσερις νίκες στις εναπομείνασες αγωνιστικές της EuroLeague, ο Παναθηναϊκός θα έχει δεδομένα -και μαθηματικά- το πλεονέκτημα του ΟΑΚΑ στα playoffs. Μάλιστα, έχοντας μαζί του τους Μονεγάσκους μέχρι το τέλος, θα υπερτερεί σε κάθε ισοβαθμία, οπότε θα μπορεί να φτάσει μέχρι και τη δεύτερη θέση.

Κάτι που θα ισοδυναμεί σε μεγάλο βαθμό και με εξασφάλιση της επιστροφής του στα Final Four μετά από 12 χρόνια, πετυχαίνοντας τον μεγαλύτερο στόχο της φετινής χρονιάς. Γιατί με τη δύναμη του ΟΑΚΑ στα playoffs και απέναντι στην ομάδα που θα είναι 7η μετά τα play-in δεν μπορώ να δω τρόπο που η ομάδα του Εργκίν Αταμάν δεν θα είναι στο Βερολίνο τον Μάιο.

Για να συμβεί, βέβαια, αυτό θα πρέπει να έρθουν οι νίκες σε δύο πολύ δύσκολα παιχνίδια που ακολουθούν. Αρχής γενομένης από το παιχνίδι της Παρασκευής (22/3, 21:15) με την Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί έρχονται από μια ήττα που τους «πόνεσε» στην Πόλη από τη Φενέρμπαχτσε και αναμένεται να βγάλουν αντίδραση. Αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να ανασυγκροτηθεί, να βρει ενέργεια από το κατάμεστο ΟΑΚΑ και βοήθειες από τον πάγκο (στο Βελιγράδι έπαιξε ουσιαστικά με 6 παίκτες), τότε μπορεί να φέρει το ματς στα μέτρα του.

Για να πάει μετά στην Μπολόνια να προσπαθήσει να «τελειώσει» την ασθμαίνουσα Βίρτους. Αν πετύχει τον στόχο του σε αυτά τα δύο παιχνίδια, τότε επιτρέψτε μου να θεωρώ πως η φετινή ομάδα που έχει φτιάξει ο Εργκίν Αταμάν δεν θα τα θαλασσώσει στο Μόναχο, πριν υποδεχτεί την Άλμπα...