Το «θηρίο» Λεσόρ βρυχάται και ο Παναθηναϊκός ονειρεύεται το… Βερολίνο!

Ματίας Λεσόρ

i

Ματίας Λεσόρ/©Intime

Το «θηρίο» Λεσόρ βρυχάται και ο Παναθηναϊκός ονειρεύεται το… Βερολίνο!

Κώστας Σωτηρίου 12:26 - 12.01.2024 / Ανανεώθηκε: 12:30 - 12.01.2024

Ο Κώστας Σωτηρίου γράφει για την εκρηκτική άνοδο του Ματίας Λεσόρ και αποκαλύπτει μικρά μυστικά για την καθημερινότητα και τον χαρακτήρα του Γάλλου σέντερ, ο οποίος… «διψάει για αίμα»!

Ο Παναθηναϊκός πλέον δεν είναι η επιτομή του απρόβλεπτου. Τα αποτελέσματά του δεν είναι αναπάντεχα. Είναι μεν μια καινούργια ομάδα, που έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά από τραυματισμούς και χρειάστηκε να προχωρήσει σε προσθαφαιρέσεις, ωστόσο από καιρό έχει πάψει να είναι αγωνιστικά ή του ύψους ή του βάθους. Και αυτό επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα στην Ευρωλίγκα.

Μετά τις τρεις σερί ήττες, δύο ματς που έχασε μέσα από τα χέρια του (Παρτίζαν, Εφές) και μια καθαρή από την ανώτερη Ρεάλ, απάντησε με… επτά νίκες στους επόμενους οκτώ αγώνες και πλέον συγκατοικεί στην τέταρτη θέση με την Φενέρμπαχτσε, που έκτισε ο Ιτούδης και καθοδηγεί ο Γιασικεβίτσιους, δύο πρώην Πράσινοι, που παραπέμπουν στις χρυσές εποχές του Τριφυλλιού και ίσως στην καλύτερη ομάδα της σύγχρονης ιστορίας της Euroleague, τον Παναθηναϊκό της σεζόν 2008-09!

Ίσως αυτές οι εποχές να αναβιώσουν κατά τη δεύτερη σεζόν του Έργκιν Άταμαν, ο οποίος και στην Εφές Αναντολού από τη δεύτερη χρονιά είχε αρχίσει να σαρώνει! Και τώρα, όμως, ο Παναθηναϊκός έχει καταφέρει, όχι μόνο να είναι ουσιαστικός μετρώντας 13 νίκες σε 21 αγωνιστικές, αλλά έχει γίνει και απολαυστικός για τον απαιτητικό κόσμο του, που πλέον έχει αρχίσει να ξαναγεμίζει ασφυκτικά το ΟΑΚΑ και να διασκεδάζει, κάτι που είχε χαθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όλοι αναγνωρίζουν την αξία του Κώστα Σλούκα, ο οποίος αλλάζει τον Παναθηναϊκό επίπεδο, κυρίως γιατί τον έκανε ξανά ελκυστικό προορισμό για τους σταρ του αθλήματος. Την επιδραστικότητα του Κέντρικ Ναν, που διαθέτει μοναδικό χάρισμα στην επίθεση, χωρίς ακόμη να έχει κατανοήσει πλήρως τον ευρωπαϊκό τρόπο παιχνιδιού. Τη σταθερότητα του Μάριους Γκριγκόνις, που είναι άλλος παίκτης, όταν αισθάνεται εμπιστοσύνη. Τη σημασία της επιστροφής του Ντίνου Μήτογλου, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία φόργουορντ της Λίγκας. Και αναμφισβήτητα, την εξωπραγματική αμυντική επάρκεια (και όχι μόνο) του Τζέριαν Γκραντ, ο οποίος έχει εκμηδενίσει επιθετικές ιδιοφυΐες, Μάικ Τζέιμς, Σέιν Λάρκιν, Μίλος Τεοντόσιτς, και άλλες ηγετικές μορφές στις ομάδες τους (Κρις Τζόουνς, Μάρκους Χάουαρντ κ.α.).

Εκτιμώ, ωστόσο, ότι η αγωνιστική έκρηξη του Τριφυλλιού οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό και σε έναν παίκτη, που με ύψος μόλις 2,06μ. συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα της περυσινής Ευρωλίγκας και το τελευταίο διάστημα (όχι μόνο απέναντι στην πρώην ομάδα του Μονακό), έχει απογειώσει το παιχνίδι του, καθιστώντας τον Παναθηναϊκό… δυνάμει contender στην εφετινή Ευρωλίγκα! Και αυτός είναι ο Ματίας Λεσόρ, ο οποίος βρυχήθηκε στο ΟΑΚΑ και ο θόρυβος ακούστηκε ως το Πριγκιπάτο!

Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά που διαθέτει το θηρίο από την Μαρτινίκα, ένα μικρό νησάκι της Καραϊβικής; Όσοι τον ζουν καθημερινά, αποθεώνουν την μπασκετική ευφυΐα του, η οποία καλλιεργήθηκε μέσα σε σοβαρά αθλητικά προγράμματα και παραστάσεις, όπως τη Μονακό, που είχε κατακτήσει το Eurocup τη σεζόν 2020-21 με προπονητή τον Ζβέζνταν Μίτροβιτς και φυσικά την Παρτίζαν Βελιγραδίου, όπου αγωνίστηκε υπό τις οδηγίες του «καθηγητή» Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Όλο αυτό το... Πανεπιστήμιο, τον έχει μάθει να διαβάζει τις καταστάσεις και να παίρνει αποφάσεις ανάλογα με αυτό που του δίνει ο αντίπαλος.

Εκτός από ευφυής, είναι υπερβολικά ανταγωνιστικός. Έχει τρομερή αυτοπεποίθηση σε σημείο να αισθάνεται ανίκητος, όταν πατάει το παρκέ. «Μπαίνει μέσα και πιστεύει ότι θα κερδίσει οποιονδήποτε αντίπαλο, ακόμη και αν βρίσκεται μπροστά του ο Γιόκιτς!», εκμυστηρεύεται στο «Sportal» συμπαίκτης του για να αναδείξει την ανταγωνιστικότητά του. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, προκαλούν μια ιδιαίτερη υπερηφάνεια, που μεταφράζεται σε σκληρή δουλειά. Τι εννοώ υπερηφάνεια; Μετά τα επτά λάθη, που είχε κάνει με την Ζάλγκιρις, σε ένα ματς, που κόντεψε να χάσει ο Παναθηναϊκός και τα τρία λάθη του σε άλλα τέσσερα επόμενα ματς, ο Λεσόρ βελτιώθηκε σε αυτό το κομμάτι περιορίζοντας τα λάθη του σε ένα, το πολύ δύο!

Επιπροσθέτως, δουλεύει πάρα πολύ στις ελεύθερες βολές, συνειδητοποιώντας ότι είναι κομβικό κομμάτι για έναν ψηλό, που κερδίζει σε κάθε ματς αρκετά φάουλ, με αποτέλεσμα στην εκρηκτική παράσταση με την Μονακό να έχει 5/6 βολές συν όλα τα άλλα ρεκόρ του, που θα έχετε σίγουρα διαβάσει στο «Sportal». Έχει ενδιαφέρον, επίσης, το γεγονός ότι μετά το τέλος των προπονήσεων του Παναθηναϊκού, κάθεται για αρκετή ώρα και δουλεύει τις κινήσεις του στο ποστ, με παρτενέρ τον Ολεκ Μπαλτσερόφσκι, στοιχείο που επιβεβαιώνει αρκετά πράγματα για έναν αθλητή.

Η κορυφαία του παράσταση στο ΟΑΚΑ των μεγάλων ονείρων

Η κορυφαία του παράσταση στο ΟΑΚΑ των μεγάλων ονείρων

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ήταν ομάδα Final Four κόντρα στη Μονακό, γεμίσε ενθουσιασμό και προσδοκίες τον κόσμο του, μαζί με τον οποίο δείχνει ικανός να θέσει τις βάσεις για να τρυπήσει το ταβάνι του. Γράφει ο Ηλίας Λαλιώτης.

Αλλού, όμως, κρύβεται το μυστικό της διαρκούς βελτίωσης του Ματίας Λεσόρ. Δεν επαναπαύθηκε στις περυσινές δάφνες, ούτε σταμάτησε να δουλεύει μετά την υπογραφή του συμβολαίου του με τους Πράσινους, το οποίο υπερδιπλασίασε τις απολαβές του στο Βελιγράδι. Ο Γάλλος αισθάνεται ότι έχει χάσει αρκετά και κρίσιμα χρόνια στην Ευρωλίγκα και τώρα, που καθιερώνεται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, θέλει να απολαύσει την πορεία του στον μέγιστο βαθμό. Και όπως συνηθίζει να λέει συνεργάτης του κόουτς Άταμαν χαριτολογώντας… «ο τύπος διψάει για αίμα»!